Εκλογικός νόμος: Ψηφοφορία με σκληρές κόντρες, γλωσσικά ολισθήματα και τρολαρίσματα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος: Ψηφοφορία με σκληρές κόντρες, γλωσσικά ολισθήματα και τρολαρίσματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΑΣ
Σφοδρές συγκρούσεις, γλωσσικά ολισθήματα, χειραψίες με νόημα, τρολαρίσματα και επιπόλαιες τοποθετήσεις για κρίσιμα εθνικά και διπλωματικά ζητήματα είχε η συζήτηση για το εκλογικό νομοσχέδιο δίνοντας «χρώμα» σε μια διαδικασία που εξ αρχής δεν προκαλούσε αγωνία για την έκβαση της σχετικής ψηφοφορίας.
Αυτή την φορά όμως η μονομαχία δεν διεξήχθη μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά μεταξύ του δεύτερου και του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας ωστόσο είχε έντονο διαξιφισμό με την κυρία Φώφη Γεννηματά.
Σύγκρουση ΝΔ – Βούτση για τη Χρυσή Αυγή
Η σύγκρουση έγινε μετά την μομφή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του κ. Νίκου Βούτση για «παζάρι» με το ακροδεξιό μόρφωμα προκειμένου η Χρυσή Αυγή να στηρίξει το εκλογικό νομοσχέδιο. «Έπραξα όπως όφειλα ως Πρόεδρος της Βουλής» επισήμανε σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Βουλής ερμηνεύοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι όλες οι ψήφοι και της Χρυσής Αυγής είναι «ευπρόσδεκτες». «Κάντε μου πρόταση μομφής ή αποσύρετε τις καταγγελίες» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο.
«Την ανάγκη φιλοτιμία κάνετε» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης για να υπενθυμίσει: «Μιας και με ρωτάτε για την αξία της ψήφου να σας θυμίσω κάτι τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Είπε τότε ότι δεν ενδιαφέρεται να βγει Πρόεδρος με την στήριξη της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε και εσείς το ίδιο;». Κατηγόρησε δε τον κ. Βούτση για «Σόου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας».
Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την κεντρική του τοποθέτηση κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αναζητούσε μέχρι τέλους την στήριξη της Χρυσής Αυγής για το εκλογικό νομοσχέδιο υπενθυμίζοντας και τις σχετικής δηλώσεις του κ. Βούτση.
Η αναφορά προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Προέδρου της Βουλής που τον διέκοψε για να τον προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του.
Ο ίδιος επιχείρησε στην αρχή να απαντήσει από το βήμα του προέδρου ενώ μετά από τις σχετικές διαμαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ αναγκάστηκε να κατέβει στα βουλευτικά έδρανα.
Από εκεί είπε «πίστευα ότι δεν θα υιοθετούσατε σε αυτή την διαδικασία την πολιτική αθλιότητα την οποία διακίνησαν κεντρικά στελέχη σας» ενώ όταν είδε ότι ο κ. Μητσοτάκης συνομιλούσε με τους συνεργάτες του είπε: « … μη μουρμουράτε … θέλω να με ακούσετε».
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι το κοινοβούλιο λειτουργεί με 300 βουλευτές και πως «μόνο φέτος έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες κατ άρθρων. Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα μη συνυπολογισμού της ψήφου και των 300 βουλευτών».
Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα είπε «σε ερώτηση που έγινε για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής απάντησα όπως όφειλα ως Πρόεδρος της Βουλής» για να ξεκαθαρίσει ότι «Δεν έχουμε μιλήσει με την Χρυσή Αυγή σε κανένα επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και ως εκ τούτου περιμέναμε τα κόμματα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτό είναι θέση ευθύνης. Αυτά που απάντησα δεν αποτελούσαν πρόσκληση στην Χρυσή Αυγή».
Κορύφωσε δε την επίθεση προς την ΝΔ λέγοντας «Επί 20 ημέρες διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι επιδιώκαμε την συνεργασία με την Χ.Α . Ήρθε η συζήτηση εδώ για να αποδειχθεί ότι η ΧΑ συμπαρατάσσεται με το μέτωπο των δυνάμεων που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική. Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Ενόψει ότι αυτή η βουλή με μια σημαντική πλειοψηφία θα αποφασίσει τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής μετέρχεστε και υιοθετείτε την πολιτική αθλιότητα την οποία ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη του κόμματός σας με παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας. Είναι λυπηρό ότι μιλώντας για θεσμικά ζητήματα και για την Δημοκρατία υπάρχει σύμπλευση ακραίων αντιλήψεων που διακινούν αυτή την πολιτική αλητεία σε συνεργασία με μια δημοσιογραφική αλητεία».
«Γράφηκαν πράγματα που θα έπρεπε να τα αποδοκιμάσετε και να πείτε ότι εδώ γίνεται δημοκρατική και πολιτισμένη ζήτηση και όχι ότι το σχέδιο αυτό ήταν σχέδιο σε συνεργασία με την Χρυσή Αυγή» συνέχισε σε άλλο σημείο: «Ως άτομα εδώ έχουμε δώσει αυτές τις δεκαετίες αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με το φασισμό και τους εκπροσώπους τους. Ότι δεν έχουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στις δικές μας προσπάθειες και όχι στην δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα. Οι δικές σας αντιλήψεις δημιουργούν τις ρατσιστικές, ομοφοβικές, ακροδεξιές αντιλήψεις σε όλη την Ευρώπη». Προκάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη είτε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του είτε να αποσύρει την καταγγελία και να καταδικάσει «όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η έκβαση της συζήτησης απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις έναντι της απλής αναλογικής». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα περίμενα ο Πρόεδρος να υπηρετεί το αξίωμα με περισσότερη ψυχραιμία» ενώ πρόσθεσε «Μιας και με ρωτάτε για την αξία της ψήφου να σας θυμίσω κάτι τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Είπε τότε ότι δεν ενδιαφέρεται να βγει Πρόεδρος με την στήριξη της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε και εσείς το ίδιο;». «Σοου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας κάνετε» συνέχισε για να προσθέσει «Σέβομαι και τιμώ τους Αγώνες της Αριστεράς δεν ήσασταν οι μόνοι που πολεμήσατε. Ημουν πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών από την χούντα. Τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μου ήμουν σε εξορία. Μαθήματα Δημοκρατίας η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη Δημοκρατία δεν δέχεται»
Το γλωσσικό ολίσθημα του Αλ. Τσίπρα
«Μιλάω από στήθους και όταν κάποιος μιλάει από στήθους και όχι με γραμμένες ομιλίες μπορεί να κάνει και κάποια λάθη» εξήγησε ο κ. Τσίπρας αντικρούοντας τις παρατηρήσεις και τα σχόλια βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε προηγηθεί το γλωσσικό ολίσθημα του πρωθυπουργού ο οποίος αναφέρθηκε σε «βαρύνων λόγο» αντί του ορθού «βαρύνοντα λόγο».
Η κόντρα Τσίπρα – Γεννηματά με φόντο την Τασία
Πάντως στο παραπέντε της έναρξης της ονομαστικής ψηφοφορίας προέκυψε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννήματα με παρεμβολές της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στην επίθεση που της εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός που υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας την απλή αναλογική διαπράττει ιστορικό ατόπημα».
Η κυρία Γεννήματα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αναξιοπιστία υποστηρίζοντας ότι κάνει επιλεκτικές διαρροές από το περιεχόμενο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών.
«Είστε πρωθυπουργός που εκλέχθηκε δύο φορές με μπόνους» ανέφερε σε άλλο σημείο για να υπογραμμίσει ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
«Εμείς είμαστε Κεντροαριστερά εσείς τι είστε που κυβερνάτε με την ακροδεξιά απόφυση των ΑΝΕΛ; Όταν απευθυνθείτε στο κόμμα μας να είστε πιο προσεκτικός. Δεν έχετε καμία αξιοπιστία και κανένα κύρος» συνέχισε η ίδια για να προσθέσει «Δεν σας ενδιέφερε ποτέ η απλη αναλογική και η συνεννόηση. Επιλέξατε δυο φορές για συνεργάτη σας κόμμα της δεξιάς».
Η αναφορές τις κυρίας Γεννηματα προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών των ΑΝΕΛ με τον κ. Δημήτρη Καμμένο να σχολιάζει «ε όχι κυρία Γεννηματα να ακούμε αυτά τα πράγματα από εσάς, σήμερα που φοράτε και κόκκινα»!.
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε «στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αποδείξουν την ηγετική στόφα και τις ικανότητες. Σήμερα χάσατε την ευκαιρία. Είστε ουραγός όχι μόνο του Μητσοτάκη αλλά και άλλων επιδιώξεων που ίσως σας υπερβαίνουν. Είναι κρίμα την ώρα που χάνετε την ευκαιρία να υπερασπίζεστε τις επιλογές με ύβρεις. Κρίμα».
Επίσης, ο κ. Πάνος Καμμένος είπε «σήμερα η κυρία Γεννηματα επανέλαβε τα περι ακροδεξιάς απόφυσης. Παρα φύση σοσιαλίστρια είστε εσείς. Στην 3η Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ είχε την απλή αναλογική ως βασική θέση. Να προσεχετε τα λόγια σας. Είστε χειροκροτητές του Βορίδη και της ακροδεξιάς απόφυσης που εξέφρασε η ΝΔ του Σαμαρά».
Η κυρία Γεννηματα ζήτησε εκ νέου τον λόγο με την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να αρνείται αρχικά να της τον δώσει.
«Αντε! Πάρτε ένα λεπτό να δούμε τι θα μας πείτε πάλι» σχολίασε η αντιπρόεδρος.
«Κύριε Καμμένε στο ίδιο κόμμα με Βορίδη ήσασταν εσείς όχι εγώ. Για τον πρωθυπουργό λυπάμαι γιατί ευτελίζει μια τόσο σοβαρή συζήτηση.
Η αλαζονεία έχει και όρια και καλό θα ήταν να μάθετε να χάνετε» είπε η πρόεδρος της Δημ Συμπαράταξης με την κυρία Χριστοδουλοπούλου να ξαναχτυπα σχολιάζοντας «φοβερό το επιχείρημα»
Η χειραψία Τσίπρα – Λεβέντη και το τρολάρισμα στον Καμμένο
Την χειραψία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ήταν εκείνος που έσπευσε προς το έδρανο καθόταν ο Πρωθυπουργός για να τον χαιρετήσει.
Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από την αξιωματική αντιπολίτευση με την κυρία Σοφία Βούλτεψη που βλέποντας τον κ Πανο Καμμένο να εισέρχεται στην αίθουσα του είπε «Πάνο, άργησες. Τώρα ήρθε ο Λεβέντης και τα βρήκε με τον Τσίπρα».
Το επεισόδιο Σκανδαλίδη – Λεβέντη
Με θερμό επεισόδιο μεταξύ των Κ. Σκανδαλίδη και Β. Λεβέντη απειλήθηκε η διαδικασία όταν ο πρώτος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων «συμπαθή αλλά γραφικό».
«Ο συμπαθής αλλά γραφικός πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων όταν βρίζει το ΠΑΣΟΚ χειροκροτείται από όλους τους υπόλοιπους και όταν βρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτείται από όλους τους υπόλοιπους και από το ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξη για να εισβάλει λίγα λεπτά αργότερα στην αίθουσα ο κ. Λεβέντης.
«Με είπες γραφικό;» είπε ζητώντας τα ρέστα. «Σας είπα και συμπαθή» απάντησε ο κ. Σκανδαλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages