Επιστολή "Νηλέα" σε αγροτικούς φορείς για το ΠΟΠ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή "Νηλέα" σε αγροτικούς φορείς για το ΠΟΠ

Υστερα από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα πρόσθετα στοιχεία που ζήτησε η Ευρωπαϊκή ένωση για την επέκταση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευση (ΠΟΠ) Καλαμάτα για το ελαιόλαδο σε όλο το νομό Μεσσηνίας, ως ΔΣ του Α/Σ ΝΗΛΕΑΣ ομόφωνα αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την παρακάτω επιστολή.
Κατά την εκτίμησή μας δεν είναι ένα απλό θέμα για το οποίο έχουμε την πολυτέλεια να αδρανήσουμε αλλά πρόκειται για υπόθεση μείζονος σημασίας που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό μας.
Για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η ΠΟΠ Καλαμάτα θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα του Μεσσηνιακού ελαιολάδου και των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών. Πιστεύουμε όμως ότι η Καλαμάτα ως όνομα είναι ταυτισμένο παγκοσμίως με τις μοναδικές ελιές μας και το εξαιρετικό ελαιόλαδο από την ποικιλία κορωνέικη. Ως όνομα με υψηλή αναγνωρισιμότητα λοιπόν μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο προώθησης στα χέρια κάθε Μεσσήνιου τυποποιητή, ειδικά στην ευρωπαϊκή αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διευκρινήσεις που ζητά η ΕΕ αναφορικά με τον φάκελο της επέκτασης της ΠΟΠ Καλαμάτα, αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι ο εν λόγω φάκελος είχε σοβαρά προβλήματα τεκμηρίωσης, δηλαδή από την πλευρά της ΕΑΣΜ δεν δόθηκε το απαραίτητο βάρος ώστε ο φάκελος να είναι επαρκώς τεκμηριωμένος, το θέμα δηλαδή αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε μάλιστα ότι η ΕΑΣΜ –άγνωστο γιατί-ποτέ δεν φάνηκε να επιθυμεί διακαώς την επέκταση, έτσι δικαιολογείτε η τεράστια καθυστέρηση υποβολής του φακέλου, το έλλειμμα τεκμηρίωσης στη συνέχεια και το κυριότερο το γεγονός ότι δεν κατοχυρώθηκε η τυποποίηση του ελαιολάδου να γίνεται μόνο στο νομό Μεσσηνίας. Το επιχείρημα ήταν ότι οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΠΟΠ και έτσι είναι σκόπιμο να δώσουμε και σε άλλους την ευκαιρία διότι έτσι συμφέρει καλύτερα τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages