Το χωριό της Άνω Μεσσηνίας που ιδρύθηκε από Σουλιώτες και ανέδειξε μεγάλους ήρωες-VIDEO - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Το χωριό της Άνω Μεσσηνίας που ιδρύθηκε από Σουλιώτες και ανέδειξε μεγάλους ήρωες-VIDEO


 Το Άνω Δώριο, γνωστό παλαιότερα ως Σουλιμά, είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό στους πρόποδες του Λυκαίου όρους, στη Μεσσηνία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 613 μέτρων και απέχει 62 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Ο πληθυσμός του αγγίζει τους 80 μόνιμους κατοίκους, ενώ το χωριό που υπάγεται στο δήμο Οιχαλίας χαρακτηρίζεται για την ιστορία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το φυσικό κάλλος.

Η ονομασία προερχέται από την τοπική (sull i madh), που σημαίνει Σούλι το υψηλό, στην Τριφυλιακή αρβανίτικη.

Ιστορία

Η περιοχή του Άνω Δωρίου κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό ιδρύθηκε από Σουλιώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την άλωση του Σουλίου το 1803.

Οι Σουλιώτες έφεραν μαζί τους τα ήθη και έθιμά τους, τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα.Οι κάτοικοι του χωριού, με επικεφαλής τον ιερέα Δημήτριο Παπατσώρη και τους θρυλικούς Ντρέδες, συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση.

Άνω Δώριο
Φώτο: anodorio.blogspot.com

Αξιοθέατα

Ναός Αγίου Δημητρίου: Ιστορικός ναός χτισμένος τον 18ο αιώνα, όπου ο ιερέας και Φιλικός Δημήτριος Παπατσώρης κήρυξε την Επανάσταση του 1821.

Μνημείο Ντρέδων: Μνημείο αφιερωμένο στους Ντρέδες, Σουλιώτες αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Πλατεία Αγίας Τριάδας: Η κεντρική πλατεία του χωριού, με τον ομώνυμο ναό, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Παραδοσιακά σπίτια: Το Άνω Δώριο διατηρεί τον παραδοσιακό οικιστικό χαρακτήρα του, με πέτρινα σπίτια και γραφικά σοκάκια.

Φυσικό τοπίο: Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι γεμάτη με πεζοπορικά μονοπάτια, πυκνά δάση και πανέμορφα σημεία με θέα.

Βίντεο: John Sel

Το Άνω Δώριο είναι ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και απομόνωση από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να γνωρίσετε την αυθεντική Μεσσηνία, και  πεζοπορήσετε στην πανέμορφη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages