Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της σκληρής ΚΑΠ 2014-2020 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της σκληρής ΚΑΠ 2014-2020


Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το κείμενο που αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2014 – 2020. Η συνέχεια των αποφάσεων ανήκει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία θα κληθεί να ψηφίσει το κείμενο τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν υπάρξει συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, στις διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 7-8 Φεβρουαρίου 2013. Αυτή η μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ θα είναι η πρώτη η οποία θα συνδιαμορφώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Όπως αναφέρει το τελικό κείμενο η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα πρέπει να έχει στόχο το δικαιότερο καταμερισμό των κονδυλιών της ΕΕ, τα μέτρα που αφορούν το «πρασίνισμα» να είναι υποχρεωτικά αλλά ευέλικτα, να είναι περισσότερο ευέλικτη και να βοηθάει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς. Ακόμη επισημαίνει ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να συνεχίσει να εξασφαλίζει ασφαλή προμήθεια τροφίμων υψηλής ποιότητας στους πολίτες της Ευρώπης και παράλληλα να δώσει κίνητρα στους αγρότες – παραγωγούς να λάβουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η Επιτροπή Γεωργίας διαμόρφωσε το τελικό κείμενο για το πως θα πρέπει να είναι η νέα ΚΑΠ. Θα είναι πιο αποτελεσματική, πιο «πράσινη» και σε θέση να ανταποκριθεί στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι φιλόδοξοι στόχοι όμως συνεπάγονται υψηλότερο κόστος. Έτσι, κάθε περαιτέρω περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ τη θεωρώ απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Paolo De Castro (S&D, IT). Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στην πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages