Ανταρσία στο Μωριά: Η “επαπειλούμενη” ανάπλαση της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ανταρσία στο Μωριά: Η “επαπειλούμενη” ανάπλαση της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως γνωστόν, εδώ και ενάμιση χρόνο επιχειρήθηκε από την Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, η προώθηση του έργου: “Ανάπλαση Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών”, προϋπολογισμού 3.286.000 ευρώ, μέσω προγραμματικής σύμβασης. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν αδιαφανείς και διάτρητες. Υπήρξαν ηχηρές αντιδράσεις τόσο σχετικά με τη σκοπιμότητα, όσο και την ποιότητα του έργου από την τοπική κοινωνία, το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Παρακάμπτοντας τα συλλογικά όργανα και τη δημοκρατία, με υπόγειες διαδρομές επιδιώκεται η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με λήψη δανείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την Ε.Ε. μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Με την “επαπειλούμενη” αυτή ανάπλαση κινδυνεύει να καταστραφεί τόσο η πολιτισμική κληρονομιά, όσο και η οικονομική ζωή της πόλης των Φιλιατρών.

Ο Δήμος Τριφυλίας πέρσι πλήρωσε το ποσόν των 25.000 ευρώ σε μελετητικό γραφείο προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος υποψηφιότητας και η περιβόητη μελέτη αρ. 6/2021 για την ανάπλαση αυτή. Η μελέτη αυτή απορρίφθηκε δις, από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων της Πάτρας. Στο πρόσφατο ΔΣ της Τριφυλίας στις 18-11-22, ο Δήμαρχος ερωτώμενος από συμβούλους παραδέχθηκε την ήττα του: “….η μελέτη η παλιά είναι άκυρη…..” είπε και συμπλήρωσε: “… πήγε λοιπόν ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης έδωσε 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια….” για σύνταξη ΝΕΑΣ μελέτης!

Κύριε Δήμαρχε και κύριε Περιφερειάρχη έχετε ηττηθεί κατά κράτος! Οι σπασμωδικές σας κινήσεις της τελευταίας ώρας προκειμένου να προλάβετε να συμβασιοποιήσετε ένα τεράστιο έργο σε έναν και μοναδικό χώρο της πόλης των Φιλιατρών αυτό αναδεικνύει! Οι προσπάθειές σας φαίνονται πρόχειρες, βιαστικές, με θολές κι υπόγειες διαδρομές. Ρωτάμε κύριε Περιφερειάρχη: αναθέσατε μελέτη 100.000 ευρώ με χρήματα της Περιφέρειας ναι ή όχι; Διότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στη Διαύγεια να έχετε αναθέσει, ούτε η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων έχει λάβει προς έγκριση κάποια νέα μελέτη. Σίγουρα όμως υπογράψατε την προγραμματική σύμβαση που αναφερόταν στην “παλιά” μελέτη (αρ. 6/2021) του Δήμου Τριφυλίας που οι ίδιοι παραδέχεστε την ακυρότητά της! Αυτές οι ανακολουθίες σας είναι πράξεις προσβαλλόμενες διοικητικά και δεν θα μείνουν έτσι! Η σπατάλη του δημοσίου χρήματος σε νέες μελέτες, προσβάλει το κοινό αίσθημα κι η τοπική κοινωνία δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα τις αποδεχθεί, εφόσον δεν τις φτιάχνετε με διαφάνεια, μαζί της! Επιπλέον, οι πολίτες εξαγριώνονται όταν αυτοί “ματώνουν” καθημερινά οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα, ενώ εσείς παίζετε με τα εκατομμύρια λες κι είναι στραγάλια! Εκτός από αδιαφανείς, είστε και προκλητικοί! Ο δε πολιτικός Φαρισαϊσμός σας, έφτασε στο σημείο να ζητάτε και την λεγόμενη ως “συναίνεση” μέσω υπογραφών, που μαζεύετε από ανυποψίαστους πολίτες. Πολίτες με αγαθές προθέσεις που – εμμέσως πλην σαφώς – εκβιάζονται να υπογράφουν “σε λευκό χαρτί” κατατρομοκρατούμενοι ότι αν δεν δοθεί η χρηματοδότηση στα Φιλιατρά, τα δε λεφτά θα πάνε σε άλλους νομούς, που ως ειρωνικά λέτε: φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη!

Κύριε Περιφερειάρχη, η προγραμματική σύμβαση που υπογράψατε με τον Δήμαρχο Τριφυλίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη κι αναφέρεται στην “ΑΚΥΡΗ” μελέτη αρ. 6/2021! Συνεπώς οι διαδικασίες σας θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, δηλαδή από τη δημόσια διαβούλευση. Σε καμία περίπτωση η ΝΕΑ μελέτη που ως λέτε στοιχίζει 100.000 ευρώ προκειμένου να εκπονηθεί, δεν σχετίζεται με τις περσινές αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών Δήμου και Περιφέρειας ώστε να συναφθεί προγραμματική σύμβαση για το έργο αυτό. Εκ τούτου σας καλούμε να τις ανακαλέσετε!

Εάν τελικά είναι επιβεβλημένο να παρθεί ένα δάνειο για έργα αστικών αναπλάσεων για τα Φιλιατρά, ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ προτείνουμε να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας που έχει ζητήσει να ενταχθούν κι άλλα έργα που έχουν ανάγκη τα Φιλιατρά. Εν προκειμένω, αν είναι να γίνει ΝΕΑ μελέτη ώστε να ενταχθούν έργα από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση “Αντώνης Τρίτσης”, η μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει ολιστική προσέγγιση για την πόλη και να περιλαμβάνει τα εξής:

  • στοχευμένες ήπιες παρεμβάσεις στην πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών
  • Επισκευή – ανάδειξη ιστορικών κτιρίων των Φιλιατρών:

α) Παλιό Λύκειο

β) Παλιά Δεξαμενή

γ) Δημαρχείο – Ρολόι (ιστορικά διατηρητέα κτίρια)

  • δημιουργία πάρκου φυσικής ιστορίας (πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης) στον χώρο Αγροκηπίου Φιλιατρών.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages