ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ...ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ...ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Την ηγεμονία της εμφανίζεται να επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση στις προθέσεις περιφερειακών αρχών να αναθεωρήσουν τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, τοοποίο τέθηκε από την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση, αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα σε ότι αφορά το εύρος των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών αρχών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή τους. Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 17 αλλάζει η διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 35 του Ν. 4042/2012, και η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση των ΠΕΔΣΑ, γίνεται δεσμευτική για τις Περιφέρειες. 
Πλέον ενισχύεται ο ρόλος της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος, καθώς προβλέπει ότι ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΔΣΑ. Εν ολίγοις, η γνώμη του ΥΠΕΚΑ για το περιεχόμενο των ΠΕΣΔΑ, από συμβουλευτική γίνεται υποχρεωτική. Ακόμη προβλέπεται ότι εάν συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος είναι δυνατόν να καταρτίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας, ή μέρους αυτής, όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του. Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί την αίσθηση ότι αναφέρεται στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς η νέα διοίκηση έχει μιλήσει για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, μετά την εκλογική της νίκη, ήταν να προαναγγείλει αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages