Παραδοσιακό αλώνισμα στα Φιλιατρά απο την Ενωση Φιλιατρινών Γυναικών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Παραδοσιακό αλώνισμα στα Φιλιατρά απο την Ενωση Φιλιατρινών Γυναικών

Πλούσιο και ποικίλο - και φέτος - το πρόγραμμα των «Εράνιων 2010» στο Δήμο Φιλιατρών. Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 5 Ιουλίου με την «Έκθεση Λαογραφικής – Λαϊκής Τέχνης, Προϊόντων Τοπικών και Σπιτικών Γεύσεων» στο δραστήριο τοπκό Συνεταιρισμό «Φιλιατρινούλα» (έναντι Δημαρχείου) από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και Α.Μ.Κ.Ε. «Φιλιατρινούλα». Λειτουργεί ώρες καταστημάτων και θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου.
Την Κυριακή το απόγευμα για πρώτη φορά αναβίωσε το Παραδοσιακό Αλώνισμα στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου των Φιλιατρών με την συμμετοχή αλόγων σε μια προσπάθεια να παραμείνουν αναλλοίωτα τα έθιμα του τόπου μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναφροά την Προέδρου του Συλλόγου κας Μακρή για την αξία του αλωνίσματος στην παλιά εποχή με παραδοσιακό τρόπο, ενώ ο κ. Γιακουμάκης εστίασε στην διαχρονική αξία των τοπικών παραδόσεων. Μεγάλο ενδιαφερον παρουσίασε η αναφορά της ιεροτελεστίας για το αλώνισμα από το λογοτέχνη κ. Κώστα Καπελούζο.
Στο Γήπεδο του Γυμνασίου εκτός απο τα 2 άλογα προερχόμενα απο την Ηλεια μίλησε και ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Γαργαλιάνων για την δραστηριότητα του νέου σωματείου που θέλει να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά τις αξίες μιας μοναδικής εποχής. Αργότερα ο λαογράφος Στάθης Κακούτης με την συνοδεία κλαρίνου ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στο αλώνισμα με μοναδικό τρόπο, ενώ ακολούθησε η αναπαράσταση του αλωνίσματος σε ειδικό χώρο η οποία εξελίχθηκε σε κοινωνική εκδήλωση όταν ένα απο τα άλογα έφυγε απο την θέση του και...έκανε βόλτες στο χώρο αφού προηγουμένως φάνηκε να χαιρετά το κοινό!
Η πετυχημένη διοργάνωση ανήκε στην Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών – ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα» - Ιππικός Όμιλος Γαργαλιάνων – Δήμος Φιλιατρών, ενώ το παρών έδωσαν οι εκπρόσωποι του Δήμου, το στέλεχος της ΝΔ κ. Κώστας Κόλλιας και πλήθος κοινού που στο τέλος γεύθηκαν και τοπικά λουκάνικα μετά εδεσμάτων.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages