Κοινό αίτημα Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Κοινό αίτημα Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων


Την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών για τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου, ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ.  Janusz Wojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού Johannes Hahn, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Σπήλιος Λιβανός, της Γαλλίας Julien Denormandie και της Ιταλίας Stefano Patuanelli.

Στην πράξη οι τρεις υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να ενεργοποιήσει κονδύλια προς στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, καθώς οι καταστροφές ήταν πρωτοφανείς και για τις τρεις χώρες.

Το κοινό μέτωπο των τριών χωρών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού. Πέραν των τριών υπογραφόντων την επιστολή ο κ. Λιβανός μέσα από διαδοχικές επαφές με ομολόγους του έχει επιτύχει την υποστήριξη του αιτήματος που καταθέτουν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία και από άλλες χώρες.

Όπως υπενθυμίζουν στην επιστολή τους οι τρεις υπουργοί αυτό το άρθρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις, για παράδειγμα το 2018 στην περιοχή της Βαλτικής, κάτι που αποτελεί προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομική βάση για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα οι τρεις υπουργοί ζητούν την  έγκριση της Επιτροπής και για την παροχή εθνικής βοήθειας προς τους πληγέντες και προτείνουν και την τροποποίηση του άρθρου 71 παράγραφος 8, η οποία αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνα τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να στοχεύσουν ένα μικρό μέρος των άμεσων πληρωμών που διατίθεται σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενόψει καταστροφικών γεγονότων όπως εκείνων που επηρέασαν πολλές ευρωπαϊκές περιοχές τον περασμένο Απρίλιο.

Τέλος τονίζουν ότι «ώρα είναι στιγμή να τους δείξουμε εμείς αλληλεγγύη. Τώρα είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να τους δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages