«Τσουχτερή» η τιμή των κερασιών – Στο χωράφι στα 2-2,5 ευρώ πωλούνται ακόμα και στα 12 ευρώ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

«Τσουχτερή» η τιμή των κερασιών – Στο χωράφι στα 2-2,5 ευρώ πωλούνται ακόμα και στα 12 ευρώ


 Η τιμή των κερασιών έχει πάρει την ανιούσα καθώς ο καιρός επηρέασε πολύ την καλλιέργειά τους. Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, στα χωράφια τα περισσότερα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, από τις βροχές του Απριλίου και τις χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου που δημιούργησαν προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών. Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους, μειωμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κεράσια να είναι δυσεύρετα και η τιμής τους, απαγορευτική για τον μέσο καταναλωτή, καθώς φτάνει έως και τα 12 ευρώ.

Ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης (Ισορροπιστής), ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Ανάβρας και κερασοπαραγωγός, Γιάννης Ζαχαράκης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παραγωγή των κερασιών και τις εξωφρενικές τιμές που πωλούνται. Όμως αν και οι ποσότητες είναι μειωμένες οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση τα 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό για τα πρώτης ποιότητας κεράσια.

Κεράσια: Για τρίτη χρονιά μειωμένη η παραγωγή – Οι λόγοι

  • Κλιματολογικές συνθήκες
  • Ειδικά τον Μάιο: Εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια (μη εμπορεύσιμα)
  • Ιογενείς ασθένειες —> Μειωμένη απόδοση των δέντρων

Κεράσια: Σε χαμηλή τιμή φεύγουν από το χωράφι

1,60 ευρώ έως 2,80 ευρώ

Ανάλογα με: την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα

Κεράσια: Σε τιμή τα αγοράζουμε

  • ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ: από 3,50 – 6,50 ευρώ
  • ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: από 4,58 έως 7,50 ευρώ
  • ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ: από 6 ευρώ – 12 ευρώ

*και τιμές που… «βγάζουν μάτι»: έως 18,99 ευρώ

Ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης (Ισορροπιστής), ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Ανάβρας και κερασοπαραγωγός, Γιάννης Ζαχαράκης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παραγωγή των κερασιών και τις εξωφρενικές τιμές που πωλούνται.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είχαμε κακή καρπόδεση και δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Πήγαν κατά μέσο όρο στο 1,5 ευρώ, τα πρώιμα, τώρα ξεκινούν τα μεσοπρώιμα. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ», ανέφερε ο Γιάννης Ζαχαράκης. Ο κ.  Καραογλανίδης υπογράμμισε πως, «είναι ανάλογα με την ποικιλία που έχει ο καθένας. Η τιμή των πρώιμων καταποντίστηκε, τρομερές ζημιές υπέστησαν. Η τιμή των πρώιμων ήταν 1,5 ευρώ όταν το κόστος συγκομιδής ήταν πάνω από 1,20 ευρώ. τα όψιμα πάνε από 1,60 -2,50 ευρώ. Στα μανάβικα φτάνει να πουλιέται στα 7,5 ευρώ».

«Στην λαϊκή πουλάμε από 2,5 ευρώ – 4 ευρώ τα καλά κεράσια. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έκανε βροχές και μετά 28-29 βαθμούς και έσκασαν τα κεράσια», είπε ο Νίκος Παυλίδης.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages