Ανταρσία στο Μωριά: Ύποπτες οι εξαγγελίες περί ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης νερού στην Πελοπόννησο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ανταρσία στο Μωριά: Ύποπτες οι εξαγγελίες περί ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης νερού στην Πελοπόννησο




 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟY ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σπεύδει να δηλώσει ότι διεκδικεί από την κυβέρνηση να είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των υδάτων, μιλώντας ειδικότερα για την άρδευση. Στη Θεσσαλία ιδρύεται ανώνυμη εταιρία για τη διαχείριση των υδάτων, μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, στα τέλη Απριλίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, προωθεί αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού. 

Κατά το «πρότυπο» της Θεσσαλίας, ο κος Πτωχός αποβλέπει στην ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εκτοξεύοντας την τιμή του αρδευτικού νερού στα ύψη για να εξασφαλίσει την κερδοφορία της, ενάντια στις ανάγκες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και του λαού που θα αγοράζει ακριβότερα τα γεωργικά προϊόντα. Η εταιρεία αυτή:

  • Θα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση, τη διοίκηση και τη λειτουργία του δικτύου άρδευσης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και ως εξ αυτού θα θεωρείται πάροχος υπηρεσιών ύδατος. Σ’ αυτήν μεταφέρονται (και καταργούνται) όλοι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Πελοποννήσου, που λειτουργούσαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και οι υπάλληλοι των σχετικών τμημάτων της Περιφέρειας, υπονομεύοντας και τις σταθερές σχέσεις των εργαζομένων.

  • Τα έσοδά της (εκτός αυτών που θα εισπράττει από τους αγρότες μέσω των τιμολογίων για το νερό), θα είναι και από επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού, από προγράμματα της Ε.Ε. και άλλους ενωσιακούς πόρους. Οι ληξιπρόθεσμες δε οφειλές των αγροτών προς τη νέα εταιρεία, θα βεβαιώνονται στη Δ.Ο.Υ. του οφειλέτη και ακολούθως θα εισπράττονται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

  • Θα διοικείται από 12μελές Δ.Σ., με τη πλειοψηφία των μελών (7 ή/και 8 από τα 12) να διορίζονται από Υπουργούς και θα λειτουργεί χωρίς αναφορά-λογοδοσία σε κάποιο τοπικό φορέα-υπηρεσία.

Άμεσες προτεραιότητες του νέου φορέα θα είναι η τιμολόγηση του νερού με όρους που θα διασφαλίζουν την κερδοφορία του και η ανάθεση (μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ) της συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού σε κατασκευαστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι χρεώσεις στην τιμή της χρήσης του νερούΤο γεγονός αυτό θα επιφέρει τελειωτικό χτύπημα ΟΧΙ μόνο στους μικρούς αγρότες αλλά και σε μεσαία στρώματα.

Πρόκειται καθαρά για ένα ακόμη σχέδιο αρπαγής γης από τη φτωχομεσαία αγροτιά, αναδιανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων κι ισχυρών. Ο λαός της Πελοποννήσου πρέπει να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης, που μέσα από την ιδιωτικοποίηση μετατρέπουν το νερό από δημόσιο αγαθό σε κερδοφόρα αρένα για λίγους. Τα «καλά» άλλωστε των ιδιωτικοποιήσεων, τα είδαμε με την ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια και τα χρηματιστήρια της και με τα τραίνα στα Τέμπη, δε χρειάζεται να τα δούμε και στη διαχείριση του νερού.

Για να ζήσουμε και να ξανασηκώσουμε κεφάλι πρέπει να ηττηθούν αυτοί που μας έπνιξαν, και όλος ο οικονομικός κύκλος που τους έθρεψε και τρέφεται από τις πολιτικές τους.

Ο δρόμος και ο αγώνας είναι για μια ακόμη φορά μονόδρομος.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση / εμπορευματοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

  • Έξω οι κατασκευαστικές εταιρείες από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του αρδευτικού νερού. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Να μην περάσει στα χέρια των εταιρειών η περιουσία του λαού.

  • Ενίσχυση των ΟΕΒ με προσωπικό και υποδομές για φθηνό αρδευτικό νερό. Να μπει φραγμός στην κερδοσκοπία των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνό ρεύμα στους αγρότες.

  • Να καταργηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων η οποία έχει σκοπό την εμπορευματοποίηση του νερού όπως έγινε με την ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages