Πελοπόννησος: Αύξηση "φτωχοτουρισμού" & "έλλειψη του Έλληνα", γι' αυτό τζίφος-τζίρος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πελοπόννησος: Αύξηση "φτωχοτουρισμού" & "έλλειψη του Έλληνα", γι' αυτό τζίφος-τζίρος

    ΕΣΕΕ: Τζίφος ο τζίρος για τις τουριστικές - εμπορικές επιχειρήσεις


•           Δεν πήραν ουσιαστικό μερίδιο από την αύξηση των εσόδων

          Οι εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να καρπωθούν ουσιαστικά, μέρος έστω των αυξημένων εσόδων από τη φετινή τουριστική δραστηριότητα για πολλούς λόγους. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με αφορμή την ανάλυση των σχετικών στοιχείων.

          ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

- Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 η μέση κατά ταξίδι δαπάνη μειώθηκε κατά 10 ευρώ ή 1,7%. Συνεπώς μπορεί στην Ελλάδα να εισέρευσε μεγαλύτερος αριθμός τουριστών φέτος, αλλά φαίνεται πως ανήκαν σε χαμηλότερη εισοδηματική τάξη και η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων.

- Έχουν μεταβληθεί τα πρότυπα των διακοπών, καθώς μεγάλο τμήμα των επισκεπτών να προτιμά τη διαμονή σε καταλύματα τύπου “all inclusive”, με αποτέλεσμα το τοπικό εμπόριο να μην επωφελείται ουσιαστικά.

- Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν δημιουργήσει μία στρεβλή εικόνα για την ελληνική αγορά. Ειδικότερα πολλοί ξένοι επισκέπτες θεωρούν πως λόγω της οικονομικής κρίσης τα προϊόντα στη χώρα πωλούνται σχεδόν σε εξευτελιστικές τιμές και απογοητεύονται, όταν διαπιστώνουν πως οι τιμές δεν έχουν συρρικνωθεί όσο θα επιθυμούσαν.

- Τέλος ένας ιδιαίτερα σοβαρός λόγος δεν είναι άλλος από την “έλλειψη” του έλληνα τουρίστα, ο οποίος είτε μείωσε τις ημέρες παραμονής του είτε δεν πήγε καθόλου διακοπές και αποδεικνύεται ότι κατά το παρελθόν είχε συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης.


·         Τουριστική κίνηση 2014/2013 (αφίξεις τουριστών προσωρινά στοιχεία) - Εμπορική κίνηση 2014/2013:

Σαντορίνη           +25%    Ίδια επίπεδα με πέρυσι
Ρόδος                  +9%      Ίδια επίπεδα με πέρυσι
Κρήτη                  + 10%   -20%
Πελοπόννησος   + 20%   -25%
Κέρκυρα              +14%     Ίδια επίπεδα με πέρυσι
Χαλκιδική            +15%     -30%
Αθήνα                  +30%     -10%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages