Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας αναφέρει τα εξής: "Στην έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.
Το νέο σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο φαίνεται ότι στερείται αδικαιολογήτως οποιαδήποτε αναπτυξιακή διάθεση και πρωτοβουλία και ενισχύει την οικονομική εξαθλίωση του εναπομείναντος πληθυσμού- τη στιγμή μάλιστα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο υφίστανται πολύ διαφορετικά και συνάμα εξαιρετικά παραδείγματα ήπιας οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές «NATURA2000».
Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί για ποιο λόγο η διαβούλευση του σχεδίου του ΠΔ διήρκεσε μόλις 12 ημέρες, τι σχεδιασμός υπάρχει για την προστασία των ακτών του Κυπαρισσιακού κόλπου από τη διάβρωση αλλά και για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της χρήσης της λίμνης του Καϊάφα ως αποδέκτη των εκροών της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων.
Επίσης, εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την εξεύρεση αντισταθμιστικών μέτρων για τους κατοίκους της περιοχής ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη οικονομική εξαθλίωση καθώς και για την αξιοποίηση των τριών νεοκλασικών ξενοδοχείων των αρχών του 20ου αιώνα στο νησί της Αγ. Αικατερίνης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
- Περιβάλλοντος & Ενέργειας
- Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού
Θέμα: Καμία προοπτική ανάπτυξης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο;
Στις 13 Ιανουαρίου 2016 εκδικάσθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε. η από 11.11.2014 προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδος για παραβίαση των υποχρεώσεων του κράτους μέλους που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)» και τη θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα (υπόθεση ΔΕΕ C-504/14). Σημειωτέον δε ότι σχετική «απόπειρα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, περί τα τέλη του 2014, να ρυθμίσει το ζήτημα μέσω Προεδρικού Διατάγματος προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του ΣτΕ, το οποίο τον Απρίλιο του 2015 εξέδωσε οικείο Πρακτικό Επεξεργασίας (Π.Ε. ΣτΕ 32/2015) και διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις, που αφορούσαν τόσο στη διαδικασία όσο και στην «ουσία» των προωθούμενων διατάξεων. Το «κενό» επομένως παραμένει.
Τούτο όμως δε φαίνεται να «καλύπτεται» ούτε από το παρόν σχέδιο ΠΔ, το οποίο φαίνεται ότι κάνει περισσότερο απαγορευτική οποιαδήποτε ήπιας μορφής οικονομική δραστηριότητα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, μεταξύ λοιπών, ορίζονται υπερβολικά αυστηρά όρια αρτιότητας και ύψους για δόμηση, απαιτείται να πληρούνται πολύ υψηλές προϋποθέσεις επενδυτικού κεφαλαίου για τη δημιουργία βιώσιμης ξενοδοχειακής υποδομής και εισάγονται γραφειοκρατικές δυσχέρειες για επενδύσεις αναψυχής κ.α. Με άλλα λόγια, το επίμαχο ΠΔ αποστερεί αδικαιολογήτως οποιαδήποτε αναπτυξιακή διάθεση και πρωτοβουλία και ενισχύει ταυτόχρονα την οικονομική εξαθλίωση του εναπομείναντος πληθυσμού, ο οποίος μειώθηκε σημαντικά ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Την ίδια στιγμή όμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υφίστανται πολύ διαφορετικά και συνάμα εξαιρετικά παραδείγματα ήπιας οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές «NATURA2000». Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Κανάρια νησιά» στην Ισπανία που ενώ είναι ενταγμένα στο δίκτυο «NATURA2000» φιλοξενούν περισσότερους από 11 εκ. τουρίστες κάθε χρόνο.
Σάββατο 9 Ιουλίου 2016
Home
ειδήσεις
Ελλάδα
Κυπαρισσία
greece
kyparissia
Καμία προοπτική ανάπτυξης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο;
Καμία προοπτική ανάπτυξης για τον Κυπαρισσιακό κόλπο;
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# Κυπαρισσία
# greece
# kyparissia
Share This
About Ανώνυμος
kyparissia
Ετικέτες
ειδήσεις,
Ελλάδα,
Κυπαρισσία,
greece,
kyparissia
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου