Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές για καρπούζια και κηπευτικά στην Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές για καρπούζια και κηπευτικά στην Τριφυλία

 


Ο πρόεδρος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία των καλλιεργειών στο ypaithros.gr, σημειώνει: «Τα καρπούζια συνεχίζουν κανονικά τις εξαγωγές σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Οι αποδόσεις μέχρι τώρα είναι αρκετά καλές, αφού φτάνουν τους 5-6 τόνους ανά στρέμμα, η ποιότητα είναι εξαιρετική, αφού ο καιρός ήταν καλός, και φθάσαμε στην πιο πρώιμη χρονιά στην ιστορία της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα καρπούζια συγκομίστηκαν στις 5 Μαΐου. Η συνεργασία με τους εξαγωγείς είναι πολύ καλή και προχωράμε χωρίς προβλήματα».

Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος, ήδη έχει φύγει το 10% της συνολικής παραγωγής. Η συνολική έκταση που καλλιεργείται είναι 5.000 στρέμματα και η αναμενόμενη παραγωγή στους 35.000 τόνους.

Αγγούρια με ονοματεπώνυμο 

Πορεία ανάλογη με αυτήν των καρπουζιών ακολουθεί και η καλλιέργεια των αγγουριών, που όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, θα καταγράψουν ακόμα μία καλή εξαγωγική χρονιά, αλλά με ερωτηματικό για την τιμή που θα διαμορφώσει η αγορά.

«Οι εξαγωγές φέτος είναι πολύ σημαντικές. Έχουν γίνει περίπου 2.000 εξαγγελίες και έχουν εξαχθεί 3.500-4.000 τόνοι στις βαλκανικές χώρες, όπως Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη. Η ποιότητα είναι εξαιρετική και οι εξαγωγές άρχισαν από το τέλος Ιανουαρίου, ενώ αυξήθηκαν τον Απρίλιο και τώρα τον Μάιο», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η συνολική καλλιεργούμενη έκταση είναι περίπου 1.200 στρέμματα και η παραγωγή κυμαίνεται στους 20.000-22.000 τόνους. Επιπλέον, οι παραγωγοί της Τριφυλίας έχουν, κατά κύριο λόγο, στραφεί στη βιολογική καταπολέμηση των εντόμων που απειλούν την καλλιέργεια.

Λοιπά κηπευτικά αλλά σε περιορισμένη κλίμακα

Τέλος, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της ντομάτας, ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει ότι «οι εξαγωγές είναι σε περιορισμένη κλίμακα και οι μεγάλες ποσότητες κατευθύνονται στην εσωτερική αγορά». Καλλιεργούνται 1.250 στρέμματα και από αυτά το 8% είναι υδροπονικής καλλιέργειας.

Σε μικρότερη έκταση, που αντιστοιχεί σε περίπου 260 στρέμματα, καλλιεργούνται οι πιπεριές και για την προστασία τους χρησιμοποιούνται ωφέλιμα έντομα. Τέλος, για τη μελιτζάνα ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι καλλιεργούνται περίπου 80 στρέμματα και η παραγωγή προωθείται στην εσωτερική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages