Οι τράπεζες υποχρεώνουν όσους έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και επιδιώκουν στο παρά πέντε ρύθμιση να καταβάλουν το 8% της οφειλής.
Πολιτική μαστιγίου και καρότου εφαρμόζουν οι τράπεζες για τους πελάτες τους, εξαντλώντας από τη μία τις πιέσεις προς όσους δεν συνεργάζονται για τη ρύθμιση του δανείου τους και ανταμείβοντας από την άλλη με γενναία «κουρέματα» όσους επιδιώκουν τη ρύθμιση των οφειλών τους, ή επιβραβεύοντας όσους είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου. Ετσι, μετά την Εθνική Τράπεζα, πρόγραμμα επιβράβευσης των πελατών της που έχουν στεγαστικό δάνειο και είναι συνεπείς, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η Eurobank και να ακολουθήσει η Alpha Bank. Η πολιτική των τραπεζών προβλέπει:• Επιστροφή χρημάτων και άλλα μέτρα επιβράβευσης για όσους δεν αθέτησαν, παρά τις δυσκολίες στην περίοδο της κρίσης, τις υποχρεώσεις τους.
• Διαγραφές που φθάνουν έως και το 80% για τα καταναλωτικά δάνεια και στο όριο της εμπορικής αξίας του ακινήτου για τα στεγαστικά δάνεια για όσους έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.
• Υποβοήθηση όσων εμπίπτουν στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που προβλέπει επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου.
• Εντατικοποίηση των αναγκαστικών μέτρων για όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Η πολιτική πιέσεων αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες μέσα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων που επιστρατεύονται για όλους όσοι δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου, παρά τα ευνοϊκά εργαλεία που έχουν τεθεί στη διάθεσή τους.
Με δεδομένο μάλιστα ότι όσοι θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση του νόμου 4605 και να επωφεληθούν και της κρατικής επιδότησης, αλλά και το ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν ευνοϊκά προγράμματα με γενναίες διαγραφές τόσο στις οφειλές από καταναλωτικά όσο και στις οφειλές από στεγαστικά δάνεια για όσους έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη, θα εξαντλήσουν, όπως διαμηνύουν, την αυστηρότητά τους για όσους γυρίζουν την πλάτη και δεν συναινούν σε κάποια από αυτές τις λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι πλειστηριασμοί επανέρχονται στην ημερήσια ατζέντα, χωρίς μάλιστα όριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή εάν πρόκειται για ακίνητο αξίας 50.000 ή 500.000 ευρώ. Μοναδικό κριτήριο θα είναι το ύψος της οφειλής, με την προτεραιότητα να δίνεται σε εκείνους που οφείλουν μεγάλα ποσά και είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή αποφεύγουν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα.
Ενα πρώτο δείγμα της αυστηρότερης στάσης που υιοθετούν οι τράπεζες, είναι ότι πλέον υποχρεώνουν όσους έχουν λάβει το χαρτί της κατάσχεσης και επιδιώκουν στο παρά πέντε τη ρύθμιση της οφειλής τους, να καταβάλουν το 8% της οφειλής σε μετρητά προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν, δεν αποσκοπούν στο να τιμωρήσουν όσους συμμορφώνονται έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι η προσέλευση για τη ρύθμιση είναι ειλικρινής και ότι δεν είναι άλλη μια πρόφαση για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ, kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου