Οπισθεν ολοταχώς στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και ειδικά στον υπολογισμό των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο έκανε η κυβέρνηση λίγο πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών υπό το φόβο του πολιτικού κόστους από τη θύελλα αντιδράσεων που θα προκαλούσαν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις που θα προέκυπταν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Τα αγροτεμάχια δεν θα «μετρήσουν» φέτος στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ενώ παράλληλα δεν θα ισχύσει ούτε το «κριτήριο των τόκων» για όσους δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει για ένα μήνα αργότερα την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου και ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα εξοφληθεί φέτος σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και δεν ανοίγουν δημοσιονομική «τρύπα» η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα. Κι αυτό γιατί, διαπιστώθηκε ότι ο στόχος για τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ καλύπτεται με τις υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου και των εντός σχεδίου οικοπέδων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, την επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων.
Αυθαίρετες τιμές
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο Ε9 δεν ήταν σωστά και επαρκή για να υπολογιστεί με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων.
Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των αγροτεμαχίων ήταν εξωπραγματικές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, ώστε να συμβαδίζουν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου