Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών: Η πάταξη της αισχροκέρδειας να ξεκινήσει από τα αγροεφόδια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών: Η πάταξη της αισχροκέρδειας να ξεκινήσει από τα αγροεφόδια


 
Με αφορμή τα ρεπορτάζ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που το τελευτα’ίο διάστημα πληθαίνουν, ιδιαίτερα για τις αυξήσεις των τιμών των οπωροκηπευτικών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Θράκης, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η πάταξη της αισχροκέρδειας πρέπει να ξεκινήσει από τις εταιρίες αγροεφοδίων καθώς οι αυξήσεις στα προίόντα τους έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προίόνταν.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της εν λόγω Ομοσπονδίας, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 10 Αυγούστου, αναφέρονται τα εξής:

«Ορμώμενοι από τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αναφορικά με αυξήσεις στα οπωρολαχανικά της τάξεως του 10-15% ως υπεύθυνος συνδικαλιστικός φορέας θεωρούμε ότι πρέπει να θέσουμε επί τάπητος τα εξής:

1. Ουδείς ανάφερε όλο αυτό το διάστημα τις αυξήσεις στα αγροτοεφόδια όπου α) στα γεωργικά φάρμακα οι αυξήσεις των τιμών είναι στο 40-60% και β) στα λιπάσματα οι αυξήσεις των τιμών φτάνουν το 40-70%.

2. Τα μεροκάματα των εργατών γης φτάνουν τα 40-50€ ημερησίως.

3. Η μεγάλη αύξηση της ενέργειας, η όποια έχει αντίκτυπο και στον αγροτικό τομέα, καθώς πολλά αγροτικά προϊόντα αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

4. Η άρδευση για τους παραγωγούς είναι η βάση όλων. Το νερό πλέον τείνει να είναι ένα πανάκριβο αγαθό.

5. Οι αυξήσεις στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο.

6. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία κλήθηκαν οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη οικονομική τους κατάσταση μειώνοντας συγχρόνως και τις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Δυστυχώς δεν είδαμε κανένα από τα ΜΜΕ να δείχνει τον ίδιο ζήλο να προσεγγίσει εταιρείες φαρμάκων για τις υψηλές τιμές ή να γίνεται κάποιο σχετικό ρεπορτάζ για τις υπέρογκες αυξήσεις στα λιπάσματα ή τα καύσιμα, όπου αντίστοιχα στα ίδια ακριβώς προϊόντα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. π.χ. Βουλγαρία οι τιμές είναι κάτω του ήμισυ σε σχέση με την Ελλάδα. Όμως αναφέρονται καθημερινά ρωτώντας καταναλωτές από το χώρο των λαϊκών αγορών για την αύξηση των οπωροκηπευτικών (10-15%), η οποία κατά πως φαίνεται από τα ως άνω είναι μηδαμινή σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Προτρέπουμε τα ΜΜΕ να διεξάγουν ολοκληρωμένο ρεπορτάζ λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και τι αντίστοιχα επικρατεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα και όχι επιλεκτικά να λέγονται και να προβάλλονται πληροφορίες, οι οποίες τελικά είναι παραπληροφόρηση.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: εάν η τωρινή κατάσταση δεν αλλάξει με μαθηματική ακρίβεια ο Έλληνας παραγωγός δεν θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να καλλιεργήσει τα χωράφια του συμπαρασύροντας εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από τον πρωτογενή τομέα.

Σε συνέντευξη του ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης μίλησε ορθά για πάταξη της αισχροκέρδιας. Προέρχεται όμως από αγροτική περιοχή και γνωρίζει το δυσβάσταχτο καθημερινό αγώνα των παραγώγων για την επιβίωση τους.

Η Ομοσπονδία μας ως υπεύθυνος συνδικαλιστικός φορέας θα πράξει λοιπόν όλες τις απαραίτητες ενέργειες εντός των προσεχών ημερών με παρεμβάσεις της και θα καταθέσει τεκμηριωμένο φάκελο- προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ώστε να δοθούν στους Έλληνες παραγωγούς – αγρότες έκτακτες ενισχύσεις όπως δίνονται και σε άλλους τομείς, προκειμένου να μπορέσει ο αγροτικός κλάδος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να “σκύψει” στα προβλήματα του παραγωγού – αγρότη και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μαρασμός στην αγροτική παραγωγή και καλλιέργεια, καθώς ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας μας!

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Μακρίδης Βασίλειος

Ο Γεν Γραμματέας

Περτσούνης Δημήτριος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages