Αυθεντική παραδοσιακή γιορτή στο ορεινό χωριό Στάσιμο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αυθεντική παραδοσιακή γιορτή στο ορεινό χωριό Στάσιμο

Δικαίωσε και φέτος τη φήμη του το πανηγύρι του Στάσιμου, στον πρώην Δήμο Είρας. Στο μικρό αυτό ορεινό χωριό, που ατενίζει τον σκεπασμένο Επικούριο Απόλλωνα και ακούει από χαμηλά τη Νέδα ενώ ρέει προς τη θάλασσα, πραγματοποιήθηκε και πάλι χθες ένα εξαιρετικό παραδοσιακό πανηγύρι… Ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας των Απανταχού Στασιμαίων διοργάνωσε και φέτος, για τον εορτασμό της Μετάστασης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μια γιορτή που θα μείνει αξέχαστη.
Σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο, λίγο ψηλότερα από το χωριό, σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο, τελέστηκε με ευλάβεια η λειτουργία και ακολούθως προσφέρθηκε στον κόσμο πεντανόστιμο ψητό από φούρνο με ξύλα, ζυμωτό ψωμί, χωριάτικοι κουραμπιέδες, ενώ στην εξέδρα ανέβηκαν εξαιρετικοί μουσικοί και έπαιξαν παραδοσιακά τραγούδα, σε μια περιοχή που έχει μεγάλη παράδοση στο δημοτικό τραγούδι και ιδίως στα τραγούδια της τάβλας. Τραγούδησαν ο Γιάννης Τσιαμούλης -αδελφός του κορυφαίου μουσικού Χρήστου Τσιαμούλη, που είναι Στασιμαίος αλλά ένα πρόβλημα δεν του επέτρεψε να πάει στο πανηγύρι- η Μαρία Θεοφανίδου και ο Παναγιώτης Παππάς, λαούτο έπαιξε ο Στέλιος Κατσιάνης, κλαρίνο ο Τάσος Μαγκλάρας.
Η «ψυχή» του πανηγυριού, που δίκαια έχει τη φήμη ως του αυθεντικότερου που γίνεται στη Μεσσηνία, η πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγορία Καραμπάτσου-Αθανασοπούλου, στην ομιλία της ήταν έντονα επικριτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της. Μίλησε για πραγματική εξαθλίωση, καταλόγισε ευθύνες στους πολιτικούς, τόνισε όμως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με τη χριστιανική πίστη και με την επιστροφή στις παραδόσεις και τις αξίες του ελληνικού λαού. Στ. Μαρτίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages