STOP σε ανεξέλεγκτες αδελφοποιήσεις των ΟΤΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

STOP σε ανεξέλεγκτες αδελφοποιήσεις των ΟΤΑ


«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών στις ανεξέλεγκτες συνεργασίες δήμων και περιφερειών, «όπως αδελφοποιήσεις πόλεων με ΟΤΑ της αλλοδαπής, τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διεθνή δίκτυα τοπικών ή περιφερειακών αρχών και την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως από ελληνικής πλευράς η σύμφωνη γνώμη τής», μέσω της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ 138Α/2005).
Με έγγραφό του προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΣ υπογραμμίζει πως είναι παράνομο το ότι «ζητείται εκ των υστέρων από την Επιτροπή η χορήγηση της σύμφωνης γνώμης, δηλαδή, αρκετό καιρό μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας και την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από αυτά δράσεων». 
Τους σημειώνει, δε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του Ν.3463/2006 («Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3613/2007 (ΦΕΚ 263Α/2007), και τις όμοιες διατάξεις του άρθρου 203 παρ. 3 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»), οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, αλλά προϋπόθεση είναι η κατάρτιση των σχεδίων με τη σύμφωνη γνώνη της παραπάνω Επιτροπής. 
Τι λέει το άρθρο 221
Συμβάσεις στο πλαίσιο αδελφοποιήσεων. Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων και υπό την επιφύλαξη των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας μπορούν να συνάπτουν αντίστοιχου περιεχομένου συμβάσεις με τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους έχουν αδελφοποιηθεί. Οι συμβάσεις αυτές καταρτίζονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου 219. pelops.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages