“Τα Σουλιμοχώρια μέσα από τα Οθωμανικά αρχεία” ήρθαν στο φως της Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

“Τα Σουλιμοχώρια μέσα από τα Οθωμανικά αρχεία” ήρθαν στο φως της Μεσσηνίας

 


Μίλτος Γυφτόπουλος, Διονύσης Αθανασόπουλος, Ανδρέας Μπούσιος. Είναι οι τρεις συγγραφείς του βιβλίου “Τα Σουλιμοχώρια μέσα από τα Οθωμανικά αρχεία”. Το βιβλίο αναφέρεται στα Αρβανιτοχώρια της Μεσσηνίας και παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στον Μελιγαλά, στην αίθουσα “Μαρία Κάλλας”. Είναι μια σημαντική συμβολή για τη διερεύνηση της ιστορίας των Σουλιμοχωρίων της Μεσσηνίας, γι’ αυτό και οι τρεις συγγραφείς, που είναι Ψαρραίοι, επαινέθηκαν για την προσφορά τους, μόνο κίνητρο της οποίας ήταν η αγάπη τους για τον τόπο τους και η αναζήτηση της ιστορικής του πορείας…

Ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε από την αρχή μέχρι το τέλος πολύς κόσμος, ήταν ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δικηγόρος, συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών. Της ομιλίας προηγήθηκε χαιρετισμός της δημάρχου Οιχαλίας, Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, καθώς και σύντομες παρεμβάσεις από τους τρεις συγγραφείς.

Όπως τόνισαν τόσο οι συγγραφείς όσο και ο κεντρικός ομιλητής, δεν πρόκειται για ένα βιβλίο ιστορίας αλλά για μια έρευνα και μεταφορά των Οθωμανικών καταστοίχων που αφορούν τους κατοίκους των Σουλιμοχωρίων της Μεσσηνίας την περίοδο πριν από την Ελληνική Επανάσταση.


Ανδρέας Μπούζιος, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Δημήτρης Σταθακόπουλος, Διονύσης Αθανασόπουλος, Μίλτος Γυφτόπουλος

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο απολύτως χρήσιμο και το παρομοίασε ως αρμό που συνδέει τα τουβλάκια της ιστορίας.

Ο ομιλητής δεν εστίασε τόσο στην περιοχή των Σουλιμοχωρίων αλλά με αφορμή τα Σουλιμοχώρια έκανε μια γενικότερη ομιλία που επεκτάθηκε σε θέσεις που εκφράζονται για καταγωγή των σύγχρονων Ελλήνων, συμβουλεύοντας το κοινό “όταν διαβάζετε ιστορία να μην είσαστε των άκρων, δεν είναι άσπρο-μαύρο, η ιστορία είναι σύνθετη, πολύπλοκη, επικίνδυνη”. Με έναν έμμεσο πάντως τρόπο είπε ότι Έλληνες και Αρβανίτες έχουν σχετικά κοινή ρίζα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη γλώσσα.


Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκος Κουτουμάνος (πρώτος από αριστερά)

Σημειώνεται ότι την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας Κώστας Δημητρακόπουλος και Γιώργος Διαγούπης, ο πρόεδρος του Ψαρίου Σωτήρης Κούκης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων χωριών ορεινής Μεσσηνίας Κώστας Καράμπελας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Κουτουμάνος.

Τα Σουλιμοχώρια βρίσκονται στην περιοχή της πρώην Επαρχίας Τριφυλίας και μεταξύ άλλων είναι το Ψάρι, το Σουλιμά (Άνω Δώριο), το Κόκλα, το Ρίπεσι, το Κούβελα, το Λάπι, το Κλέσουρα κ.ά

Στ.Μ. kalamatajournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages