ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ σε δοκιμές με καλλιέργειες υποτροπικών φυτών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ σε δοκιμές με καλλιέργειες υποτροπικών φυτών

 


Αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, ανόνα-τσετιμόγια και μακαντάμια ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, ειδικά στην Πελοπόννησο και υπόσχονται ενδιαφέρουσες οικονομικές απολαβές για τους καλλιεργητές που θα τις επιλέξουν.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, εναλλακτική πρόταση καλλιέργειας με συμπληρωματικό χαρακτήρα σε ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες αποτελεί το ερευνητικό πρόγραμμα για υποτροπικά φρούτα που τρέχει το τελευταίο διάστημα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Πελοπόννησο με τη στήριξη της Περιφέρειας. Είδη όπως είναι το αβοκάντο, το μάνγκο, το λίτσι, η ανόνα τσεριμόγια και το μακαντάμια έχουν ήδη φυτευτεί και διερευνάται η προσαρμογή τους στις συνθήκες εδάφους και κλίματος περιοχών όπως είναι η Καλαμάτα. Όπως τονίζει η υπεύθυνη ερευνών του Ινστιτούτου, Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη,  η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από πλευράς του ΕΛΓΟ Δήμητρα, δεν έχει σκοπό την εκρίζωση υφιστάμενων καλλιεργειών, αλλά να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση που θα έρθει να δράσει συμπληρωματικά στις παραδοσιακές καλλιέργειες που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τους αγρότες της περιοχής. Οι πειραματικές καλλιέργειες ανέρχονται στα 25 στρέμματα, ενώ παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν εντάξει επιπλέον 25 στρέμματα από τα συγκεκριμένα είδη.

Όπως λέει η κυρία Τζατζάνη «η πειραματική καλλιέργεια και η έρευνα ξεκίνησε πέρυσι, όπου με τη συμμετοχή αγροτών της Πελοποννήσου και την αρωγή προϊσταμένων γεωπόνων στις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Πραγματοποιήσαμε μελέτες από πλευράς τοπογραφικών, κλιματολογικών συνθηκών, ενώ προχωρήσαμε σε αναλύσεις εδάφους και νερού. Κατόπιν προβήκαμε  στην εγκατάσταση κάποιων υποτροπικών ειδών, για να δούμε κατά πόσο μπορούν να εξελιχθούν ως καλλιέργειες σε συγκεκριμένες περιοχές».

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει δημιουργήσει μία γκάμα δώδεκα υποτροπικών προϊόντων στην έδρα του Ινστιτούτου στα Χανιά, επιλέγοντας τις πέντε από αυτές για καλλιέργεια στην Πελοπόννησο. «Παρατηρήσαμε ότι σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην Δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές όπως η Κυπαρισσία, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες ανταποκρίνονται ιδανικά. Το πρόγραμμα έχει πενταετή διάρκεια και σκοπός μας είναι να δούμε πως τα συγκεκριμένα φυτά ανταποκρίνονται στις κλιματικές συνθήκες».

Τεχνογνωσία υπό την καθοδήγηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα

Από το 2024 το αβοκάντο και το μάνγκο θα ενταχθούν στην παραγωγή. «Επομένως θα έχουμε εικόνα το πώς συμπεριφέρονται τα δύο αυτά είδη σε συνθήκες παραγωγής», εξηγεί η κυρία Τζατζάνη. «Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε αγρότες που δεν συμμετέχουν σε αυτό. Επομένως έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν καλλιέργειες υπό τη δική μας καθοδήγηση και τεχνογνωσία».

Η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη και ταυτόχρονα συγκρατημένη ως προς τα αποτελέσματα των εν λόγω καλλιεργειών. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ‘φούσκες’ όπως το παρελθόν, ειδικά σε περιόδους διαδοχικών κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί ως προς την πορεία τους».

Τα είδη αυτά σύμφωνα με την Θ. Τζατζάνη ευδοκιμούν σε υποτροπικό κλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια. Φέτος παρά τις ακραίες συνθήκες καύσωνα οι καλλιέργειες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία. Προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν τα φυτά αποτελούν ο έλεγχος του τοπογραφικού, της κλίσης του εδάφους, των κυρίαρχων ανέμων, των ελάχιστων και μέγιστων θερμοκρασιών μίας περιοχής. Βασική παράμετρος είναι να μην υφίστανται παθογόνα εδάφη από προηγούμενες καλλιέργειες και σημεία μόνιμης υγρασίας στο χωράφι. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ανάλυση εδάφους και αρδευτικού νερού για να προχωρήσει η καλλιέργεια.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages