Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανοίξει η πλατφόρμα για την απόσυρση -και αντικατάσταση- ηλεκτρικών συσκευών.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός . Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Από το πρόγραμμα, εξήγησε, θα επωφεληθούν περί τα 350.000 νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν παλιές, ενεργοβόρες συσκευές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.
«Αλλάζω συσκευή»: Τα ποσοστά της επιδότησης και τα κριτήρια
Οι συσκευές που θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέσω του προγράμματος είναι:
κλιματιστικά,
ψυγεία,
καταψύκτες
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης είναι η υπό απόσυρση ηλεκτρική συσκευή να είναι σε λειτουργική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί συσκευή που είναι πλήρως χαλασμένη.
Η επιδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 35% έως και 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου. Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, κάθε ΑΦΜ θα μπορεί να αιτηθεί την αντικατάσταση έως και τριών συσκευών και η μέση επιδότηση θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ.
Η εξοικονόμηση
Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να επιτύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%:
• Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο.
• Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.
• Η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.
• Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Πώς θα υποβάλλεται η αίτηση για το «Αλλάζω Συσκευή»
Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο χρήστης θα μπαίνει με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet και θα δηλώνει ποιες συσκευές επιθυμεί να αποσύρει.
Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.
Η επιδότηση θα δίνεται στους δικαιούχους με ειδικό voucher (επιταγή), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα καταστήματα κατά την αγορά της νέας, πιο «πράσινης» ηλεκτρικής συσκευής.
Να σημειωθεί ότι θα έχουν προτεραιότητα, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργοι.
Αναδρομικά για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος
Την ίδια στιγμή, επιστροφές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 600 ευρώ θα δουν μέσα στον Ιούνιο δεκάδες χιλιάδες πολίτες που είδαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τους τελευταίους μήνες.
Η επιστροφή έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για αναδρομική ισχύ της πολλαπλής παρέμβασης που αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το μέτρο της κυβέρνησης απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ.και «κλειδί» αποτελεί το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020 καθώς επίσης και οι συνολικές επιβαρύνσεις από τους λογαριασμούς του ρεύματος στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέτρο του οικογενειακού εισοδήματος, εισόδημα έως 45.000 ευρώ, καλύπτει το 95% των φορολογουμένων.
Με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση καλύπτει αναδρομικά το 60% της αύξησης πάνω από τις 300 κιλοβατώρες (οι οποίες ήδη έχουν καλυφθεί με τις προηγούμενες επιδοτήσεις).
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι καταναλωτές έχουν δει αυξήσεις στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.
Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και φθάνει έως τα 600 ευρώ. Η επιδότηση αυτή δίνεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά λογαριασμούς πρώτης κατοικίας.
Παραδείγματα αποζημιώσεων
Για παράδειγμα:
Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
Αν η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ
Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ
Αν η επιβάρυνση είναι 100 εύρω η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ
Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ
Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ
Αν η επιβάρυνση είναι 1000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ
Αν η επιβάρυνση είναι 1200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.
Aν η επιβάρυνση είναι 1500 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.
Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου