ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
Η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, δεν θα αρκεστεί στην πεπατημένη των μηνιαίων επιδοτήσεων αλλά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα προχωρήσει σε «γενναία» παρέμβαση για τη δραστικότερη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά και όσοι δεν είναι σήμερα δικαιούχοι των κρατικών επιχορηγήσεων.
Συνολικά το πακέτο των παρεμβάσεων που θα τρέξει από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος του 2022 θα αφορά τις 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος (οικιακών καταναλωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων). Σκοπός είναι η μείωση της τιμής στα 0,15 με 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.
Σήμερα χωρίς την επιδότηση του κράτους είναι εκτοξευμένη στα επίπεδα των 0,33 με 0,35 ευρώ/κιλοβατώρα. Με την τελευταία μηνιαία επιχορήγηση η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα..
Και ενώ οι πολίτες παλεύουν και με την ακρίβεια στα καύσιμα, οι τελευταίες πληροφορίες, που μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι η διάρκεια του πακέτου αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους και η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχεται σε περίπου 5 έως 5,5 δισ. ευρώ.
Όπως έχουμε σημειώσει η παρέμβαση την φορά αυτή θα γίνει στην χονδρική πώληση και η επιδότηση θα δίνεται στους παραγωγούς και όχι στον τελικό καταναλωτή όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Βασική επιδίωξη είναι να φανεί ουσιαστικό αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και βέβαια να κοπάσει η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, λόγω των αυξημένων τιμών. Μία δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Αυτό δεν είναι άλλο από την συσσώρευση χρεών για τους καταναλωτές ρεύματος που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να ανταποκριθούν, ειδικά μάλιστα αν ο διακανονισμός δεν έχει γίνει μόνο μία φορά.
Το θέμα πάντως είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να μπει στο τραπέζι άμεσα, για ευνόητους λίγους, για να μην κάνουν χρήση κάποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων και εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.
Ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα ενώ στο βαρέλι πετρελαίου… όχι
Και δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές ρεύματος, που αποτελούν αγκάθι για την κοινωνία. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το θέμα των καυσίμων. Ήδη οι τιμές στην αντλία βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμής της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη Δευτέρα ήταν στα 2,107 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,858 ευρώ το λίτρο. Αν μάλιστα σε αυτά προστεθούν και τα 15 λεπτά της κρατικής επιδότησης, τότε η πραγματική τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου απέχει κατά πολύ από τα υψηλά της περιόδου και κινείται στην περιοχή των 106 δολαρίων το βαρέλι. Απέχει δηλαδή περίπου 12% από την πιο υψηλή
Ως μερική εξήγηση μπορεί να δοθεί η πτώση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 5%. Ωστόσο παραμένει ένα κενό, το οποίο μπορεί να αποδοθεί σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου