Τελεσίγραφο για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας

Σκληραίνουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έστειλαν χθες νέο τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα να ολοκληρωθούν ο διαπραγματεύσεις για PSI, δανειακή σύμβαση και μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015 ως το τέλος της εβδομάδ
ας.

Η άτυπη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τελείωσε λίγο πριν τις 3 το πρωί με τους δανειστές να ζητούν από τον κ. Παπαδήμο να διασφαλίσει την «αμετάκλητη στήριξη των κομμάτων» στο νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015, που σημαίνει να αποδεχθούν τα μέτρα που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, έτσι ώστε μαζί με την ολοκλήρωση του PSI να ανακοινωθούν το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό το χρονικό όριο δεν τίθεται αυθαίρετα. Σχετίζεται άμεσα με τα 14,5 δις ευρώ που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου στους δανειστές και τα οποία δε θα μπορέσει να δώσει, αν δεν έχει εκταμιεύσει την επόμενη δόση των περίπου 90 δις ευρώ.
Από τις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Παπαδήμος, επιβεβαιώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν γρήγορα και βλέπουν ως πακέτο την ολοκλήρωση του PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015.
Και ζητούν για αυτό το …πακέτο την αμετάκλητη στήριξη των κομμάτων, με ανοικτό το ζήτημα ακόμα και την έγγραφη. Στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπαδήμος απάντησε πως ζητούν την απόλυτη στήριξη των κομμάτων στο νέο οικονομικό πρόγραμμα, με τρόπο που ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει το 24h.gr, στο τραπέζι επίσης, παραμένουν οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού, με τις πληροφορίες από την κυβέρνηση να επιμένουν πως μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στη να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ο 14ος μισθός (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία και να μείνει ανέπαφος ο 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι το PSI έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά δε μπορεί να ανακοινωθεί εάν δε οριστικοποιηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015, αφού οι δανειστές εκβιάζουν ζητώντας συμφωνία – πακέτο.
Αναφερόμενος στο PSI, ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι αν και δε μπορεί να αποκαλύψει κομμάτια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να αναγκαστεί το δημόσιο να καλύψει ποσά που θα προκύψουν από την ανεπαρκή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έστειλε χθες μήνυμα και προς τους βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση λέγοντας πως ελπίζει και πιστεύει πως οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους με βάση γνώμονα το συμφέρον της χώρας και τα κόμματα θα τιμήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν στηρίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages