Ολυμπία Οδός: Τα 264,8 εκατομμύρια ευρώ…μποναμάς για να προχωρήσει; - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ολυμπία Οδός: Τα 264,8 εκατομμύρια ευρώ…μποναμάς για να προχωρήσει;

Οι μηχανές στα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων, που είχαν «σιγήσει» επί τρία χρόνια, βάζουν και πάλι μπροστά και τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται οι εργασίες να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Για να «ξεπαγώσουν» οι projects, χρειάστηκε να ψηφιστούν από τη Βουλή οι τέσσερις αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης. Η κύρωση των τροποποιημένων συμβάσεων που επήλθαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, άνοιξε τον «χρυσό» κουμπαρά του Δημοσίου και ξεκίνησε η μεγάλη μοιρασιά στους μεγαλοεργολάβους, ποσού που ανέρχεται με το «καλημέρα» κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και του ΕΣΠΑ και οι αποζημιώσεις που έχει αναλάβει να πληρώσει το Δημόσιο και αφορούν στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στους οδικούς άξονες, λόγω απαλλοτριώσεων, αρχαιολογικών εμποδίων κ.λ.π.
Oι ζημιές
Το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ που εξασφάλισαν οι παραχωρησιούχοι είναι πέρα από κάθε προσδοκία και αποτελεί τον καλύτερο «μπουναμά» για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους, που μετέχουν στις κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων και οι οποίες μετρούν ζημιές στο εννεάμηνο. Η Ελλάκτωρ είχε ζημιές 16,5 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα 51,7 εκατ. ευρώ και η J&P Άβαξ 21,7 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές καταγράφουν και οι κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν εργολαβίες στα έργα που ξεκινούν πάλι. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε ένα από τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους πέρα από το ότι υπερκαλύπτουν και… εξαφανίζουν τις ζημιές του εννεαμήνου, καλύπτουν και το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί το κλείσιμο της στρόφιγγας των Τραπεζών.
Δεν παραβλέπεται βέβαια το γεγονός ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν ήδη εισπράξει συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ από πληρωμές του Δημοσίου και από διόδια, για έργα μάλιστα ημιτελή. Το άνοιγμα του «χρυσού» κουμπαρά του Δημοσίου έχει αρχίσει ήδη να «ζεσταίνει» τα ταμεία των παραχωρησιούχων, καθώς οι αναθεωρημένες συμφωνίες προέβλεπαν την ίδια ημέρα της κύρωσης των νέων συμβάσεων να εγκριθεί η διάθεση ενός μεγάλου τμήματος των αποζημιώσεων και της χρηματοδότησης για κάθε έργο, αλλά και να ολοκληρωθεί η εκταμίευσή τους, τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages