Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο--Επικαιροποιούνται μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι η ΕΠΜ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο--Επικαιροποιούνται μελέτες για τις περιοχές Natura 2000

 


-Επικαιροποιούνται οι μελέτες για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

-Αλλαγές ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η επικαιροποιημένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πέτρος Βαρελίδης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κα. Αυγερινοπούλου, η επικαιροποίηση των μελετών και του νομικού καθεστώτος που διέπει τις περιοχές Natura 2000 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μια πολυδιάστατη, σημαντική διαδικασία καθώς η Περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική περιβαλλοντικά και ταυτόχρονα ευάλωτη και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Με την ανάρτηση της επικαιροποιημένης, πλέον, μελέτης σε δημόσια διαβούλευση, που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Π.Δ, θα αξιολογηθεί εκ νέου η προϊούσα φυσική κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής, μέσα από νέες προτάσεις για το καθεστώς προστασίας και την κατάλληλη διαχείριση, που θα στηρίζει τόσο την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της και το εξαιρετικό τοπίο της, όσο και φιλικές προς το περιβάλλον αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε  η κα. Αυγερινοπούλου, το επόμενο διάστημα και μόλις τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναθεώρηση των περιοχών Natura της ΠΔΕ,  θα γίνει επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Βαρελίδης τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι, ως το τέλος του καλοκαιριού, να έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η διαδικασία για το σύνολο των περιοχών της χώρας και η υιοθέτηση των Ε.Π.Μ. και των Π.Δ., με στόχο την προστασία της φύσης μέσα από την επαναξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την διαβούλευση, χωρίς ωστόσο οι περιοχές Natura να αποτελούν άβατα. Και αυτό, καθώς πρόκειται για περιοχές που ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είτε εντός των Natura, είτε πλησίον.

Ο Συντονιστής Έργου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος εταίρος της ENVECO A.E., Γιώργος Κοτζαγεώργης, τόνισε ότι μέσα από την διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό και στους φορείς να δουν το περιεχόμενο, να δουν τις προτάσεις προστασίας και διαχείρισης όλων αυτών των περιοχών της χώρας, για την διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στις προβλέψεις και στους στόχους που μπαίνουν για την προστασία και τη διαχείριση, έτσι ώστε οι τοπικές και ευρύτερες κοινωνίες να μην είναι απέναντι με αυτά τα οποία προτείνονται για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά να αντιμετωπίζεται σαν ένα θετικό στοιχείο για την αξία των περιοχών που φιλοξενούν. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, στο σύνολό τους.

Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος αυτών των μελετών είναι να παραχθούν προεδρικά διατάγματα προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές και υπουργικές αποφάσεις σχεδίων διαχείρισης για αυτές ενώ και τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων θα βγουν σε διαβούλευση, επομένως θα υπάρχει και μια δεύτερη ευκαιρία συζήτησης των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίστηκε, περιβάλλον είναι και ο άνθρωπος και, ως εκ τούτου, στις μελέτες συνυπολογίστηκε επιπρόσθετα ο κοινωνικός χαρακτήρας των περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι τοπικές κοινωνίες, που αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος, να έχουν μία βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Τα Μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσης η κα. Δέσποινα Καλλιδρομίτου, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε., Εκπρόσωπος της σύμπραξης των εταιρειών ΕΨΙΛΟΝ Α.Ε. και ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. για την εκπόνηση της Μελέτης 5 «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων», η κα. Ειρήνη – Σπυριδούλα Στανωτά, Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικών Μελετών της ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., Υπεύθυνη σύνταξης της Μελέτης 5 και οι κ.κ Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Στυλιανός Μπλέτσας, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages