Η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ- ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ- ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 



Η τιμή του τσίλι υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο στην Ινδονησία. Στη Βραζιλία, μέσα στο ίδιο διάστημα, τα φασόλια ακρίβυναν κατά 54%. Η ζάχαρη έγινε κατά 60% πιο «αλμυρή» για τα νοικοκυριά στη Ρωσία.

Μπορεί η κατάσταση με τις τιμές των τροφίμων να μην είναι ακόμη στα επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης του 2007-08, που πυροδότησε τότε ταραχές σε δεκάδες χώρες.

Ωστόσο, εδώ και εννέα μήνες οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν διαρκώς,  σε παγκόσμιο επίπεδο, φθάνοντας πλέον σε υψηλό εξαετίας.

Μόνον μέσα στον Φεβρουάριο, η αύξηση ήταν 2,8% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Οι βασικές αιτίες; Σαφώς φταίει η πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και οι διαταραχές στην παραγωγή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Εάν συνεχιστεί αυτή η πληθωριστική τάση στις τιμές των τροφίμων, προειδοποιούν ειδικοί, θα επιδεινωθούν οι ούτως ή άλλων σημαντικές για τη διεθνή οικονομία προκλήσεις της μετα-πανδημίας εποχής.

Οι πιο ευάλωτες περιοχές

Προφανώς, ο αντίκτυπος δεν είναι παντού ο ίδιος.

Ούτε μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων οικονομικά εύρωστων χωρών – στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η πανδημία ώθησε 13,2 εκατομμύρια Αμερικανούς στα όρια της επισιτιστικής ανασφάλειας, σε μία αύξηση 18% μέσα σε μία διετία.

Ούτε και είναι ανάλογος μεταξύ ανεπτυγμένων, αναπτυσσόμενων και φτωχών οικονομιών.Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη απειλή υφίσταται πρωτίστως για χώρες, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με το φάσμα της πείνας.Όχι τυχαία, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον χρεοκοπημένο Λίβανο (όπου οι τιμές των τροφίμων τετραπλασιάστηκαν τον Δεκέμβριο), έως το Σουδάν (όπου ο πληθωρισμός είναι τριψήφιος).

Για λόγους μεγέθους και σπουδαιότητας, ωστόσο, οι ειδικοί εστιάζουν περισσότερο στις ακόλουθες πέντε χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages