ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ, ΥΠΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ - KYPARISSIANEWS.COM Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

KYPARISSIANEWS.COM  Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Μαΐου 2022

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ, ΥΠΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣυνέντευξη τύπου παραχώρησε την Πέμπτη 19 Μαΐου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.
Aναφέρθηκε στο πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης που έχει προκύψει πρόσφατα, στη συνεργασία της Περιφέρειας με
τον ΕΦΕΤ και στην εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης για την εγκατάσταση υποτροπικών φυτών στην Περιφέρεια.
Εργάτες γης
Έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη εργατών γης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. 
Μάλιστα, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε όλη την Περιφέρεια αρχικά εντοπίστηκε στην περιοχή της Τριφυλίας, λόγω και της πρωιμότητας της παραγωγής. Αναμένεται να ενταθεί ιδιαίτερα φέτος, λόγω της επικείμενης μεγάλης ελαιοκομικής παραγωγής κατά την περίοδο 2022-2023.
Μέχρι σήμερα η εργοδοσία σε πολίτες τρίτων χωρών γίνεται με τρείς τρόπους:
α) την διαδικασία μετάκλησης με ετήσια διάρκεια σύμβασης και χορήγηση διετούς αδείας διαμονής, όπως προβλέπεται στο αρ. 12 του Ν. 4251/2014. 
β) την εισδοχή με σκοπό την εποχική εργασία με διάρκεια σύμβασης έως 9 μήνες/έτος και έως 5 έτη, όπως προβλέπεται στο αρ. 13 του Ν. 4251/2014. 
γ) την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες, όπως προβλέπεται στο αρ. 13 Α του Ν. 4251/2014, ενώ τα σχετικά αιτήματα μπορούν να κατατεθούν έως και 30/06/2022.
Οι περιπτώσεις α και β αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για την περίπτωση γ, οι άδειες εργασίας εκδίδονται από την Περιφέρεια. 
Επίσης, από πέρυσι, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες, οι οποίοι επιθυμούν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας υποβάλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton, αίτημα για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης τουλάχιστον 30 ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 90 ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους είναι έως και 30/09/2022. Αυτό προέκυψε μετά από πρόσφατη τροποποίηση του αρ. 16 του Ν. 4783/2021 με το Ν. 4915/2022.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι πιο απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών καταργούνται στο επόμενο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την ισχύ ευνοϊκότερων όρων σε γειτονικά κράτη, αυξάνουν την ήδη εμφανή έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας.
Από τη δική μας πλευρά, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, καλούμε τους ενδιαφερόμενους εργοδότες να αιτηθούν έγκαιρα 
α) μέχρι 30/06/2022 για τη χορήγηση άδειας εργασίας για τους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες και 
β) μέχρι 30/09/2022 για τη μετάκληση πολιτών τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.
Επίσης, από πλευράς Περιφέρειας και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για την παράταση των πιο πάνω προθεσμιών, ώστε να διατηρηθούν οι απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην περιοχή μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων
Κατόπιν της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της κ. Φωτοπούλου Σταυρούλας, εκπροσώπου του ΕΦΕΤ Τρίπολης και τους Δ/ντες Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Ανάπτυξης, Υγείας καθώς και τους προϊσταμένους των αρμόδιων τμημάτων ελέγχου. Καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας για τη διενέργεια κοινών ελέγχων και τέθηκαν οι κατηγορίες των ειδών που πρωτίστως θα ελεγχθούν. Ειδικότερα τα προϊόντα ελαιολάδου, ελιάς, κρέας, τυροκομικά, μέλι, νερό, πάγος, αρωματικά φυτά κλπ., θα ελεγχθούν αρχικά ενώ τα μεικτά κλιμάκια θα εστιάσουν και σε ελέγχους για τις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και αισχροκέρδειας στην αγορά της αγροτικής
παραγωγής.
Υποτροπικά φυτά – επιδεικτικοί αγροί
Ξεκίνησε η φύτευση υποτροπικών φυτών στην περιοχή Μεσσηνίας και Λακωνίας για τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών, στα πλαίσια εξέλιξης της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αφού εντοπίστηκαν οι κατάλληλες περιοχές φύτευσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές ξεκίνησε η φύτευση ειδών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages