Εδρα διεκδικούν τα Φιλιατρά με αιχμές στη μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ. - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Εδρα διεκδικούν τα Φιλιατρά με αιχμές στη μαραθώνια συνεδρίαση του Δ.Σ.

30/4/2010
ΣΕ αδιέξοδο βρίσκονται μετα τις αντιδράσεις τους για το νέο Δήμο Τριφυλίας οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων εγείροντας κινητοποιήσεις και αποφάσεις για την δημιουργία έδρας στην περιφέρειά τους εμφανώς ανικανοποίητοι απο το χωροταξικό προτάσσοντας όμως επιχειρήματα και ομόφωνες αποφάσεις. Με ξεχωριστές αποφάσεις οι 2 Τριφυλιακές πόλεις καταθέτουν τις προτάσεις τους απόψε στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας ενώ μαραθώνια ήταν η συνεδρίση στα Φιλιατρά όπου έγινε πολύ λόγος για την...Κυπαρισσία!!!
Υπερ της δημιουργίας ενός αυτόνομου Δήμου με έδρα τα Φιλιατρά τάχθηκε αρχικά ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλκης Ξύγκας για να τονίσει ότι η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη για να οδεύσει η πόλη με συγκεκριμένη πρόταση στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Ο κ. Σωτηρόπουλος απο την Αντιπολίτευση επισήμανε ότι "δεν υπάρχει άλλη επιλογή απο την δημιουργία Δήμου Τριφυλίας με έδρα τα Φιλιατρά με επιχειρήματα" υποβάλλοντας πρόταση προς ψήφιση θεωρώντας σε ότι αφορά την έδρα του Δήμου ότι "η Κυπαρισσία ξέφυγε με αναπτυξιακή προοπτική εδώ και δεκαετίες αλλά εμείς έχουμε δικά μας επιχειρήματα". Είπε επίσης ότι το "κριτήριο του πληθυσμού πρέπει να είναι πάνω απο 12000 κατοίκους και μπορούσαμε μαζί με τους Γαργαλιάνους να στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία για κοινούς λόγους καθώς η απόσταση απο την Κυπαρισσία είναι μικρότερη και υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση".
Ο Δήμαρχος κ. Ξύγκας παρά την πρότασή του να μείνει η περιοχή ανεξάρτητος Δήμος παραδέχτηκε ότι είναι φοβερά δύσκολο να υλοποιηθεί αλλά είναι ανοικτός σε προτάσεις ψηφίζοντας όλοι κατά βούληση τονίζοντας ότι "θέτοντας στόχους μπορούμε να υλοποιήσουμε κατακτώντας την έδρα αλλά αν δεν γίνει τίποτα θα προχωρήσουμε παρακάτω" ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγινε κανένα παζάρι με όμορο Δήμο εμμένοντας στις δηλώσεις του στον Τοπικό τύπο.
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ..ΚΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ο κ. Τσούτσιας απο την μειοψηφία τοποθετήθηκε με σαφήνεια για το θέμα θεωρώντας ότι η αυτονομία είναι ανέφικτος στόχος λέγοντας ότι "έχουμε διαπραγματευτικό ατού επειδή η Κυπαρισσία επιθυμεί να στηρίζεται στα Φιλιατρά ως γεωργικό και οικονομικό κέντρο και επομένως το εφικτό είναι να γίνει Δήμος Τριφυλίας με έδρα τα Φιλιατρά" για να προσθέσει ότι "για μένα η έδρα είναι δευτερεύον θέμα διότι οι πόλεις σκέφτονται τοπικιστικά και ορθολογιστικά καθώς το πρωτεύουν είναι να έχουμε ένα ανταγωνιστικό Δήμο" χαρακτηρίζοντας ατυχή τη δήλωση Ξύγκα για τις δηλώσεις του στο τύπο υποκρύπτοντας πολιτικά κίνητρα αλλά συνέβη λόγω αυθορμητισμού. Επέκρινε την επίσκεψη Νίκα προ καιρού στην πόλη, εξηγώντας ότι "είναι απορίας άξιον ότι κόπτεται ο Νίκας για τα Φιλιατρά καθώς ένας ισχυρός Δήμος θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην Καλαμάτα και δεν μπορώ να πιστέψω ότι τον πόνεσε η διόγκωση της Κυπαρισσίας όταν πληθυσμιακά θα έχουμε τον 2ο μεγαλύτερο Δήμο στο Νομό μας και επομένως οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται οι προθέσεις" για να καταλήξει ότι η Καλαμάτα δεν θέλει την ύπαρξη ισχυρού Δήμου.
Ο κ. Παγάνης απο την πλειοψηφία εστίασε στην συνεκτικότητα του νέου Δήμου και με σωστή έκταση ώστε να είναι εφικτό να διοικηθεί συμπληρώνοντας ότι "ο Δήμος Τριφυλίας αποτελεί μόρφωμα τεραστίων διαστάσεων και θεωρώ ότι αποτελεί έκτρωμα χωρίς χωροταξική κατανομή και ομαλή επικοινωνία μεταξύ των πρώην Δήμων με ότι συνεπάγεται αυτό για την δυσλειτουργία που θα έχει ως διαχειριστικό κόστος για το μέλλον του".
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων Συλλόγων όπως ο Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου κ. Καναβός όπου ζήτησε ανοικτή σύσκεψη ενημέρωσης με τους πολίτες για το σχέδιο με όσα αφορούν την φορολογία, τα σχολεία, τις υποδομές, την υγεία και άλλα ζητήματα, ενώ ο κ. Βλαστός προέβη σε κριτική προς το ΙΤΑ που διαβουλέυθηκε με άγνωστους φορείς στην αρχική του πρόταση, ενώ ευθύνες στο ΙΤΑ επέρριψε και ο κ. Παπαθεοδοσίου για την πρόταση με τους Γαργαλιάνους τονίζοντας ότι έπρεπε να νοιαστεί η πόλη νωρίτερα.
Από την ελλάσον μειοψηφία ο κ. Θεόδωρος Σαπέρας εξήγησε ότι "ο Δήμαρχος ψαρεύει σε θολά νερά και εφόσον δεν στέκει καμία πρόταση να διεκδικήσουμε Δήμο με τους Γαργαλιάνους" υπογραμμίζοντας ότι 'η έδρα δεν κάνει τον Δήμο αλλά τα πρόσωπα είναι εκείνα που τον διαμορφώνουν και παρέχουν αυτοδιοίκηση και αυτοδυναμία στους ΟΤΑ".
Τελικά ο κ. Ξύγκας δήλωσε ότι απο σήμερα η πόλη βρίσκεται σε "εμπόλεμη κατάσταση με όλους τους θεσμικούς φορείς και κινητοποιήσεις για νέο Δήμο". Στην ψηφοφορία τελικά υπήρξαν ψήφοι για την πρόταση του Δημάρχου περι αυτόνομου Δήμου , πρόταση η οποία θα υποβληθεί προς την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας απόψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages