ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ.. - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΑΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ..

 


Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη την αριθ. πρωτ.. 16401/28-08-2020 (ΑΔΑ: 65ΕΔ46ΜΤΛ6-8ΟΗ) πρόσκληση ΑΤ07 του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός», με τίτλο «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων», καθώς και την αριθ. πρωτ. 22720/11-12-2020 (ΑΔΑ: Ψ0ΖΦ46ΜΤΛ6-ΞΩΧ) 1η Τροποποίηση της Πρόσκλησης ΑΤ07, ο Δήμος Τριφυλίας προτίθεται να υποβάλλει πρόταση ένταξης στο ανωτέρω Πρόγραμμα του έργου «Ανακαίνιση Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών», προϋπολογισμού 853.345,77€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.

Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών, έτσι ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί για να στεγάσει υπηρεσίες σημαντικές για την πόλη των Φιλιατρών οι οποίες έχουν μεταφερθεί σε άλλα κτίρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω δημοτικό κατάστημα αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη των Φιλιατρών καθώς για πολλά χρόνια, αποτελούσε το επίσημο σύμβολο του Δήμου Φιλιατρών.

Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της φθοράς που έχει επέλθει από τη μακροχρόνια χρήση του κτιρίου, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση στην κατηγορία «Β» κατά ΚΕΝΑΚ, ώστε να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.

Η παρούσα κατάσταση του κτιρίου είναι εξαιρετικά βεβαρυμμένη καθώς το κτίριο έχει υποστεί πολύ μεγάλη φθορά λόγω υγρασίας, τα κουφώματα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της υγρασίας και έχουν καταστεί επικίνδυνα, ο κλιματισμός είναι παρωχημένος και ανεπαρκής, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι εκτεθειμένη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο για να φιλοξενεί εργαζόμενους, πολίτες και αιρετούς. Το προτεινόμενο έργο, αποσκοπεί στην επανάχρηση του Δημοτικού καταστήματος, καθιστώντας το ασφαλές, λειτουργικό, σύγχρονο και ενεργειακά αναβαθμισμένο, κατάλληλο να φιλοξενήσει τα γραφεία αιρετών και υπηρεσιών, όσο και να επαναλειτουργήσει η μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που παραδοσιακά φιλοξενούσε συνεδριάσεις συμβουλίων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημοκρατικές διαδικασίες αυτοδιοίκησης, συλλόγων κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν πλήρως οι υπολειπόμενες ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας για την Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται δεν έχουν σκοπό να τροποποιήσουν την εσωτερική διαρρύθμιση, με μόνη εξαίρεση τη δημιουργία τουαλέτας ΑΜΕΑ στο χώρο δύο παλιών WC, τα οποία και θα αποξηλωθούν. Το κτίριο θα συντηρηθεί, ώστε να αποκατασταθούν φθορές από το πέρας του χρόνου, αλλά και από την κατά το παρελθόν μακροχρόνια χρήση του ως Δημαρχείο Φιλιατρών. Θα θωρακιστεί από την υγρασία και θα γίνει ασφαλές, άνετο και λειτουργικό, ενώ ταυτόχρονα, θα διατηρήσει στο ακέραιο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι, στην παρούσα κατάσταση το κτίριο κατατάσσεται στην κατηγορία «Η» κατά


ΚΕΝΑΚ, ενώ μετά την υλοποίηση των επεμβάσεων αναμένεται η ενεργειακή κλάση κτιρίου να αναβαθμιστεί στην κατηγορία «Β», έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανονισμών ενεργειακής απόδοσης.

Οι παρεμβάσεις για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και την ενεργειακή του αναβάθμιση αναφέρονται αναλυτικότερα στην αριθ. 3/2021 Μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία μας έχει υποβληθεί προς έγκριση.

Ως εκ τούτου πρέπει να ληφθεί απόφαση με την οποία να αποδεχτούμε τους όρους της αριθ. πρωτ. 16401/28-08-2020 Πρόσκλησης, να εγκρίνουμε την υποβολή πρότασης από πλευράς Δήμου Τριφυλίας για χρηματοδότηση του έργου «Ανακαίνιση Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών», να εγκρίνουμε την αριθ. 3/2021 Μελέτη και να εξουσιοδοτήσουμε τον κ. Δήμαρχο όπως προβεί σε όλες τις περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των ανωτέρω.

Να σημειωθεί επίσης ότι, σε περίπτωση που υπάρξουν μη επιλέξιμες δαπάνες ή/και υπέρβαση του αιτούμενου προϋπολογισμού από το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, το επιπλέον ποσό θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Τριφυλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages