Φλερτάρει με τα 4 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Φλερτάρει με τα 4 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο

Τιμές επιπέδου 2006… έπιασε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε δημοπρασία του Α.Σ. Αγ. ∆ηµητρίου – Αγ. Νικολάου και Ταλάντων Μονεµβασίας Λακωνίας (μέλος της ΕΑΣ Λακωνίας). Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Νίκος Προκοβάκης η τιμή αυτή αφορά την πώληση 60 τόνων. Επιπλέον σε νέα δημοπρασία ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έκλεισε συμβόλαιο 340 τόνων στα 3,76 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (προηγούμενη δημοπρασία στα 3,44 ευρώ/κιλό), ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ανακοίνωσε στις 12/11 ότι η τιμή αγοράς του έξτρα παρθένου είναι στα 3,20 ευρώ/κιλό και στα 3,61 ευρώ/κιλό με τον ΦΠΑ για τους αγρότες που τηρούν βιβλία. Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ οι τιμές στην Κρήτη για τους 0,3 βαθμούς, έφτασαν σε μερικές επιχειρήσεις στα 3 ευρώ. 

Στοιχεία του ΥπΑΑΤ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας (το οποίο βασίζεται στις πρώτες εκτιμήσεις του ΥπΑΑΤ που απέστειλε στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (International Olive Council – IOC)), η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας αναμένεται στους 300.000 τόνους περίπου (πέρσι είχαμε παραγωγή 135.000 τόνους). Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑΤ, θα ακολουθήσει η δεύτερη εκτίμηση τον Φεβρουάριο ενώ στοιχεία για την οριστική παραγωγή θα έχουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης από την πληροφόρηση που έχει το ΥπΑΑΤ από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να κυμανθεί στους 784.000 τόνους (πέρσι ήταν περίπου στους 1.700.000 τόνους) ενώ μειωμένη αναμένεται και η παραγωγή της Ιταλίας (περίπου στους 350.000 τόνους).

Νέα δημοπρασία στη Μονεμβασία με τιμή 3,96 ευρώ

Όσον αφορά την πορεία των δημοπρασιών στη Λακωνία ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Μέχρι στιγμής πάμε καλά. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή. Τα λάδια που έχουν βγει μέχρι στιγμής είναι στους 1.500 τόνους μέχρι τους 30.000 τόνους που αναμένουνε, έχουμε ακόμα μέλλον. Η Λακωνία έχει μια καλή χρονιά και θα μπορούσε να είναι και καλύτερη αν το βόρειο τμήμα της Π.Ε. είχε καλύτερο “δέσιμο” στον καρπό. Την στιγμή αυτή γίνονται πράξεις στο 3,96 ευρώ το κιλό από τον συνεταιρισμό μέλος μας Αγ. ∆ηµητρίου – Αγ. Νικολάου και Ταλάντων Μονεµβασίας. Πρόκειται για πολύ υψηλή τιμή η οποία αφορά 60 τόνους. Ανάλογες τιμές είχαμε το 2006 που είχαμε “πιάσει” τα 4,25 ευρώ το κιλό”.

Στα 3,76 η τιμή στους Αγίους Αποστόλους

Πολύ καλές τιμές σημειώθηκαν και στην τελευταία δημοπρασία «βαρόμετρο» όπως την χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Παναγιώτης Μπατζάκης: «κλείστηκε νέο συμβόλαιο για 340 τόνους στα 3,76 ευρώ το κιλό. Η τιμή της προηγούμενης δημοπρασίας τον Οκτώβριο ήταν στα 3,44 ευρώ το κιλό. Υπάρχει άνοδος τις τελευταίες ημέρες στις τιμές».

Όλα εξαρτώνται από τη αντίδραση της αγοράς στις υψηλές τιμές

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας στη Δ. Μεσσηνία τονίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα αντιδράσει η αγορά στις μέχρι σήμερα υψηλές τιμές: «τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια μικρή υποχώρηση – διόρθωση στα 3,20 (από 3,40) η οποία ήταν λογική και αναμενόμενη αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν σημάδια μείωσης των τιμών. Η φετινή χρονιά θα έχει σίγουρα καλές τιμές. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν το λάδι βγει στην κατανάλωση σε τόσο αυξημένες τιμές. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από το πώς θα ανταποκριθεί η αγορά. Μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο καταναλώνεται στον Μεσογειακό χώρο ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages