Ερχεται και απογραφή συνταξιούχων το φθινόπωρο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ερχεται και απογραφή συνταξιούχων το φθινόπωρο

Σε ηλεκτρονική απογραφή όλων των συνταξιούχων των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση υλοποιεί το μέτρο της καταχώρισης των συνταξιούχων σε κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τις απώλειες από συντάξεις που χορηγούνται σε... πεθαμένους και που στερούν τεράστια έσοδα από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με το 'Εθνος' η ηλεκτρονική μηχανογράφηση, σύμφωνα με τους στόχους του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ετσι, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν μία ολοκληρωμένη και ασφαλή εικόνα για τον ακριβή και τον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων.
Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μεταξύ τους ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα, και φυσικά θα έχουν πρόσβαση και στον κεντρικό υπολογιστή. Δίνεται με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα της διασταύρωσης των στοιχείων και ο εντοπισμός των παράνομων συνταξιούχων. Ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν γύρω στους 100.000 πεθαμένους να εισπράττουν συντάξεις...
Δηλαδή, αν κι έχουν αποδημήσει, εντούτοις οι συγγενείς τους δεν το έχουν δηλώσει με αποτέλεσμα να καρπώνονται αυτά τα χρήματα. Στοιχείο το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόχειρες εκτιμήσεις θέλουν η «τρύπα» αυτή να ανέρχεται σε 600 εκατ. με 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, πρόσφατα ο Ρ. Σπυρόπουλος είχε κάνει γνωστό ότι γύρω στους 8.500 συνταξιούχους του ΙΚΑ είναι υπεραιωνόβιοι. Με ηλικίες άνω των 105 ετών. Οι περιπτώσεις αυτές ήδη διερευνώνται μία προς μία προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως βρίσκονται εν ζωή και αν νομίμως τους καταβάλλεται η σύνταξη.
Εξετάζονται οι διευθύνσεις κατοικίας τους, αλλά και ποιοι παραλαμβάνουν αυτές τις συντάξεις. Μάλιστα, σε περίπτωση που εντοπιστούν παρανομίες θα αναζητηθούν ευθύνες και για τα πρόσωπα που εισπράττουν αυτά τα ποσά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πηγές απώλειας εσόδων για το ασφαλιστικό ταμείο και τόσο η διοίκησή του όσο και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τη... μαύρη τρύπα.
Δύο σενάρια για καλύτερο αποτέλεσμα
Στις σκέψεις επίσης των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη είναι η επέκταση του συστήματος απογραφής και διασύνδεσής του και με άλλες κρατικές υπηρεσίες με σκοπό την επιτυχέστερη διασταύρωση των στοιχείων. Επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο της αποστολής απογραφικών δελτίων στους συνταξιούχους. Με αυτά θα βεβαιώνουν ότι βρίσκονται εν ζωή και μάλιστα είτε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα είτε στον δήμο θα επικυρώνουν το γνήσιο της υπογραφής τους. Βέβαια, αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να συναντήσει κάποια εμπόδια. Οπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα της συμπλήρωσης του δελτίου από υπερηλίκους.
Αλλο ένα σενάριο που μελετά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι η διασύνδεση του κεντρικού συστήματος με τις δημοτικές αρχές. Εκεί βρίσκονται τα μητρώα των δημοτών και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί άλλος ένας τρόπος διασταύρωσης των στοιχείων των συνταξιούχων. Θα είναι ευκολότερος και ακόμη αποτελεσματικότερος ο εντοπισμός των «μαϊμού» συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages