Στην Βουλή από την Νάντια η κακοκαιρία που κτύπησε την Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Στην Βουλή από την Νάντια η κακοκαιρία που κτύπησε την Μεσσηνία

ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς α) τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης β) τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Σοβαρές ζημιές στη Μεσσηνία από την κακοκαιρία»
Σοβαρές ζημιές έλαβαν χώρα στις περιοχές Πύλου, Μεθώνης, Φοινικούντας και Μαραθούπολης, Κορώνης, Αγίου Ανδρέα, Μικρής Μαντίνειας, Καρδαμύλης, Στούπας, Αγίου Νικολάου, Πεταλιδίου του νομού Μεσσηνίας, αλλά και στην Καλαμάτα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν από το βράδυ της Παρασκευής, 18/02/11. Οι καταστροφές επικεντρώνονται κυρίως στις παραπάνω περιοχές, εντούτοις μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί τόσο στο άμεσο παρελθόν όσο και τώρα και σε άλλες περιοχές του νομού Μεσσηνίας, από τις Κιτριές μέχρι το Ακρογιάλι, στο Αρχοντικό και την Παλαιόχωρα.
Ενδεικτικά, στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Πύλου, λόγω του κυματισμού, διαβρώθηκε και αποκολλήθηκε τσιμεντένιο τμήμα της πλατφόρμας στη Πλαζ Πύλου, ενώ ποσότητα άμμου εναποτέθηκε από τον κυματισμό στην είσοδο του κύριου προβλήτα και τον παραλιακό δρόμο. Επιπλέον, στην περιοχή της μαρίνας, εξαιτίας του σφοδρού κυματισμού, παρασύρθηκε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. όχημα, χωρίς επιβαίνοντες, το οποίο βυθίστηκε.
Στην περιοχή της Μεθώνης, ποσότητες από άμμο, χαλίκι και πέτρες εναποτέθηκαν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, ο οποίος υπέστη σοβαρές διαβρώσεις με αποτέλεσμα να μην είναι προσπελάσιμος, ενώ λόγω μετακίνησης ογκόλιθων ζημιές προκλήθηκαν και στον κυματοθραύστη του Κάστρου. Επίσης, στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Μεθώνης, υπέστη ζημιές το κτίσμα του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, το οποίο λειτουργεί ως μισθωμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στο αλιευτικό καταφύγιο Φοινικούντας σημειώθηκε μεταφορά άμμου και μερική πρόσχωση του λιμένα. Στην περιοχή Μαραθούπολης, λόγω υψηλού κυματισμού, εναποτέθηκαν ογκόλιθοι κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νήσου «ΠΡΩΤΗ» με αποτέλεσμα να διαβρωθεί. Στο αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης τα κύματα και η θαλασσοταραχή δημιούργησαν προσχώσεις στη προβλήτα ενώ υπέστη ζημιές μέρος της τσιμεντένιας κατασκευής, αλλά και τα κύματα έφταναν ως τα παραλιακά καταστήματα.
Για τα συμβάντα, σήμερα Δευτέρα 21/02/11, η αυτοδιοικητική αρχή πιθανότατα θα διενεργήσει αυτοψία με μηχανικούς, προκειμένου να γίνει συνολική αποτίμηση των υποδομών που επλήγησαν. Προς το παρόν, έχουν αναληφθεί ενέργειες για την απομάκρυνση των φερτών υλών στην παραλιακή ζώνη Πύλου και Μεθώνης και αποκαταστάθηκε η προσπελασιμότητα ενώ το Ι.Χ.Ε. όχημα πρόκειται να ανελκυθεί κατόπιν βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις παραπάνω περιοχές;
2. Επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των ενισχυτικών έργων στην παραλιακή ζώνη του νομού Μεσσηνίας για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον;
Η ερωτώσα βουλευτής, Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
Νάντια Γιαννακοπούλου -«Σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία από την κακοκαιρία» !
ΕΡΩΤΗΣΗ - Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία από την κακοκαιρία»
Με εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία κύλησε το Σαββατοκύριακο, 19 – 20/02/11. Σοβαρές ζημιές στην πατατοκαλλιέργεια προκάλεσαν ο ισχυρός αέρας και το χαλάζι τη νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου, ενώ οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην παράκτια περιοχή, ιδίως από το Μπουρνιά μέχρι τη Βελίκα, αλλά και αλλού. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι η ένταση και η διάρκεια της χαλαζόπτωσης ήταν πρωτόγνωρη ενώ το ύψος του σωρευμένου χαλαζιού έφτανε τα πολλά εκατοστά. Οι ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες δεν έχουν ακόμα εκτιμηθεί, ενώ οι παραγωγοί μιλούν για μεγάλη καταστροφή και στα ελαιόδεντρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, προβλήματα εστιάζονται και σε περιπτώσεις θερμοκήπιων καλλιεργειών οπού ο δυνατός αέρας προξένησε καταστροφές, ιδίως στις περιοχές Τερψιθέα και Αγρίλι. Επίσης, μικρότερες είναι οι ζημιές σε κηπευτικά χαμηλής κάλυψης σε αγγούρι, ντομάτα και πατάτες με μεμονωμένες περιπτώσεις καθώς η ένταση των άνεμων δεν ήταν παντού η ίδια ενώ οι συνολικές εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν από σήμερα, Δευτέρα 21/02/11.
Επιπροσθέτως, πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση κτύπησε και το τοπικό Διαμέρισμα Παπαφλέσσα του δήμου Πύλου – Νέστορος το βράδυ της Παρασκευής, 18/02/11. Ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 21/02/11, σε πολλά σημεία της περιοχής παραμένει σωρευμένο χαλάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages