Έλλειψη λιπασμάτων και κούρσα τιμών αποκαλύπτει η Hellastat - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Έλλειψη λιπασμάτων και κούρσα τιμών αποκαλύπτει η Hellastat

Αύξηση αξίας τζίρου κατέγραψε το 2011 η αγορά λιπασμάτων, εξαιτίας, κυρίως, της ανοδικής πορείας των τιμών των προϊόντων κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Hellastat ΑΕ. Ειδικότερα, προέκυψαν έντονες ανατιμήσεις, με τα κυριότερα λιπάσματα να εμφανίζουν αύξηση κατά 2 ευρώ έως 5 ευρώ το σακί, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, η κατανάλωση υποχώρησε λόγω των υψηλών τιμών και της δεινής οικονομικής θέσης των αγροτών (μείωση εισοδήματος, περικοπή πιστώσεων, υψηλό κόστος παραγωγής).
 Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε και το 2012. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο η τιμή της κοκκώδους ουρίας ενισχύθηκε στα 650 δολ./ τόνο, η prilled ουρία αυξήθηκε κατά 225 δολάρια στα 585 δολ./ τόνο, ενώ το UAN (διάλυμα ουρίας και νιτρικής αμμωνίας σε υγρή μορφή) διαμορφώθηκε στα 395 δολ./ τόνο. Σύμφωνα με την Hellastat, αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο είναι η μειωμένη παραγωγή της εταιρείας ELFE προκαλώντας ελλείψεις στην εγχώρια αγορά η οποία δεν αντισταθμίστηκε επαρκώς από εισαγωγές. Βάσει εκτιμήσεων της Διεθνούς Ένωσης Βιομηχανιών Λιπασμάτων (IFA), η συνολική κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα θα φτάσει το 2012 τους 500.000 τόνους θρεπτικών στοιχείων από 650.000 τόνους το 2010 και 708.000 τόνους το 2009. Κύρια μειονεκτήματα του κλάδου αποτελούν οι παράνομες εισαγωγές λιπασμάτων (κυρίως από τη Βουλγαρία) και οι συνεχείς διακυμάνσεις των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages