100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

100.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


 «Την έναρξη των εκδηλώσεων θα σηματοδοτήσει τις παραμονές της 25ης Μαρτίου, η ανάρτηση ενός μουσαμά ειδικής κατασκευής με παράσταση της Επανάστασης και λογότυπο εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων στην Τριφυλία, κάλυψης του κτιρίου της παλαιάς Εθνικής, στον κεντρικό δρόμο της Κυπαρισσίας. Καμία παρέμβαση δε θα γίνει επί του κτιρίου, ο μουσαμάς θα αναρτηθεί με ειδική κατασκευή. (μακέτα επισυνάπτεται του λογότυπου και του μουσαμά). 
Μουσαμάδες μικρότερων διαστάσεων θα αναρτηθούν και στις άλλες πόλεις (Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κοπανάκι -μακέτα επισυνάπτεται). Οι μουσαμάδες να παραμείνουν αναρτημένοι μέχρι το τέλος του έτους. Στην ίδια κατασκευή του κτιρίου της παλαιάς Εθνικής μπορεί να αναρτηθεί στη συνέχεια μουσαμάς με την ιστορική όψη του κτιρίου μέχρι την ανακατασκευή του.

Συνοπτική περιγραφή των επετειακών εκδηλώσεων
1. Εκπόνηση ενός δίγλωσσου βιβλίου – λευκώματος σε πολυτελή έκδοση με τίτλο: «Η συμβολή των Τριφύλιων Αγωνιστών στο έπος της Εθνεγερσίας του 1821» στηριζόμενος βιβλιογραφία της περιόδου αλλά και σε αδημοσίευτα αρχειακά τεκμήρια. Από τον κ. Θανάση Χρήστου Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαχρονικό δώρο από το Δήμο. Παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει στην έδρα του Δήμου και στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας και τους λοιπούς εν Αθήναις Συλλόγους. Το λεύκωμα θα προωθηθεί και στην Ομογένεια.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2. Μόνιμη έκθεση με υλικό που μας παραχώρησε το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο. Έχουμε εξασφαλίσει την άδεια χρήσης και θα το αξιοποιήσουμε. Το υλικό είναι γκραβούρες εποχής της Κυπαρισσίας, 22 σημαίες της Επανάστασης, όπλα της επανάστασης κ.α. Μετά από έρευνα, διαθέτουμε ψηφιακό υλικό προς αξιοποίηση και έκθεση από τα Ιστορικά Αρχεία του Κράτους και από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία την πληθυσμιακή εξέλιξη πόλεων και χωριών της Τριφυλίας. Επίσης θα αξιοποιήσουμε και το ψηφιακό υλικό των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που ο Δήμος είχε προμηθευτεί το 2017, και σε αυτά αποτυπώνονται πράξεις και γεγονότα της Τριφυλίας από το 1837 -1946. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο της Κυπαρισσίας και θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της τουριστικής διαδρομής και προβολής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα έχει αναλάβει την εκπόνηση μουσειακής μελέτης και την προμήθεια του εξοπλισμού για την έκθεση του υλικού του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου.
3. Φιλοξενία της έκθεσης της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας ΦΕΡΜΕΛΗ με ονομασία «Εύζωνες» που τώρα φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία 64 σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, ως απότιση φόρου τιμής μέσω της τέχνης στο ιστορικό τάγμα των Ευζώνων, ενός ισχυρού και αγαπημένου εθνικού συμβόλου του νεώτερου και σύγχρονου πολιτισμού μας. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες, καρπ σταλ εποχής, ξύλινες και πορσελάνινες κατασκευές κλπ. Η έκθεση θα διαρκέσει ένα έως ενάμισυ μήνα (Ιούλιος – Αύγουστος) και θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά.
4. Έκθεση παραδοσιακών όπλων και αντρικής φορεσιάς, του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακού Οπλισμού Πατρών με την επιμέλεια του Φιλιατρινού κ. Θεόδωρου Κωτσάκη, Εφόρου του Εθνολογικού και Ιστορικού Μουσείου Πατρών και Ιδρυτικού Μέλους του Ομίλου. Πρόκειται για αυθεντικά εκθέματα και ζωντανή παρουσίασή τους από τα μέλη του Ομίλου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί 3 ημέρες στην αίθουσα του Βορρέειου Πνευματικού Κέντρου στα Φιλιατρά και 3 ημέρες στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, περί τα τέλη Ιουλίου.
5. Φιλοξενία της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο « Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν 200 ετών». Η έκθεση αφορά τη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας και αποτελεί τιμή η φιλοξενία της, με δεδομένο ότι με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 ξεκινά και η Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας και ένα από τα πρώτα τοπικά πολιτεύματα ήταν η «Μεσσηνιακή Γερουσία». Χρονικά τοποθετείται το μήνα Οκτώβριο σε χώρο που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της έκθεσης σε συνεννόηση με το Ίδρυμα της Βουλής, στο οποίο έχουν γνωστοποιηθεί οι διαθέσιμοι χώροι.
6. Συμμετοχή στη διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Η μνήμη θα μας χαρίσει το μέλλον» στο Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου, με εμπλεκόμενους Φορείς το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σε συνεννόηση με το Μουσείο θα επιλεγεί η δαπάνη της έκθεσης που θα χρηματοδοτηθεί.
7. ‘Εκθεση λαϊκού πολιτισμού με ανάπτυξη τοπικών παραδοσιακών αντικειμένων και κειμηλίων, με δανεισμό από ιδιωτικές συλλογές και τις συλλογές των μουσείων του Δήμου μας, σ’ ένα μεγάλο χώρο (ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί χωροταξικά και χρονικά). ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 8. Το Β.Δ. τμήμα του Πάρκου της Βλαχέρνας μετατρέπεται σε «Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία» με απεικόνιση των σημαντικών ιστορικών γεγονότων και μορφών σε έγχρωμα ταμπλό υλικού αντοχής, σε μια συγκεκριμένη διαδρομή με χρονική και ιστορική αλληλουχία. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
9. Ιδίου τύπου εκθέσεις θα οργανωθούν με απεικόνιση προσώπων της τοπικής ιστορίας (Ντρέδες) στο Σιδηρόκαστρο και ηρώων της επανάστασης στους Γαργαλιάνους.
ΟΜΙΛΙΕΣ, ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
10. Διοργάνωση ημερίδας «Η συμβολή της Ομογένειας στον Απελευθερωτικό Αγώνα» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με την επιμέλεια της κ. Ελ. Βολονάκη, Λέκτορα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. 5 ομιλητές – η ημερίδα θα γίνει στην Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία το φθινόπωρο και σε περίπτωση που οι συνθήκες λόγω περιοριστικών μέτρων δεν το επιτρέπουν θα γίνει διαδικτυακά.
11. «Παρουσίαση της εξέχουσας θέσης των γυναικών στην επανάσταση» με αφορμή σχετική έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών. Διοργάνωση διημέρου στους Γαργαλιάνους με τη συνεργασία του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων που περιλαμβάνει :

ομιλία της κ. Μαριτίνας Λεοντσίνη, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με την εποπτεία του Δ/ντή του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών κ. Χατζή – Καθηγητή Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,


παρουσίαση (20) παραδοσιακών γυναικείων φορεσιών από τη συλλογή του Θεάτρου Δώρα Στράτου. Τις φορεσιές θα φορέσουν χορευτές του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και την παρουσίαση θα κάνει εκπρόσωπος του Θεάτρου και

παράλληλη έκθεση χειροποίητων παραδοσιακών κοσμημάτων εποχής από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων το α’ δεκαήμερο του Αυγούστου.
12. Διάλεξη στην έδρα του Δήμου και της Μητρόπολης, το φθινόπωρο, για το «Ρόλο της Εκκλησίας κατά την Επανάσταση – Τριφύλιοι κληρικοί» με την υποστήριξη και επιμέλεια της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας & Ολυμπίας. Σε περίπτωση που οι συνθήκες λόγω περιοριστικών μέτρων δεν το επιτρέπουν, η διάλεξη θα γίνει διαδικτυακά.
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
13. ‘’ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ’’, ποίηση: Διονυσίου Σολωμού, μουσική: Νικολάου Μάντζαρου – Χαλικιοπούλου. Συναυλία από την Πολυφωνική Ορχήστρα της Πάτρας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Μικτής και Παιδικής Χορωδίας του Οργανισμού της Πολυφωνικής και δύο επιπλέον Μικτών Παιδικών χορωδιών.
Ύμνος – παρακαταθήκη, διαχρονικό έργο, του οποίου ή έναρξη αποτελεί τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, αποτελείται από 158 στίχους, που αναφέρονται στο πολυπόθητο αγαθό της Ελευθερίας της Ελλάδος και στον υπέρ πάντων αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Χώρος φιλοξενίας της συναυλίας, σε ημερομηνία εντός του μηνός Ιουλίου ή Αυγούστου προτείνεται το Πάρκο Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά.
14. Εκδήλωση του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή) με την επιμέλεια του ΜΕΣΚ. Περιλαμβάνει :

απαγγελίες ποιημάτων φιλελλήνων λογοτεχνών στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, ρωσική, ιταλική, γερμανική και απόδοση ελληνική,

τραγούδια και ύμνους από τη χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

απονομή τιμητικής πλακέτας στον Πρόξενο της Δημοκρατίας της Αϊτής, ως πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος και απέστειλε βοήθεια για τον απελευθερωτικό αγώνα.
15. Μουσική εκδήλωση με την επιμέλεια του Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητή Αθ. Ζέρβα, που θα περιλαμβάνει :

Ομιλία με θέμα «Η επίδραση του δημοτικού μέλους (κλέφτικου τραγουδιού) στην έντεχνη (λόγια) μουσική δημιουργία»
Στην ομιλία θα παρουσιαστούν και σχολιαστούν αντιπροσωπευτικά τραγούδια από την δημοτική παράδοση που επελέγησαν από μουσουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Μπετόβεν, Μπερλιόζ, Καλομοίρη, Σκαλκώτα κ.α.) για την δημιουργία συμφωνικών έργων.

Συναυλία με νέα έργα εντός του θεματικού πλαισίου του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821.
Η συναυλία μπορεί να γίνει δια ζώσης σε κλειστό χώρο, καθώς και να προβληθεί μέσω διαδικτύου. Προτεινόμενο χρονικό πλαίσιο: το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου/πρώτο δεκαημέρου του Οκτωβρίου 2021, ημέρα Σάββατο ή Κυριακή.
ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
16. Παραστάσεις παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων όλων των Συλλόγων του Δήμου στις Πλατείες Κοπανακίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων με θέμα «Τραγούδια και Χοροί από όλη την Ελλάδα, αφιερωμένα στους ήρωες και την Επανάσταση».
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ
17. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και τη Σχολή Καλών Τεχνών εικαστική παρέμβαση – δημιουργία δημόσιας τοιχογραφίας στον τοίχο ιδιοκτησίας Χαρ. Κορωναίου, απέναντι από την ανατολική πλευρά του Πάρκου της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά , με γραπτή συναίνεση της ιδιοκτήτριας και με θέμα από την τοπική ιστορία της επανάστασης, προσχέδιο του οποίου θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί.
18. Σε συνεργασία με τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία εικαστική παρέμβαση – δημιουργία δημόσιας τοιχογραφίας γκράφιτι στον τοίχο του Λυκείου Γαργαλιάνων με θέμα τη φιγούρα του ήρωα Παπαφλέσσα. Εκδήλωση παρουσίασης της τοιχογραφίας από την Πηνελόπη Λαμπούση, Φιλόλογο – Πρόεδρο του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών «ο Παπαφλέσσας» και Μέλος του Δ.Σ της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 19. Παρουσίαση του Βιβλίου «Το ταξίδι του Συνταγματάρχη Maquart στην επαναστατημένη Ελλάδα – Πελοπόννησος 1828 – 1831» με την επιμέλεια του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού στο αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών. Το βιβλίο περιγράφει την Πελοπόννησο μέσα από τα μάτια του περιηγητή Συνταγματάρχη του Γαλλικού Στρατού την εποχή μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που σήμανε και την αφετηρία για τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Το βιβλίο περιέχει δύο πίνακες του συγγραφέα, που απεικονίζουν τα Φιλιατρά. Έχει μεταφραστεί από τον Γεώργιο Κόνδη, Κοινωνιολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , ο οποίος και θα το παρουσιάσει.
ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
20. Συμμετοχή στη δράση «Φυτεύουμε σε όλη την Ελλάδα τις Ρίζες που μας Ενώνουν» σε συνεργασία με την Οργανωτική Ομάδα της Πανελλαδικής Εκστρατείας Lets do it Greece και υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» στις 21 Νοεμβρίου 2021. Στην επανάσταση καταστράφηκαν με εντολή του Ιμπραήμ χιλιάδες ελαιόδενδρα του Μεσσηνιακού κάμπου. Μετά την απελευθέρωση φυτεύονται νέα δένδρα και γίνεται προσπάθεια για βελτίωση των καλλιεργειών και των εργαλείων. Με τη στήριξη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, σε χώρο που ο Δήμος θα διαθέσει, θα δημιουργήσουμε πάρκο 2 στρεμμάτων περίπου, με παλαιά μηχανήματα ελαιοτριβείου που μπορούν να στηθούν υπαίθρια, θα φυτέψουμε «τις ρίζες που μας ενώνουν» – ελιές την ημερομηνία της διοργάνωσης, θα τοποθετήσουμε παγκάκια, θα γίνει σήμανση και θα αποδώσουμε το πάρκο στο κοινό ως «το πάρκο της ελιάς και της ελευθερίας».
21. Συμμετοχή στο δίκτυο υπεραιωνόβιων δένδρων που συνδέθηκαν με τον εθνικό ξεσηκωμό, που σχεδιάζει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. (Λελώνης – Αγιώργης Φιλιατρών, Πλάτανος ΄Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, Αριές Αγίου Νικήτα Σελλά, ο Ασφένδαμος του Κολοκοτρώνη στο Σιδηρόκαστρο κ.α.). 22. Εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου “Ο ΠΥΡΣΟΣ” (Η πρόταση που υποβλήθηκε δεν είναι εφικτή στην υλοποίησή της, για λόγους οικονομικούς και ύπαρξης της αναγκαίας υποδομής. Αναμένεται η υποβολή πρότασης εκ νέου.)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
23.

Στο Σιδηρόκαστρο, με την επιμέλεια του Συλλόγου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας.

Για τη Μάχη των 7 Λαπαίων, στο ‘Ανω Λάπι με την επιμέλεια του Συλλόγου Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα».

Προς τιμήν του Οπλαρχηγού Αναστασίου Γυφτάκη στο Ραυτόπουλο, με την επιμέλεια του Συλλόγου Απανταχού Ραυτοπουλαίων.

Στον Άγιο Νικήτα Σελλά, με την επιμέλεια της Τοπικής Κοιν. Σελλά, του Προέδρου της Επιτροπής της Ι.Μ. και του Συλλόγου των Απανταχού Σελλαίων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
24. Εικαστική έκθεση Αντλώντας έμπνευση από τη φράση «Σε γνωρίζω από την kόψη…», την αρχή του ποιήματος του Δ. Σολωμού «Ύμνος στην Ελευθερία», καλούμε παιδιά και εφήβους από την ηλικία του Νηπιαγωγείου μέχρι και το Λύκειο, να φιλοτεχνήσουν έργα, που αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο της Ελληνικής Επανάστασης.
25. Έκθεση πεζού λόγου με θέμα «Η γνώση της ιστορίας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να ερμηνεύσουμε το παρόν και ο καλύτερος τρόπος για να αναλάβουμε τον ιστορικό μας ρόλο. Ατενίζοντας την ιστορία ως πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον πως πιστεύεις ότι επηρεάζουν τη νέα γενιά τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης; Αν αντιμετωπίζαμε σήμερα ζήτημα εθνικής απειλής, μείωσης της εδαφικής μας ακεραιότητας και περιορισμού της ελευθερίας ποια πιστεύεις ότι θα ήταν η αντίδραση των Ελλήνων σήμερα»; Μπορούν να συμμετέχουν έφηβοι ηλικίας γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
26. Στήριξη της δράσης του Λυκείου Κυπαρισσίας με τίτλο «Αειφορική διαχείριση στοιχείων από το παρελθόν μας» που συνδέεται με τον αγώνα του 2021, με την κατασκευή/ αγορά ευζωνικής φορεσιάς και την κάλυψη της δαπάνης (μετακίνησης) διδακτικής επίσκεψης στην Προεδρική Φρουρά ή εναλλακτικά στο Ραμοβούνι και στο Μουσείο Καρέλια. Η ευζωνική φορεσιά θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση των μαθητών αλλά θα αποτελέσει πάγιο ιδιοκτησίας της συλλογής του Δήμου.
27. Στήριξη πολυμερούς δράσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών με θέμα «Φωτογραφίες, κείμενα και ντοκουμέντα έρευνας σχετικά ιστορικά μνημεία, τόπους και δρόμους των Φιλιατρών, μέσα από τα μάτια και το φωτογραφικό φακό των μαθητών». Περιλαμβάνει παρουσίαση και έκδοση της εργασίας και θεατρική παράσταση.
28. Συμμετοχή στο πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – παιχνίδι πρόγραμμα «Γριφομπότ 1821» του εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με στόχο οι μαθητές μέσα από κουίζ, με ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο να μάθουν την ιστορία μας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ/ΔΡΑΣΕΙΣ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Τριφυλίας και τους εν Αθήναις Τριφύλιους :
Με την Αδελφότητα Φιλιατρινών Αττικής Συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα Τριφύλιων στιχουργών – ποιητών με την επιμέλεια του κ. Αθανασίου Ζέρβα, Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προτεινόμενος χρόνος διοργάνωσης ο Δεκέμβριος 2021.
Στήριξη του Συλλόγου Κυπαρισσίων «η Αρκαδιά», με την προμήθεια βιβλίων της επετειακής έκδοσης της Τριφυλιακής Εστίας, για χρήση δώρων και βιβλιοθηκών του ν.π.
Τη διοργάνωση και χρηματοδότηση των εκδηλώσεων θα αναλάβει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου. Για το λόγο αυτό έχει εγγράψει τον Κ.Α. 64.02.06 πίστωσης 100.000,00 € στον πρ/σμό της οικονομικού έτους 2021.
Παράλληλα ειδικές δαπάνες εκτυπώσεων, περιβάλλοντος κ.α. θα καταχωρηθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του πρυπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages