Νέος Καλλικράτης και στην δημόσια διοίκηση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Νέος Καλλικράτης και στην δημόσια διοίκηση

5/9/2010
Τη σύσταση ενός ισχυρού επιτελικού και συντονιστικού κέντρου προωθεί η κυβέρνηση. Το νέο αυτό όργανο, που δεν σχετίζεται με τον ορισμό ή μη συντονιστή της κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση του Μεγάρου Μαξίμου, θα παρακολουθεί τη μεταρρύθμιση του κράτους σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη». Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μεταστέγαση όλων των υπουργείων, σε αναδιάρθρωση των δομών των δημοσίων υπηρεσιών, σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.Το συντονιστικό κέντρο θα έχει την εποπτεία της διαχείρισης των προγραμμάτων για το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, την εκπόνηση των σχεδίων για τις νέες δομές που θα αποκτήσουν τα υπουργεία, τον έλεγχο των δαπανών
των φορέων του Δημοσίου και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, αναμένει την κατάρτιση του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα του επιτρέψει να έχει μια σαφή εικόνα της στελέχωσης των υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα ο «Καλλικράτης» στο κράτος προωθείται με ταχείς ρυθμούς. Δεν προβλέπει απλώς τη μετεγκατάσταση όλων των υπουργείων με τη δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου», αλλά κυρίως την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Με τη μεταρρύθμιση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτύχει μείωση του στενού δημοσίου τομέα κατά 30%. Η νέα δομή που θα αποκτήσουν τα υπουργεία, όπως επισημαίνεται από τη σχετική μελέτη, «θα λαμβάνει υπόψη της το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, θα αναδεικνύει τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης (υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, ΝΠΔΔ, ανεξάρτητες αρχές και γενικές διοικήσεις) και θα στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός μοντέλου διοικητικής διάρθρωσης της χώρας που θα βασίζεται σε μια νέα σχέση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης». Με το σχέδιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση σοβαρών δομικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, όπως η έλλειψη συντονιστικών μηχανισμών και σύγχρονων οργανωτικών δομών, η υπέρμετρη διόγκωση της ιεραρχικής πυραμίδας (γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων), η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, ο πολλαπλασιασμός των θέσεων ευθύνης και ο κατακερματισμός της οργάνωσης των υπηρεσιών.
Οι βασικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι οι εξής: 1Ανακατανομή προσωπικού και αξιολόγηση Θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού στις νέες οργανικές θέσεις που θα συσταθούν με βάση τα οργανογράμματα των υπουργείων, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές μετακινήσεις και μετατάξεις. Η κατανομή προσωπικού θα γίνει σε οργανικές θέσεις (κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα), υπηρεσιακές μονάδες και επίπεδα διοίκησης (τμήματα, διευθύνσεις, γενικές διευθύνσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages