Η ακαρπία «τσάκισε» τις εξαγωγές ελαιολάδου που φέτος έπεσαν 74%! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η ακαρπία «τσάκισε» τις εξαγωγές ελαιολάδου που φέτος έπεσαν 74%!

ΑΥΞΗΣΗ στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αλλά και μεγάλη πτώση στις αντίστοιχες του ελαιολάδου καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.
Μάλιστα η πτώση στο ελαιόλαδο είναι τόσο μεγάλη, σε ποσοστό 74,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που συμπαρασύρει και τη συνολική εικόνα των αγροτικών προϊόντων οι εξαγωγές των οποίων εμφανίζονται μειωμένες κατά 15,5%.
Η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου την εμπορική περίοδο 2013-2014  κυμάνθηκε λίγο πάνω από τους 120.000 τόνους, ουσιαστικά καλύπτοντας μόνο την εγχώρια ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο σχετικό πίνακα με τα 20 πιο εξαγώγιμα προϊόντα, το παρθένο ελαιόλαδο έχει κατρακυλήσει στη 13η θέση από τη 2η που βρισκόταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Είναι φανερό ότι η κατρακύλα στις εξαγωγές του ελαιολάδου σχετίζεται με την ακαρπία των ελαιοδένδρων που σε πολλές περιοχές έφθασε στο 70% (γύρω στο 50% στη Μεσσηνία) με αποτέλεσμα η παραγωγή ελαιολάδου να υποστεί μεγάλο πλήγμα με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.
Άνοδο στη λίστα καταγράφουν τα ψάρια, τα λαχανικά (παρασκευασμένα ή διατηρημένα), το βαμβάκι και τα τυριά.
Σε γενικές γραμμές, με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 3,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 6,28 δισ. ευρώ. Αν ωστόσο, εξαιρεθούν στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εξαγωγών για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, είναι μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο -4,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages