ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ-ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ-ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ

 


Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα αφού κάθε έτος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αυτοκτονούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 5000 πενθούντες.

Οι αυτοκτονίες, στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών!

Τα στοιχεία δίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «ΚΛΙΜΑΚΑ», μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με αφορμή την χθεσινή ημέρα που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες από την «ΚΛΙΜΑΚΑ». Υπογραμμίζουν επίσης την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές που είναι σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών και Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», από το 2020 έως το 2022 καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες κάθε ημέρα. Οι περισσότεροι αυτόχειρες ανήκαν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και βρίσκονταν εντός γάμου ενώ το 55% των θανάτων σημειώθηκε στο σπίτι του αυτόχειρα.

Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε στους θερινούς μήνες, ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη και οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν τα ξημερώματα.

Οι περισσότεροι αυτόχειρες στην Ελλάδα ήταν άντρες σε ποσοστό 78% ενώ το 28% ήταν γυναίκες. Στην ηλικιακή ομάδα άνω 60 σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές μονάδες.

Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι των αντρών ήταν στις ηλικίες 60-64 ετών ενώ οι περισσότεροι θάνατοι γυναικών ήταν στις ηλικίες 35-39. Αυξητικές τάσεις παρουσίασε το 2022 σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021 ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20).

Σε επίπεδο Περιφερειών ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (17% του συνολικού αριθμού θανάτων) ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2022 η Κεντρική Μακεδονία είχε τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες καθώς σε αυτή την Περιφέρεια καταγράφηκε το 22% των θανάτων από αυτοκτονία.

Στοιχεία για τις αυτοκτονίες

Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.857 κλήσεις το 2022

Το 2020 αυτοκτόνησαν 464 άνθρωποι

Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία

Τουλάχιστον 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται

Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών

Ο αριθμός των αυτοκτονιών τα έτη 2021-2022 και 2023 παρουσιάζει μια στεθερή αυξητική τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονίων-περισσότερα από 1500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει αυτό το χρονικό διάστημα.

91 άτομα έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία δεκαετίας μέσα σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας

67 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε φυλακές και κρατητήρια από το 2015

Από το 2015 έχουν αυτοκτονήσει 76 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 49 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι

Την ίδια περίοδο 52 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ανδρέας Σταματόπουλος, Ψυχολόγος: «Η ψυχική υγεία ως καθημερινή επιβεβλημένη ανάγκη όλων»

«Οι αυτοκτονίες είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει και μελετάται από τους ειδικούς επί πολλά έτη. Η ιδιαίτερη μελέτη τουςτους ξεκίνησε κατά την περίοδο τους οικονομικής κρίσης και σαφώς συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα που οι συνθήκες (λόγω συγκυριών) ‘ευνοούν’ την ύπαρξη περιβαλλόντων για κάποιον εν δυνάμει αυτόχειρα.

Σύμφωνα με τουςΠροϊκάκη και συνεργάτες (2017) βρέθηκε πράγματι θετική συσχέτιση των αυτοκτονιών και τους ανεργίας ή τους μη δυνατότητας σπουδών/ εκπαίδευσης, ενώ η καμπύλη αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά το διάστηκα 2008-2013 και μάλιστα για τους αποκαλούμενες δυναμικές ηλικίες 15-29 ετών. Στην ίδια κατεύθυνση μελέτη των Μπούρα &Λύκουρα (2011) πιστοποιεί πως 27% των κλήσεων στην γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη του προγράμματος «Αντι-Στίγμα» του ΕΠΙΨΥ, αιτούνταν για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης που συνδεόταν με την οικονομική κρίση και την γενικότερη δυσχερή κατάσταση που επικρατούσε στον εργασιακό τομέα. Ακόμη και η Τρίτη ηλικία δεν θα ξέφευγε από αυτό τον βραχνά καθώς κατά την Παπαδημητροπούλου (2022) η κατάθλιψη μαζί με διάφορους κλινικούς, ψυχοκοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες συσχετίζονται με την αυτοκτονία τους ηλικίες 65+, με μεγαλύτερο ποσοστό μάλιστα τους γυναίκες.

Έτσι λοιπόν ανεργία, οικονομική επισφάλεια και γενικότερα δυσμενείς κοινωνικοί παράμετροι αποτελούν παράγοντες που αναφέρονται με μεγάλη συχνότητα ως επιβαρυντικοί για την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων και συσχετιζόμενοι με τους αυτοκτονίες.

Η ψυχική υγεία έχει μπει τους ζωές των πολιτών πλέον για τα καλά, όχι ως τους προνομιακός τομέας των λίγων, αλλά ως καθημερινή επιβεβλημένη ανάγκη όλων. Η ιδανική συνθήκη θα ήταν να εντοπιζόταν αυτή η ανάγκη από την πολιτεία προκαταβολικά και όχι αφού παρουσιαζόταν η ανάγκη, είτε γενικά για τους διάφορες ψυχικές διαταραχές που είναι σε έξαρση, είτε ειδικά για την αυξητική τάση των αυτοκτονιών.

Σε ένα πρώτο επίπεδο λοιπόν καθίσταται αναγκαίο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές που ο κλάδος θα υποδείξει στην πολιτεία, εφόσον του ζητηθεί, για να έχει ο κάθε πολίτης εύκολη πρόσβαση σε ορθές υπηρεσίες ψυχικής υγείας μέσω σωστής καθοδήγησης και στον δέοντα χρόνο. Σε ένα δεύτερο, ο κάθε πολίτης οφείλει να έχει υπόψη του ότι δεν μιλάμε πλέον για ταμπού στον χώρο τους ψυχικής υγείας, αλλά αποδεδειγμένα πλέον μιλάμε για ζωτικής σημασίας ανάγκη που σώζει ζωές και φέρνει την ευτυχία τους ανθρώπους και τους οικογένειες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages