ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Με ενδιαφέρουσα αποκαλύψεις τέθηκε στη Κυπαρισσία το καυτό θέμα διαχείρισης απορριμμάτων σε ημερίδα με θέμα Από τις χωματερές στην ολοκληρωμένη διαχείριση.
Ο δήμαρχος Τριφυλία κυρ. Κατσίβελας χαιρετιζοντας την εκδήλωση  είπε ότι αν αναθεματιζουμε αυτό που φεύγει πρέπει να δούμε το πλαίσιο του καινούργιου που έρχεται. Μίλησε για οριστικό λουκέτο στις χωματερές τέλος του έτους. Ανέπτυξε επίσης τις θέσεις του Δήμου για το καυτό ζήτημα με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου.
Ο Μάντας από τη περιφερεια πρόσθεσε ότι εξελίσσεται ο διαγωνισμός 170 εκ.ευρώ με πλαίσιο λειτουργίας για ουσιαστική διαχείριση με διεθνή διαγωνισμό.
Ο Βασίλης λιογκας από το ΥΠΕΚΑ μίλησε για την μείωση όγκου σκουπιδιών, για ανακύκλωση και διαχείριση και τελική ολοκληρωμένη διαχείριση παρουσιαζοντας την στρατηγική στην Ευρώπη, το 80% των σκουπιδιών σε νόμιμες χωματερές θάβεται στην Ελλάδα με διαχείριση ίδιου τρόπου εδώ και δεκαετίες η οποία έφτασε στο τέρμα. Μόνο το 18% πάει για ανακύκλωση και αναδιάρθρωση. Από το 2005 το πρώτο πρόστιμο στην Ελλάδα με 65 ΧΑΔΑ σε όλη την Ελλαδα με νέα παραπομπή το καλοκαίρι στην χώρα μας. Από τα 5,5 εκ τόνους που παράγονται στην Ελλάδα πρέπει τα 3,5 εκ.να εκτραπουν από τη ταφή ώστε να ανακυκλωθουν αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα. Μάλιστα εξήγησε ότι σε χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται η κομποστοποιηση οικιακών αποβλήτων με τη Πελοπόννησο να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αποκάλυψε ότι από το νέο ΕΣΠΑ θα εκκινήσει πρόγραμμα από το ΕΠΕΡΑ για διαλογή υλικών στη πηγή στο οποίο θα περιληφθούν οι Δήμοι με τα βιοαποβλητα που μπορεί να γίνει κομποστ.
Ο δήμαρχος ΕΥΡΩΤΑ κυρ. γρυπιωτης επέμεινε ότι το 49% των σκουπιδιών παραμένει ανεξέλεγκτο ενώ παρουσίασε την μέση σύσταση υλικών οικιακών αποβλήτων, την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την εκπαίδευση των πολιτών, τις μεθόδους διαχείρισης που επιλέχτηκαν καθώς και τα προβλήματα χρηματοδότησης από το 2011 και μετά. Ο δήμος ευρωτα παράγει 10000 τόνους επιλέγοντας την χωροθέτηση διαχείρισης με διάλογο στη κοινωνία. Κατέληξε λέγοντας ότι εφαρμόστηκε οικονομία κλίμακας με οικιακή κομποστοποιηση δημιουργωντας συγκεκριμένη μέθοδο διαλογής στη γραμμή τελικού διαχωρισμού με αριθμητικές ποσότητες απορριμμάτων αλλά και τις θέσεις εργασίας που δημιουργηθηκαν. Διάχυτος πάντως ήταν ο προβληματισμος από το κοινό για τις υποσχέσεις τελικής διαχείρισης φτάνοντας στο και πέντε. Την εκδήλωση παρακολουθησαν πρώην δήμαρχοι, φορείς και πολίτες. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages