Ως το Μάρτιο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμάτων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ως το Μάρτιο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμάτων

Διεθνής διαγωνισμός μέχρι το Μάρτιο, κατασκευή με ΣΔΙΤ και σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 15 - 20 χρόνων: Αυτές είναι οι γενικές γραμμές του προγραμματισμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ενότητα της Μεσσηνίας και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στους 6 δημάρχους της Μεσσηνίας με τους οποίους συναντήθηκε χθες νωρίς το απόγευμα στην Τρίπολη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μαλαπάνη. Η επιλογή της τεχνολογίας θα βασιστεί σε 4 παραμέτρους: χαμηλό κόστος, μηδενικοί ρύποι, μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό όφελος και μικρός όγκος αποβλήτων. Μία επιπλέον παράμετρο αποτελεί η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία θα ανατεθεί στον ανάδοχο μέχρι να κατασκευάσει τις όποιες εγκαταστάσεις του. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου, συνέχισε ο Χρ. Μαλαπάνης, περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός ορισμένων ΧΑΔΑ που θα του υποδειχθούν.
Ιδιαίτερος προβληματισμός επικράτησε στο θέμα του κόστους, το οποίο -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας- εκτιμάται αρκετά υψηλό, ενδεχομένως και 100 ευρώ τον τόνο.
Στη χθεσινή συνάντηση ανακοινώθηκε επίσης ότι -με βάση τη σχετική απόφαση του απελθόντα περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη- στο Δήμο Πύλου-Νέστορος θα κλείσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου όλες οι χωματερές προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο δεματοποιητής που έχει εγκατασταθεί στον Αγιο Νικόλαο. Ωστόσο, μέχρι το Σεπτέμβριο ή το αργότερο ώς το τέλος του 2011, όσοι δήμοι της Μεσσηνίας εξακολουθούν να διαθέτουν ενεργούς ΧΑΔΑ θα πρέπει να σταματήσουν να τους λειτουργούν.
Με βάση τις δηλώσεις των δημάρχων στην εφημερίδα «Ελευθερία», στη συνάντηση -παρών στην οποία ήταν επίσης ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μεσσηνίας, τ. δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος- έγινε σαφές ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου σκοπεύει να ακολουθήσει τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρ’ όλ’ αυτά, κανένας από τους Μεσσήνιους δημάρχους δεν είπε ότι έγινε κάποια υπόδειξη ως προς τη χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης, στην ενότητα της Μεσσηνίας και των δύο αρκαδικών δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages