ΑΚΑΡΠΙΑ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΑΚΑΡΠΙΑ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Η ακαρπία στα ελαιόδεντρα για αρκετές περιοχές αλλά και η στασιμότητα στην τιμή του ελαιολάδου προβληματίζει τους παραγωγούς της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών καθώς η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο 60% περίπου της συνολικής παραγωγής σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών του τόπου μας.
Μικρή παραγωγή αναμένεται στα Φιλιατρά όπως μας δηλώνει ο Κώστας Βασιλόπουλος αφού σε πολλές περιοχές υπάρχει δάκος, αλλού καρπόπτωση ενώ τα ελαιοτριβεία φέτος παράγουν λιγότερες ποσότητες σε σύγκριση με πέρσι. Επιβεβαιώνει πάντως ότι σε ορεινές περιοχές υπάρχουν διακυμάνσεις μέχρι την Πλάτη και τους Χριστιάνους ανάλογα με την τοποθεσία του ελαιώνα και το μόνο παρήγορο είναι το γεγονός της καλής ποιότητας του είδους.
ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Ίδια εικόνα αποτυπώνεται στη περιοχή Ξηροκάμπου. Στασιού, Σπηλιάς και Φαρακλάδας Κυπαρισσίας με προβληματισμό για τους αγρότες. Ο ιδιοκτήτης ελαιουργείου Κώστας Σαράντος δηλώνει ότι "υπάρχει ακαρπία που δεν αξιοποίησαν με ενστάσεις οι παραγωγοί για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί οπότε η συγκομιδή φέτος θα λήξει νωρίτερα" για να προσθέσει ότι 'οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές με 10-12 κιλά το σακί δηλαδή κοντά στο 23% του καρπού ενώ η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 2,45 το κιλό ενώ σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένη κατά 60-70% κατά μέσο όρο". Υπογράμμισε ότι "ο κόσμος τα έχει χαμένα και η φτώχεια που θα έρθει στη περιοχή από Κυπαρισσία ως Χώρα θα είναι αυξημένη φέτος" ενώ για το ΠΟΠ εξήγησε ότι όλοι το περιμένουν. 
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ
Σε ότι αφορά τα απόβλητα ελαιουργείων με αφορμή πρόστιμα που επέβαλε η Περιφέρεια στη Τριφυλία επισήμανε ότι "στα εργοστάσια 3 φάσεων δεν έχουν φυσικούς αποδέκτες σε ζώνες Natura ή περιοχές προστασίας μολύνοντας τη θάλασσα ενώ όταν τρώμε το λάδι τόσο κακό μας κάνει το λιόζουμο το οποίο αποτελεί φυσικό υποπροιόν με τις ίδιες συνέπειες που φέρει το ελαιόλαδο πριν ομογενοποιηθεί". Για το μέλλον δηλώνει απαισιόδοξος καθώς αν ισχύσουν τα μέτρα για διατήρηση βιβλίων στους αγρότες τότε θα κινδυνεύσει το εισόδημά του "αν αναλογιστούμε ότι 300.000 οφείλουν στον ΟΓΑ τότε καταλήγουμε ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν εφορία από το πρώτο ευρώ με την νέα διαδικασία που θα τους φέρει προ εκπλήξεων". Πρότεινε να φορολογήσει με αντικειμενικά στοιχεία την ελιά χωρίς να επιβάλλει νέα χαράτσια στους αγρότες που έχουν υποθηκεύσει την περιουσία τους στις τράπεζες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages