ΜΕ ΤΟ...ΖΟΡΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΜΕ ΤΟ...ΖΟΡΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 


Εισάγοντας το 1ο μοναδικό θέμα της ΤΑΚΤΙΚΗΣ ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος είπε:

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας στην από 10-03-2021 συνεδρίασή της, αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν.4172/2013, την αριθ. 46735/23-07-2020 ΚΥΑ( ΦΕΚ 3170/01-08-2020 Τ.Β) των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την παροχή οδηγιών για την κατάρτιση των Προϋπολογισμών των Δήμων Οικ έτους 2021, την αριθ.4/2021 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, την αριθ. 48/2021 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, με την οποία συντάχθηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, οικ. έτους 2021, την αριθ.20/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος, προέβη στη σύνταξη του σχεδίου του Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2021 και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης 2021.

Ο προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο προϋπολογισμός οικ. έτους 2021 είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος έθεσε στο Σώμα για έγκριση τον Προϋπολογισμό και το Ο.Π.Δ., οικ. έτους 2021, του Δήμου Τριφυλίας, όπως αυτός συντάχθηκε με την αριθ.48/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των παρατάξεων-Δημοτικοί Σύμβουλοι ως κάτωθι και δεν κατατέθηκε καμία άλλη πρόταση με σχέδιο Προϋπολογισμού.

-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Κοροβίλας κατέθεσε ότι ψηφίζει ΛΕΥΚΟ

        -Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κατσίβελας Παναγιώτης κατέθεσε ότι:

Λόγω υποχρεώσεων που έχω , Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΚΕΑ ,παρακαλώ όπως καταμετρήσετε αρνητική την ψήφο μου στον Προϋπολογισμός του Δήμου.

1. Γιατί η Δημοτική αρχή ως μη έχουσα ούτε όραμα ούτε στόχους δεν βρήκε ούτε μία λέξη να αρθρώσει στην εισήγηση του Προϋπολογισμού .

2. Η αρνητική μου ψήφος είναι συνέπεια της αρνητικής μου ψήφου στο Τεχνικό Πρόγραμμα

3. Η αρνητική μου ψήφος συνάδει με την άρνηση μου να δεχθώ την συμπεριφορά της Δημοτικής αρχής στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου

 4. Θεωρώ ότι ο κ. Δήμαρχος ψεύδεται όταν αποδίδει στην καθυστέρηση του προϋπολογισμού στις υπηρεσίες του Δήμου , μη αναλαμβάνοντας τις προσωπικές του ευθύνες για την καθυστέρηση που σημαίνει αδιαφορία και ανεπάρκεια.

-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Μερκούρης κατέθεσε ότι:

Δεν έχω δώσει θετική ψήφο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο αλλά και κυρίαρχο τμήμα του προϋπολογισμού.

Έχω επιφυλάξεις για τους παρακάτω κωδικούς εξόδων:

1). 06.6117.12 Υπηρεσίες υποστήριξης για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου 2021-2027,ποσού 24.800 ευρώ.

2). 06.6117.14 Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης προσωπικού για την εφαρμογή διαδικασιών Εσωτερικού Ελέγχου ποσού 24.900 ευρώ.

3). 06.6117.15 Παροχή Υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης επί των πάσης φύσεως συμβάσεων που σύναψε ο Δήμος την περίοδο από 01- 09-2014 έως 31-08-2019,με σκοπό τη διαχείριση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές την περίοδο αυτή.

4) 30.3117.03 Τεχνικό Σύμβουλο για την υποστήριξη –υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου (συνεχιζόμενη δαπάνη)ποσού 15.468.50 ευρώ.

Αντιμισθίες αιρετών ,ειδικών συνεργατών, Γενικής Γραμματέας ,εργοδοτικές εισφορές .

Το 2018,για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τα έξοδα(ενταλθέντα) ανήλθαν στο ποσό των 243.129,73 ευρώ,(το 2019 έτος εκλογών και νέας Δημοτικής Αρχής στο ποσό των 234,201,15 ευρώ),το

2020 παρούσα Δημοτική Αρχή 313.171.26 ευρώ, αύξηση 28.80%.

Το ποσό που αναγράφεται στον προς ψήφιση προϋπολογισμό για τον αντίστοιχο κωδικό εξόδου

ανέρχεται στο ποσό των 361.530 ευρώ ,αυξημένο κατά 49% σε σχέση με το 2018 και κατά 48.359 ευρώ ή 15.44% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 2020.Προβλέπεται να υποθέσω η πρόσληψη και άλλου ειδικού συνεργάτη ,μια πρόσκληση του 2020 που εκκρεμεί;

Τα στοιχεία αυτά αφορούν το Δήμο και όχι τη ΔΕΥΑΤ που και εκεί τα αντίστοιχα έξοδα είναι μεγαλύτερα.

Η παράθεση των οικονομικών στοιχείων είναι απάντηση στο βαρύγδουπο δελτίο τύπου το Δεκέμβριο του 2019 ότι η χρηστή διοίκηση της Δημοτικής Αρχής στο τμήμα αυτό των εξόδων θα εξοικονομούσε το ποσό των 394.000 ευρώ σε σχέση με την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Το αντίθετο θα συμβεί!!Σημαντική επιβάρυνση στα οικονομικά του Δήμου που θα αγγίξει τις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ τα τρία χρόνια.

Για τους παραπάνω λόγους ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΤΑ

-Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ κ. Κατσούλας Καναλουπίτης κατέθεσαν ότι ψηφίζουν ΚΑΤΑ

- Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιωτοπούλου-Αντωνόπουλος κατέθεσαν ότι:

Συνεδριάζουμε πολύ καθυστερημένα για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας του έτους 2021 ενώ διανύουμε τον τρίτο μήνα του έτους στον οποίο ο προϋπολογισμός θα έπρεπε από το μήνα Ιανουάριο να υλοποιείται. Γιατί τόση καθυστέρηση κύριε Δήμαρχε; Αυτή η καθυστέρηση οδηγεί αφενός σε δυσλειτουργία του Δήμου και αφετέρου επισύρει κυρώσεις και συνέπειες για το Δήμο δυσβάσταχτες. Ελπίζω τις επόμενες χρονιές το σφάλμα αυτό να διορθωθεί και έως το μήνα Νοέμβριο, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού επόμενου έτους, ώστε να μπορεί ο Δήμος να λειτουργεί με κανονικότητα και συνέπεια. Την κριτική για το σχέδιο δράσης της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά και ως παράταξη την κάναμε κατά την συνεδρίαση της συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος το οποίο καταψηφίσαμε και εκφράσαμε αιτιολογημένα την διαφωνία μας και τις αντιρρήσεις μας.

Σήμερα λοιπόν ζητούμε από τον κ. Δήμαρχο ΔΕΣΜΕΥΣΗ όσον αφορά το κτήριο της Ε.τ.Ε, προκειμένου να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικών μηχανικών και συγκεκριμένα να καλυφθούν τα τοιχία του με κατάλληλα ειδικά προστατευτικά υλικά προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά, έως να ενταχθεί σε πρόγραμμά της περιφέρειας όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Δήμαρχος. Και επιπλέον να λάβει υπόψη της η Δημοτική Αρχή τις διαφωνίες μας και να υλοποιήσει έστω ένα μέρος των όσων η παράταξή μου έχει προτείνει.

Εν κατακλείδι, με υπευθυνότητα, με ευσυνειδησία και κριτική στάση συνάμα, ψηφίζουμε θετικά τον προϋπολογισμό έτους 2021 του Δήμου Τριφυλίας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του, την συνέπεια και την κανονικότητα, όπως την πληρωμή των μισθών, τις προμήθειες των καυσίμων, καθαριότητας και εν γένει την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών του Δήμου, προς όφελος των Δημοτών του Δήμου Τριφυλίας με την ελπίδα η Δημοτική Αρχή να λάβει υπόψη της τη φωνή μας και να συμπεριλάβει στο σχέδιο δράσης της τα όσα της έχουμε έως σήμερα προτείνει.

- Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Πανουσιοπούλου κατέθεσε ότι:

Κ. Δήμαρχε, κ Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιότιμοι συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου είναι ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η λειτουργία του Δήμου. Καλούμεθα σήμερα την 17-3-2021 να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του έτους 2021, ενώ θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί, να έχει εγκριθεί και σήμερα να υλοποιείται.

Ως παράταξη εκφράσαμε τη διαφωνία μας κατά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος σημειώσαμε δε έργα που θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στον Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως το κτήριο της «Εθνικής Τράπεζας» Κυπαρισσίας, την ανάπλαση της πηγής του Αηλαγούδη στην Κυπαρισσία, την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Κυπαρισσίας, το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας παραλιακής ζώνης Καλού Νερού, για το οποίο επί της θητείας μου είχε πληρωθεί από το Δήμο μέρος της μελέτης, πεζοδρόμηση παραλιακής ζώνης Καλού Νερού κ.λ.π

Εν προκειμένω σχετικά με τον προς ψήφιση και έγκριση προϋπολογισμό του έτους 2021, στην ανακεφαλαίωση εσόδων θα επικεντρωθώ στον κωδικό 32. Προϋπολογίζονται εισπρακτέα υπόλοιπα Π.Ο.Ε το ποσό των 4.745.000 ευρώ. Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο και λείπει από τα ταμεία του Δήμου. Πρότασή μου είναι να λάβετε μέτρα είσπραξης σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες.

Στην ανακεφαλαίωση εξόδων θα επικεντρωθώ στον κωδικό 81, που αφορά τις πληρωμές υποχρεώσεων Π.Ο.Ε οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 2.707.000 ευρώ, δηλαδή οφειλές του Δήμου σε συμβαλλόμενους προμηθευτές, υπηρεσίες, έργα κ.λ.π

Με ένα χρηματικό υπόλοιπο της τάξης των 7.500.000 περίπου ευρώ, θα πρέπει να εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του Δήμου.

Επίσης προκειμένου να μην μπει σε επιτήρηση ο προϋπολογισμός θα πρέπει η υπηρεσία εσόδων να εισπράξει την διαφορά του κωδικού 32 με τον κωδικό 85.

Κ. Δήμαρχε το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, τροποποιούνται πολλές φορές μέσα στην χρήση του έτους για το οποίο ψηφίζονται.

Πρότασή μου είναι να ασχοληθείτε σοβαρά και να διεκδικήσετε κάθε πιθανή χρηματοδότηση, Π.Δ.Ε, τομεακά Υπουργείων, Περιφέρειας, ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ταμείο Ανάκαμψης, με υποβολή ολοκληρωμένων, το τονίζω ολοκληρωμένων προτάσεων και διεκδίκηση χρημάτων για την στήριξη δομών, δράσεων και αναπτυξιακών έργων. Μειώστε τις δαπάνες του Δήμου όπως παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης επί των πάσης φύσεως συμβάσεων που σύναψε ο Δήμος την περίοδο από 1-1-2014 έως 31-8-2019 ποσού 24.800 ευρώ και πολλές άλλες όπως επανελέγχους από ορκωτούς λογιστές για να καταλήξουν στα ίδια πορίσματα, με χρέωση του Δήμου από χρήματα των δημοτών, τις δικλείδες ασφαλείας συνολικού ποσού 115.000 ευρώ, όταν προτεραιότητα έχει η ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου μας στην καθημερινότητα όπως για παράδειγμα, η επισκευή των σπασμένων δρόμων του και ενδεικτικά αναφέρω τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Πλατεία της Άνω Πόλης ο οποίος είναι γεμάτος λακκούβες.

Συνεργαστείτε με τις υπηρεσίες του Δήμου προς όφελος των δημοτών για να βγούμε όλοι κερδισμένοι και παρακαλώ πολύ να μην λαμβάνετε κάθε επισήμανση ως αντιπολιτευτικό λόγο.

Κλείνοντας ψηφίζω θετικά τον προϋπολογισμό για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου η οποία θα πρέπει να είναι ο σημαντικότερος στόχος όλων εμάς που απαρτίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας.

Ο προϋπολογισμός είναι και πλασματικός και ελλειμματικός.

 -Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σταματία Αλεξοπούλου κατέθεσε ότι:

Λόγω προβλημάτων με την σύνδεση μου σας στέλνω μέσω e-mail την ψήφο μου για τον προϋπολογισμό, η οποία είναι ΚΑΤΑ, σύμφωνα με την τοποθέτηση μου στην οικονομική επιτροπή.

να εισπράξετε δεν υπάρχει αυτομάτως ισοσκέλιση εσόδων – εξόδων και τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα.

Στην Οικ. Επιτροπή εδώ και καιρό έχω ρωτήσει εάν υλοποιήθηκε το 2020 η απόφαση για απαλλαγή τελών σε επιχειρήσεις κλειστές ή πληττόμενες λόγω κορωνοϊού. Δεν μου απαντήσατε. Σας ζήτησα να πάρουμε νέα απόφαση για το 2021 αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουμε πάρει. Έχει ισχύ και για το 2021 η απόφαση που πήραμε το 2020; Στην Οικ. Επιτροπή αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε σαν παράταξη «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» πρόταση για μείωση και απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών από κατοίκους και επαγγελματίες αλλά την απορρίψατε. Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη στις 4 Μαρτίου ο συνάδελφος της παράταξής μας κ. Παν. Τσαφαράς στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πλεόνασμα εσόδων, που δικαιολογείται έτσι επιπρόσθετα η μείωση και οι απαλλαγές των δημοτικών τελών που προτείναμε, αλλά αρνηθήκατε την πρότασή μας. Έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2021 η απαλλαγή δημοτικών τελών και η απαλλαγή τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων;

Το προσχέδιο που ετοιμάσατε περιλαμβάνει θεσμοθετημένα έσοδα από το κράτος και προγράμματα χρηματοδοτήσεων κυβέρνησης και Ε.Ε. - για πληρωμή προσωπικού, προμηθειών, έργων, σχολικής στέγης κτλ. Αλλά και αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Βλέπουμε κωδικούς για απευθείας αναθέσεις και κυρίως για αναθέσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και με κατατμήσεις ομοειδών προμηθειών επίσης για απευθείας αναθέσεις και κάποια μικροέργα κι εργασίες και αυτά με απευθείας αναθέσεις. Νόμιμες οι αναθέσεις, δεν αντιλέγω, αλλά με διαγωνισμούς επιτυγχάνονται εκπτώσεις που είναι προς το συμφέρον του Δήμου. Δεν υπάρχει ενοποίηση των ομοειδών υπηρεσιών, προμηθειών και έργων ή εργασιών προκειμένου να έχουμε οικονομία κλίμακος προς όφελος των οικονομικών του Δήμου και τελικά των δημοτών.

Τέλος, μου έκανε εντύπωση και σημειώνω: η διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας προϋπολογίζει στα τακτικά έσοδα του έτους 2021 από Πρόστιμα Κ.Ο.Κ. 40.000 ευρώ και στα έκτακτα έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών από Πρόστιμα Κ.Ο.Κ. 2.500 ευρώ. Θα ήθελα κ. Πρόεδρε να σας ρωτήσω, τα χρήματα θα τα πληρώσουν οι πολίτες σε παραβάσεις από τις καινούργιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις;

Για τους παραπάνω λόγους ψηφίζω ΚΑΤΑ, γιατί θεωρώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 πλασματικό και ελλειμματικό».

 -Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Μαγδαλινή Καμπύλη Ανδρινοπούλου κατέθεσαν ότι:

Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ του Προϋπολογισμού 2021 διότι μέσα σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται και το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021 για το οποίο είχαμε ψηφίσει ΚΑΤΑ και είχαμε αναφέρει και τους λόγους.

-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σαράντος Κουκούμης κατέθεσε ότι:

Θεωρώ τον Προϋπολογισμό 2021 αντιλαϊκό, γιατί ο λαός θα κληθεί να πληρώσει από Δημοτικά τέλη και για την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ μεγάλα ποσά(6.500,000 ευρώ περίπου). Επίσης είναι αναξιόπιστος, πλασματικός και ελλειμματικός αφού πολλά από τα ποσά που είναι γραμμένα δεν θα εισπραχθούν, ούτε οι χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται θα πραγματοποιηθούν. Τα περισσότερα από τα έργα που αναφέρονται είναι από τον προηγούμενο Προϋπολογισμό. Για τους λόγους αυτούς ψηφίζω ΚΑΤΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης, αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Προέδρου, έλαβε υπόψη του, την 4/2021 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, , την αριθ. 48/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, την αριθ. 46735/23-07-2020 ΚΥΑ( ΦΕΚ 3170/01-08-2020 Τ.Β) τις διατάξεις των άρθρων 155 & 157 του Ν.3463/2006 (ΔΚΚ), τις διατάξεις του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010, καθώς και το αποτέλεσμα της παραπάνω ψηφοφορίας.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι ΚΑΤΑ Π Λ Ε Ι Ο Ψ Η Φ Ι Α

Εγκρίνει τον προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων και το Ο.Π.Δ. του Δήμου Τριφυλίας, οικον. Έτους

2021, όπως συντάχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή με την αριθ.48 /2021 απόφασή της όπως εμφανίζονται συνημμένα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

Μειοψηφούντων των κ. Κατσίβελα – Μερκούρη-Κατσούλα-Καναλουπίτη-Αλεξοπούλου - Τσαφαρά – Ανδρινόπουλου-Καμπύλη Ανδρινοπούλου-Κουκούμη που ψήφισαν ΚΑΤΑ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κοροβίλας Ευάγγελος ψήφισε ΛΕΥΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages