Εκδήλωση ενάντια στην υδρόλυση των Χημικών της Συρίας στην Καλαμάτα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Εκδήλωση ενάντια στην υδρόλυση των Χημικών της Συρίας στην Καλαμάτα

Με μουσικές από τη Μεσόγειο, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτές από την Ελλάδα, φορείς και πολίτες της Καλαμάτας έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής το «παρών», κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην επικείμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη διαμαρτυρία των Μεσσηνίων σε αυτό το ενδεχόμενο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Τριφυλίας ο Ηλίας Μπουντουβάς και εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης «Περίπολο Μάνης» ο Κων. Τενεκετζής.
Το σημαντικό κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από τυχόν ατύχημα κατέθεσε με δηλώσεις του ο καθηγητής- διδάκτωρ διαχείρισης υδάτινων πόρων, Βαγγέλης Πισσίας, λέγοντας πως 1 λίτρο χημικών μπορεί να θανατώσει 100.000 ανθρώπους.  
 
Μεγάλος ο βαθμός επικινδυνότητας 
Ο κ. Πισσίας ανέφερε πως αποφασίστηκε ένα έγκλημα που θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της Μεσογείου και, κατ’ επέκταση, την οικονομική και κοινωνική ζωή των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας.
«Το εγχείρημα», συνέχισε, «γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα με μια μέθοδο λιγότερο γνωστή και λιγότερο δοκιμασμένη σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν χώρες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα (Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί), που παράγουν και χρησιμοποιούν χημικά όπλα, οι οποίες φέρουν ακέραιη ευθύνη για την παρουσία των χημικών όπλων στο συριακό έδαφος.
Θα έπρεπε βάσει των διεθνών συνθηκών να τα καταστρέψουν στις χώρες τους με τις μεθόδους που εκείνες χρησιμοποιούν (τα χημικά της Συρίας). Όμως, όλοι συμφώνησαν, με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, να τα καταστρέψουν ανοιχτά της Μεσογείου. Αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε θυσία. Δε θέλουμε να ανησυχήσουμε τους Έλληνες πολίτες στην καρδιά του καλοκαιριού, που πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους. Όμως, δεν μπορούμε να το υποσχεθούμε, όσο η ελληνική κυβέρνηση που γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει, δια στόματος του κ. Βενιζέλου, αναγνωρίζει την ανησυχία του και παράλληλα σπεύδει να πει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Δεν έχουμε μια κυβέρνηση με σθένος, που να λαμβάνει υπόψη της ότι απειλούνται η οικονομία και ο τουρισμός. Από τη δική της ολιγωρία, ανευθυνότητα και  ανυπαρξία η Ελλάδα θίγεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Μεσογείου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πει ένα απλό όχι. Κανείς δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό. Εμείς, εδώ, πρέπει με τις δικές μας δυνάμεις να προσπαθήσουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει θέση και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, αν (η κυβέρνηση) δεν πράξει το καθήκον της, να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Είμαστε αποφασισμένοι αν δε φτάσουν οι κινητοποιήσεις στη στεριά, να συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις στη θάλασσα. Ήδη υπάρχουν πλοία έτοιμα να πάνε απλούς πολίτες στο σημείο που έχει επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών, και να τους πληροφορήσουμε ότι θα πρέπει να τα μαζέψουν, να φύγουν και να αφήσουν τη Μεσόγειο να συνεχίσει την ιστορία της». /tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages