Εκφυλίζεται η προσπάθεια για ενδυνάμωση της αγοράς απο το Επιμελητήριο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εκφυλίζεται η προσπάθεια για ενδυνάμωση της αγοράς απο το Επιμελητήριο

Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με τίτλο «Συμμαχία για την Ενδυνάμωση της Τοπικής Αγοράς», την οποία εδώ και μήνες επεξεργάζεται μελετητική ομάδα στην Αθήνα, έκλεισε τον κύκλο με ενημερωτικές συναντήσεις στις πόλεις της Μεσσηνίας, χωρίς τίποτε το ουσιαστικό, πρακτικό και μετρήσιμο. Αν θα κλείσει και το βίο της μένει να το δούμε ή αν θα αλλάξει προσανατολισμό.Μια πρωτοβουλία με «θεωρία» ακατανόητη, προβληματική αναμετάδοση με ακαταλαβίστικες ορολογίες και δυσνόητες έννοιες από κάποιους μελετητές που δήλωσαν ότι η μέθοδός τους έχει εφαρμοστεί μόνο στην Ταϊβάν!...Με δεδομένο λοιπόν ότι επιμένουν να μας πείσουν Επιμελητήριο και «Black box» ότι πρέπει να προσχωρήσουμε όλοι στη «Συμμαχία», δεν έχουν παρά να οργανώσουν ένα ταξίδι για Ταϊβάν!!!
Άλλωστε απ’ ότι ακούσαμε η ΕΤΑΠ, εταιρεία του Επιμελητηρίου, διαχειρίζεται τεράστια ποσά από τα έσοδα των συνδρομών των μελών του, ώστε μετά από 12 χρόνια η διοίκηση Καραμπάτου, θα μπορούσε να τους προσφέρει μια ομαδική «απόδραση» στην Ταϊβάν! Μήπως και σωθούμε δηλαδή από τις συνέπειες της κρίσης και φέρουμε και συνάλλαγμα!Άλλωστε το λέγανε οι παλιοί. Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ! Αν είναι λοιπόν να «ενδυναμώσουμε» την τοπική αγορά να πάμε όλοι… Ταϊβάν!Αν θέλαμε να δούμε πιο σοβαρά την υπόθεση θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα οξείς με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας. Απλά, όπως είπαμε και στους μελετητές, θεωρούμε ότι η «Συμμαχία» μάλλον έγινε για την επανεκλογή Καραμπάτου στο Επιμελητήριο και γι’ αυτό οι συναντήσεις έγιναν τώρα, αφού οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν αρχές Απριλίου. Τώρα που αναβλήθηκαν η πρωτοβουλία εκ των πραγμάτων εκφυλίζεται και περιορίζεται στα… φιλμάκια και τις ιλουστρασιόν εκτυπώσεις των αμφιβόλου εγκυρότητας «μετρήσεων», που με εξίσου αμφιλεγόμενο, και επιστημονικά, τρόπο παρουσιάζονται.Από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των συναντήσεων ιδιαίτερα της τελευταίας στην Καλαμάτα, είδαμε ότι πολλά μέλη του Επιμελητηρίου θέτουν σοβαρά πρακτικά ζητήματα για τα οποία δεν ακούσαμε και ουσιαστικές απαντήσεις.Πολλά μέλη επίσης αμφισβητούν τη διαφάνεια διαχείρισης των πόρων του Επιμελητηρίου, κυρίως μέσω της ΕΤΑΠ, ενώ αρκετά επικρίνουν τις επιλογές και τη στρατηγική του Γ. Καραμπάτου.
Παράλληλα επικρίνουν το Επιμελητήριο ότι δεν έχει στηρίξει επαρκώς και ουσιαστικώς τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική αγορά και, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα των ζητημάτων, η επιχειρηματικότητα στη Μεσσηνία δεν έχει να επιδείξει πρόοδο και αποτελεσματικότητα. Τέλος η διάθεση στην ΕΤΑΠ περίπου 1 εκατ. ευρώ την τριετία 2007-2009 μόνο από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, πλέον των εισπράξεων από προγράμματα περίπου 500 χιλιάδων ευρώ, δημιουργεί εύλογα το ερώτημα: Ποια είναι τα αποτελέσματα της ΕΤΑΚ και που πάνε τόσα χρήματα; Μόνο για μισθούς εργαζομένων, όπως απάντησε ο κ. Καραμπάτος, οι οποίοι τι ακριβώς κάνουν;Τα ζητήματα διαφάνειας είναι πάνω απ’ όλα και γι’ αυτά το Επιμελητήριο οφείλει δημόσιο απολογισμό και λογοδοσία στα μέλη του.Κατά τα άλλα, αυτή – τούτη η πρωτοβουλία της «Συμμαχίας»… εκφυλίστηκε πριν ανθίσει και ως εκ τούτου, αφού δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς, θα πρέπει να τερματιστεί. Ενδεχόμενη συνέχισή της θα μπορεί και να εκληφθεί ως μια διαρκής προεκλογική εκστρατεία του Γ. Καραμπάτου και ως τέτοια δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από την ΕΤΑΠ μελετητικά και με δωρεάν σποτάκια από τα τοπικά ΜΜΕ. Μια πρωτοβουλία «τύπου Ταϊβάν» δεν μπορεί πειστικά να απευθύνεται στους Μεσσήνιους και εμείς, όπως εξηγήσαμε στους μελετητές, δεν μπορούμε να συμπράξουμε γιατί τη θεωρούμε ανούσια και ατελέσφορη. Το βασικότερο όμως είναι ότι κατά κανένα τρόπο δεν θα συναινέσουμε σε παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής αγοράς.
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages