Μέσα από το Χωροταξικό Σχέδιο: “Παράθυρο” Τατούλη για το λιγνιτωρυχείο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μέσα από το Χωροταξικό Σχέδιο: “Παράθυρο” Τατούλη για το λιγνιτωρυχείο

Και δικά του να ήταν τα κοιτασματα λιγνίτη στην Πυλία δεν θα επέμενε τόσο ο Τατούλης. Τι και αν η Κυβέρνηση λέει οχι, η τοπική κοινωνία και φορείς επίσης, οπως γραφει ο Θανασης Λαγός και η εφημερίδα Ελευθερία τον εφιάλτη της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην Πυλία προσπαθεί να επαναφέρει μέσω του Χωροταξικού ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης ζήτησε να γίνει “ζωνοποίηση των γνωστών κοιτασμάτων λιγνίτη, μαρμάρου και πέτρας με ταυτόχρονη διατύπωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν την εκμετάλλευσή τους”. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Δεν είναι λογικό να μένουν ανεκμετάλλευτα μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρου (πχ λευκό Πάρνωνα), ή λιγνίτη με αξία κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ όταν η χώρα καταρρέει”.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τατούλης έχει μείνει στην εποχή του… λιγνίτη και δεν μπορεί να αντιληφθεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση είναι γιατί οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ τον ακολουθούν στην… “μαύρη ανάπτυξη” του λιγνίτη, ενώ στο παρελθόν υπερασπίζονταν με πάθος την “πράσινη ανάπτυξη” των ΑΠΕ. Κατά τα άλλα η εισήγηση του κ. Τατούλη για το Χωροταξικό Σχέδιο της Πελοποννήσου ήταν ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων που αφήνει υποσχέσεις σε όλους. Οταν η αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τους μελετητές που παρουσίασαν τις βασικές κατευθύνσεις, η περιφερειακή αρχή υποσχέθηκε ότι θα δοθούν. Τελικώς η Α’ φάση του Χωροταξικού Περιφερειακού Σχεδίου ψηφίστηκε… νύχτα και η αντιπολίτευση θα λάβει το CD με τα στοιχεία κατόπιν εορτής. Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση φοβάται ότι -σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Τατούλης- το Χωροταξικό Σχέδιο θα είναι ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων που θα αφήνει ανοικτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης με την περιφερειακή αρχή. Με άλλα λόγια η αντιπολίτευση φοβάται ότι και το Χωροταξικό μπορεί να γίνει μέσο άσκησης πολιτικής για την επίτευξη των παραταξιακών στόχων της πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages