Η συνέντευξη Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα 'ΦΩΝΗ' - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η συνέντευξη Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα 'ΦΩΝΗ'

Συνέντευξη του Υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, με τον συνδυασμό ¨ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ¨ Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, στην Εφημερίδα «ΦΩΝΗ» της Μεσσηνίας.
1. Οι εκλογές στις 7 Νοεμβρίου είναι αυτοδιοικητικές, οπωσδήποτε όμως και πολιτικές. Ο Αντώνης Σαμαράς επέβαλε το αντι-μνημονιακό στίγμα σ’ αυτές και ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα «ή υπερψηφίζετε τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ή πάμε σε εκλογές». Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να κινδυνεύσει η σταθερότητα της χώρας εάν δεν υπερψηφιστούν οι αρεστοί στον Γ. Παπανδρέου υποψήφιοι σε περιφέρειες και δήμους;
Απάντηση
Πάντα οι Αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν την οσμή των πολιτικών εκλογών και αποτέλεσαν ζωντανό θα λέγαμε και πραγματικό γκάλοπ για την εκάστοτε Κυβέρνηση. Στα πλαίσια της έγκρισης των μέτρων που έχει πάρει ο κ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του με το Μνημόνιο και την υποταγή στο Δ.Ν.Τ., καλώς ο κ. Σαμαράς επέβαλε αυτό που εσείς ονομάζετε αντιμνημονιακό στίγμα. Τώρα όσο αφορά τον κ. Παπανδρέου, εγώ πιστεύω ότι έχει προαποφασίσει την άμεση φυγή του, διότι βλέπει και ο ίδιος καθαρά, ότι η πολιτική του ούτε μέλλον έχει, έχει αποτύχει πλήρως σε όλους τους τομείς και το χειρότερο σταμάτησε κάθετα την ανάπτυξη της χώρας μας.
Η κάλπη στις 7 Νοεμβρίου, είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει ο κ. Παπανδρέου, θα του στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα….
Οι εκβιασμοί, τα διλλήματα και τα παραμύθια περί σταθερότητας πρέπει να τελειώσουν εδώ. Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές έχουμε, εκβιασμοί και διλήμματα δεν περνούν σήμερα στον κόσμο. Ο κόσμος θυμάται το γνωστό ¨λεφτά υπάρχουν¨ και δεν ξεγελιέται πλέον από τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου.
2. Ο Πέτρος Τατούλης κατηγορεί την παράταξή σας και το νυν νομάρχη Δημήτρη Δράκο για απραξία στη Μεσσηνία επί 14 χρόνια. Στον αγροτικό τομέα, μάλιστα, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το νομό για το ελαιόλαδο. Μέχρι πού έφθαναν οι ευθύνες σας και τι κατορθώσατε να πετύχετε; Ο δικός σας απολογισμός ποιος είναι;
Απάντηση
Ο Πέτρος Τατούλης, ενεργώντας κάθετα σαν Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ, όταν δεν γνωρίζει τα θέματα, είναι αυτονόητο να λέει ότι του έρχεται. Δυστυχώς ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, λόγω της απόγνωσής του και της ήττας του στις 7 Νοεμβρίου, έχει αρχίσει να αντιγράφει τις πρακτικές των νέων συντρόφων του. Δηλαδή προσπαθεί να κάνει «το μαύρο άσπρο».
Ο Μεσσηνιακός λαός που δίνει στον Δημήτρη Δράκο επί 14 χρόνια υψηλά ποσοστά μήπως είναι μειωμένης αντίληψης για τον κ.Τατούλη; ή μήπως έχουν στάχτη στα μάτια και δεν βλέπουν το έργο μας;
Σας απαντώ ξεκάθαρα ότι οι μόνοι που βλέπουν απραξία από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είναι ο κ. Τατούλης και οι σύντροφοί του πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Μεσσηνιακός Λαός που μας έχει εμπιστευθεί τόσα χρόνια και μας έχει τιμήσει με την ψήφο του γνωρίζει τα έργα μας. Θα απαριθμήσω συνοπτικά τα κυριότερα: Κατασκευή 200 νέων σχολικών αιθουσών. Κατασκευή 250 χιλμ. νέων νομαρχιακών δρόμων. Διαρκής πίεση στη Κυβέρνηση για να επεκταθεί ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Τρίπολη έως την Καλαμάτα και διεκδίκηση της κατασκευής της Ιόνιας Οδού έως την Τσακώνα. Εγγειοβελτιωτικά έργα στο Νομό μας. Δημοπράτηση και κατασκευή Φιλιατρινού φράγματος. Εξηλεκτρισμός απομονωμένων αγροτικών οικισμών. Πρόγραμμα αντιπυρικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας της Μεσσηνίας. Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Μεσσηνίας (Λιμάνι Κυπαρισσίας, Κορώνης). Αγορά οικοπέδου και κατασκευή οικισμών στην Μπιρμπίτα για τους αθίγγανους. Έργα αποκατάστασης των μνημείων στην αρχαία Μεσσήνη, κ.α., εκπόνηση μελετών για νέους δρόμους, κλπ. Εάν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε αναλυτικά τα έργα της Ν.Α.Μ. όλα αυτά τα χρόνια υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Δράκου δεν θα μας φθάσει η ύλη της εφημερίδας σας.
Ειλικρινά γελιέται ο κ. Τατούλης εάν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη Μεσσήνιος που πιστεύει τα περί απραξίας μας. Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει ο λαός ότι οι κατηγορίες του είναι αβάσιμες, ψεύτικες και ότι στοχεύουν μόνο στην παραπληροφόρηση; Αντιθέτως είναι ολοφάνερο ότι η προεκλογική ρητορική του έχει στόχο την πολιτική του επιβίωση με κάθε μέσο. Διότι δεν ενδιαφέρεται ο κ. Τατούλης για τους Μεσσήνιους. Απλά προσπαθεί να τους εκμεταλλευτεί για να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα και τα μικροκομματικά συμφέροντα των πολιτικών αφεντικών του.
Ας έρθουμε όμως στο επιχείρημά του για το ΠΟΠ Καλαμάτας στο ελαιόλαδο. Τί μας λέει ο κ. Τατούλης; Ότι έχουμε αργήσει να επεκτείνουμε το Π.Ο.Π Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ξεχνά ο κ. Τατούλης, ή δεν ξέρει, ότι δεν ήταν διαδικασία της Ν.Α.Μ.! Αρμόδιος φορέας είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, η οποία εκπόνησε τεκμηριωμένη μελέτη και κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου εγκρίθηκε και στη συνέχεια εστάλη στην Ε.Ε. Είναι πλέον αρμοδιότητα της Ε.Ε. η επέκταση του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ σε ολόκληρο το Νομό. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να επιταχύνουμε την διαδικασία. Εμείς βεβαίως συνεργαστήκαμε με την ΕΑΣ Μεσσηνίας και συμβάλλαμε υποστηρικτικά με τις υπηρεσίες μας στην εκπόνηση της μελέτης. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο.
Ο κ. Τατούλης αποδεικνύεται ότι είναι μάλλον ανενημέρωτος στα ζητήματα αυτά. Τείνω να πιστέψω ότι οι νέοι του σύμβουλοι δεν τον ενημερώνουν σωστά ίσως γιατί και οι ίδιοι έχουν άγρια μεσάνυχτα.
3. Ο «Καλλικράτης», σύμφωνα και με όσα ομολογεί ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε Περιφέρειες με μικρά κονδύλια στη διάθεσή τους. Επίσης, η οικονομική συγκυρία είναι κακή και δεν ευνοεί τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων από το κεντρικό κράτος; Πώς θα λειτουργήσουν οι νέες Περιφέρειες και μάλιστα υπέρ της ανάπτυξης;
Απάντηση
Ο ¨Καλλικράτης όπως έγινε εξυπηρετεί καθαρά πολιτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και τίποτα άλλο. Ο κ. Τατούλης αποδέχεται έτσι απλά προκλητικά και αδιάφορα την περικοπή του 40% της κρατικής ενίσχυσης στους ΟΤΑ, διότι είναι περαστικός και στόχος του είναι να περάσει ίσως μόνο ως Βουλευτής στην Αρκαδία του ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον υπηρετεί.
Οι νέες Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν στο τιμόνι τους Αυτοδιοικητικούς με πείρα και γνώση, με θητεία και προσφορά στη Αυτοδιοίκηση, να μπορούν να παλέψουν για να σταθεί στα πόδια του ο ¨ανάπηρος¨ Καλλικράτης.
Μόνο έμπειροι άνθρωποι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα ανάπτυξης μέσω της εκμετάλλευσης των πόρων των ΟΤΑ και της Ε.Ε. Και αυτή τη εμπειρία την διαθέτει μόνο ο Δημήτρης Δράκος, ο οποίος ξέρει καλύτερα, τουλάχιστον από το κ. Τατούλη, τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης λόγω της μεγάλης του εμπειρίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ως Πρόεδρος της ΕΝΑΕ.
Η λειτουργία αύριο της Περιφέρειας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τα κεφάλαια που έδινε στην Αυτοδιοίκηση. Η κυβερνητική αυτή επιλογή που εμείς ονομάζουμε «κουτσουρεμένο Καλλικράτη» μας προβληματίζει πολύ. Εμείς για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κυβερνητικές περικοπές, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (Π.Ε.Π. Πελοποννήσου, Επενδυτικός Νόμος, διεθνή προγράμματα, ΣΔΙΤ).
Επιπλέον πιστεύουμε ότι η ακίνητη περιουσία των Ο.Τ.Α. και του Δημοσίου είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και θα εντάξουμε στο ευρύτερο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής του Νομού. Έχουμε δε ως κριτήριο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος με παράλληλη ενίσχυση της ελκυστικότητας του Νομού.
4. Η Πελοπόννησος παραμένει ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες και χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης σε πολλές περιοχές του. Ένα από τα πιο σοβαρά στοιχήματα είναι να πάψει να βλέπει ο Μοριάς τα παιδιά του να φεύγουν, ιδίως όσα σπουδάζουν και βλέπουν πως στη συνέχεια δεν έχουν προοπτική απασχόλησης στον τόπο τους. Τι σκέπτεστε να κάνετε ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, για την εκμετάλλευση της πρωτογενούς παραγωγής μέχρι και το ευρύτατο πεδίο της κοινωνίας της Πληροφορίας;
Απάντηση:
Έχουμε σαφείς θέσεις και απαντήσεις στο ερώτημά σας.
Το πρόβλημα της ανεργίας θα λυθεί μόνο εάν η Πελοπόννησος, εάν η Μεσσηνία γίνει τόπος υποδοχής επενδύσεων, στον τουρισμό, στην γεωργία, στις πρωτογενείς και δευτερογενείς μονάδες παραγωγής. Για να γίνει αυτό σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα ανάπτυξης στην Πελοπόννησο, με ελκυστική την Μεσσηνία στις επενδύσεις.
Ως Μεσσήνιοι και αυτοδιοικητικοί αισθανόμαστε θλίψη να βλέπουμε τη νέα γενιά να ξενιτεύεται για να εξασφαλίσει μια θέση εργασίας. Ως πατέρας δεν θα ήθελα ποτέ το παιδί μου να το δω να μένει άνεργο ή να ξενιτευτεί για να βρει δουλειά. Λόγω της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας και του «Μνημονίου» έχει γίνει φανερό ότι απαιτείται η σύνταξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος του Νομού το οποίο:
1ον. Θα χρησιμοποιεί τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης όπως ο
Επενδυτικός Νόμος, ΠΕΠ Πελοποννήσου, ΣΔΙΤ, και
2ον. Θα βασίζεται στα φυσικά πλεονεκτήματα του Νομού μας, όπως ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος αλλά και η αγροτική οικονομία. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα αλλά και ελπιδοφόρα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη συγκράτηση πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην αύξηση της απασχόληση στην τουριστική και αγροτική βιομηχανία.
Επίσης θα εστιάσουμε στην ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων και στην προώθησή τους σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο μέσω συγκεκριμένων δράσεων όπως η προώθηση νέων μορφών καλλιέργειας, η ολοκληρωμένη διαχείριση, η ενημέρωση των ελαιοκαλλιεργητών για την αξιοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η στρεμματική ενίσχυση, ο αγροτουρισμός, η προώθηση προγραμμάτων τυποποίησης αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, σχεδιάζουμε καινοτομίες για όλη την Πελοπόννησο:
* Περιφερειακό Σήμα Ποιότητας και Πιστοποίησης για τα προϊόντα μας,
* Δημιουργία του Πρώτου Περιφερειακού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής,
* Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης Αγροτών,
* Δημοπρατήρια Προϊόντων ανά νομό, όπου κι όταν είναι έτοιμοι οι αγρότες,
* Δημιουργία Οργανισμού Προβολής-Διαφήμισης και Προώθησης των Αγροτικών μας Προϊόντων.
Με συγκεκριμένες δράσεις και έργα θα αναδείξουμε την Περιφέρειά μας και τον μεγάλο πλούτο της και θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της προκειμένου να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.
Μόνοι μας βάλαμε ψηλά τον στόχο και σκοπεύουμε να τον πετύχουμε με την βοήθεια, την στήριξη και την συμμετοχή όλων των κατοίκων της Περιφέρειας και του Νομού μας. Μόνο τότε θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, της υποβάθμισης και της απώλειας του πληθυσμού.
Ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια μια έντονη δράση σε αυτόν τον τομέα ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και θα αγωνιστούμε να την ολοκληρώσουμε ως Περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
5. Οι ανισότητες στο εσωτερικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μάλιστα η έλλειψη υποδομών στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, έχουν δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε η φροντίδα για τον κάτοικο της ενδοχώρας ενός νομού σ’ αυτούς τους τομείς ή και για εκείνον που μένει σε μια φτωχογειτονιά να πλησιάσει το επίπεδο των μεγάλων πόλεων και των πιο ευκατάστατων συμπολιτών μας;
Απάντηση:
Εγώ θα σας μιλήσω για τη Μεσσηνία. Στο Νομό Μεσσηνίας που είμαι Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μια άμεση πολιτική κοινωνικής αρωγής. Για μένα στόχος είναι η φροντίδα να είναι ίδια για τον άνθρωπο της πόλης, της επαρχίας και των απομονωμένων περιοχών της ενδοχώρας. Πιστεύω πολύ στην συνεργασία με τους νέους ΟΤΑ για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε μαζί ώστε να προχωρήσουμε σε Δημοτικά πολυατρεία, ασθενοφόρα, τράπεζες αίματος, δράσεις προληπτικής ιατρικής, φροντίδα στα ΑΜΕΑ και την τρίτη ηλικία, τις αγρότισσες μητέρες και τις πολύτεκνες οικογένειες. Και βεβαίως θα προχωρήσουμε στην άμεση σύνδεση των κεντρικών μονάδων υγείας με όλες της περιφερειακές. Εάν η Αθηνοκεντρική Διοίκηση της Υγείας δεν συνεργαστεί θα μας βρει σίγουρα μπροστά της. Η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες οι οποίες προσφέρονται κυρίως από το Ε.Π. ¨Ψηφιακή Σύγκλιση» αλλά και από τους αντίστοιχους άξονες των Π.Ε.Π. για να δημιουργήσει ένα Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας πολιτών. Τονίζω ότι για εμένα η πολιτική της «Κοινωνικής Αρωγής» θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στη δράση μου ως Αντιπεριφερειάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages