“Ξόμπλια” πλουμίδια και στολίσματα από το Σάββατο στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

“Ξόμπλια” πλουμίδια και στολίσματα από το Σάββατο στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας


«
ΞΟΜΠΛΙΑ»

Πλουμίδια και στολίσματα στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας με έργα εμπνευσμένα από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου  

 Διοργάνωση: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.)

Υποστήριξη: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 Έναρξη για το κοινό: Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

 Η Έκθεση «Ξόμπλια, πλουμίδια & στολίδια», με έργα εμπνευσμένα από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εμπλουτισμένη με πολύτιμα αντικείμενα από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, παρουσιάζεται στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας (Α΄ όροφος), σε διοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τριφυλίας και με την υποστήριξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου όπου και η έκθεση διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού που υπογράφει και τον αρχικό σχεδιασμό της.

Σε διάλογο με μοναδικά αντικείμενα τέχνης δημιουργημένα από εξέχοντες Έλληνες εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών που συστηματικά στο έργο τους αφουγκράζονται και εμπνέονται από την ελληνική παράδοση, θα εκτεθούν μονάκριβα κοσμήματα του παραδοσιακού ελληνικού ενδύματος και αυθεντικά χειροποίητα καλλιτεχνήματα της παραδοσιακής ελληνικής τέχνης από την εθνολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

 

Την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 στις 12.00, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ. Δήμητρα Κουκίου και η Εικαστική Επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού, θα υποδεχθούν και θα ξεναγήσουν τους δημοσιογράφους.

 

Το ίδιο απόγευμα και ώρα 18.00, παρουσία της Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου κ. Δήμητρας Κουκίου και της κ. Αγγέλας Βιδάλη, Υπεύθυνης Λαογραφικής Συλλογής Ε.Ι.Μ. θα ξεναγηθούν από την Επιμελήτρια της Έκθεσης οι σύνεδροι από τις 16 χώρες της Εαρινής Συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, τις εργασίες της οποίας φιλοξενεί ο Δήμος Τριφυλίας.

 

Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό το Σάββατο 28 Μαΐου, στο πλαίσιο του τακτού ωραρίου του Μουσείου, ενώ θα παραμείνει σε λειτουργία έως και τις 15 Ιουλίου 2022.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στα 140 σχεδόν χρόνια της δράσης του έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό έργων της παραδοσιακής τέχνης, χειροποίητα καλλιτεχνήματα αντιπροσωπευτικά της εποχής τους (18ος– 19.ος αι.) και της συλλογικής νεοελληνικής ψυχής. Στη μόνιμη έκθεσή του στην Αθήνα, αλλά και στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, του παραρτήματός του στην Ύδρα, καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, παρουσιάζονται ορισμένα από αυτά, με κυρίαρχες τις παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις περιοχές του Ελληνισμού.

Οι νυφικές και γιορτινές φορεσιές είναι κατά κανόνα καταστόλιστες με κεντήματα και κοσμήματα. Τα κεντήματα, έργα συνήθως ανωνύμων γυναικών, ξεχωρίζουν για την χρωματική τους ποικιλία και αρμονία και τον πλούτο διακοσμητικών τους θεμάτων. Τα ποικιλόμορφα κοσμήματα της φορεσιάς, σφυρήλατα, χυτά, εγχάρακτα, διάτρητα ή κοκκιδωτά, με σμάλτο ή σαβάτι, καλύπτονται με διάκοσμο που επιβίωνε από γενιά σε γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages