ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 


Διερεύνηση του φαινομένου, ζητήθηκαν στοιχεία από Περιφέρεια και Δήμο Τριφυλίας

Η αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων την περασμένη εβδομάδα σήμανε συναγερμό στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ύστερα από ενημέρωση του Κ.Υ.

Τα κρούσματα, 46 στον αριθμό, είναι μόνιμοι κάτοικοι Πύργου Τριφυλίας, κάθε ηλικίας, και εξ αυτών βρέφος δύο μηνών διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, απέστειλε την Παρασκευή επείγον έγγραφο προς τη  Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου -Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Μεσσηνίας -Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής ΠΕ Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας (Υπόψη Δημάρχου), με κοινοποίηση στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων (υπόψη διευθυντή), με θέμα «Ενημέρωση για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων ΠΕ Μεσσηνίας».

Στο έγγραφο αναγράφεται: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 24/11/2022 το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Γαργαλιάνων της ΠΕ Μεσσηνίας για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Από τα συμπληρωμένα δελτία καταγραφής ασθενών που απέστειλε το ΚΥ και την τηλεφωνική επικοινωνία με το διευθυντή του, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 21/11/2022-24/11/2022 επισκέφθηκαν το ΚΥ 46 άτομα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Ως κυρίαρχα συμπτώματα αναφέρονται οι διάρροιες και οι έμετοι, ενώ η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι κατά προσέγγιση δύο ημέρες. Ένα βρέφος ηλικίας 2 μηνών διακομίστηκε στο ΓΝ Καλαμάτας. Οι ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων των κρουσμάτων κυμαίνονται εντός του προαναφερόμενου διαστήματος.

Πρόκειται για μόνιμους κατοίκους της περιοχής Πύργος Τριφυλίας (πληθυσμός Πύργου κατά την απογραφή του 2011: 768 άτομα). Δεν αναφέρεται συμμετοχή των κρουσμάτων σε κοινή δραστηριότητα, γεύμα ή άλλος κοινός παράγοντας.  Αναφέρθηκαν βροχοπτώσεις κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε του φαινομένου.

Το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων έχει ζητήσει από το ΚΥ τη συμπλήρωση του δελτίου καταγραφής κρουσμάτων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου.

Επίσης, δόθηκε σύσταση για λήψη κλινικών δειγμάτων από τους ασθενείς, ώστε να σταλούν για εργαστηριακό έλεγχο. Στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της εμφάνισης κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην περιοχή, παρακαλούμε όπως: (α) μας αποστείλετε χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης της περιοχής όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας και των διακλαδώσεών του στο Δήμο Τριφυλίας και τους όμορους Δήμους/Κοινότητες-με έμφαση στις περιοχές στις οποίες παρατηρούνται κρούσματα γαστρεντερίτιδας- καθώς και μια συνοπτική περιγραφή του δικτύου, (β) μας ενημερώσετε για τυχόν έργα/βλάβες που καταγράφηκαν στο δίκτυο τον τελευταίο μήνα πριν από την εμφάνιση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, (γ) μας αποστείλετε αρχείο χλωριοσυγκρίσεων για τους τελευταίους δύο μήνες πριν από το φαινόμενο, (δ) μας αποστείλετε τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, που πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής τους δύο τελευταίους μήνες πριν από την εμφάνιση των κρουσμάτων καθώς και μετά την εμφάνισή τους, (ε) προβείτε σε λήψη δειγμάτων ύδατος για εργαστηριακό έλεγχο και στ) μας αποστείλετε τα αποτελέσματα υγειονομικού ελέγχου του συστήματος ύδρευσης.

Παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε εγγράφως τα αποτελέσματα των ενεργειών σας, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία κρίνετε σκόπιμη. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages