Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με 12 χώρες στο 1ο διεθνές συνέδριο «Γλώσσα και Ελευθερία» στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με 12 χώρες στο 1ο διεθνές συνέδριο «Γλώσσα και Ελευθερία» στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


 Από 10 έως 16 Σεπτεμβρίου, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε το πρώτο του διεθνές συνέδριο «Γλώσσα και Ελευθερία» στην ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στο Εργαστήρι Φιλοσοφίας και Θρησκευτικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, αρχίσαμε να συζητάμε την ιδέα και τη μορφή ενός διεπιστημονικού συνεδρίου - και τώρα το καταφέραμε! 32 συμμετέχοντες από 12 χώρες (Βραζιλία, Λετονία, Λιθουανία, Νότια Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Σλοβακία, ΗΠΑ, Γαλλία) μπόρεσαν να έρθουν στη φιλόξενη γη της Πελοποννήσου για να μοιραστούν την έρευνά τους για τη σχέση μεταξύ γλώσσας και ελευθερίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν φιλόσοφοι και φιλόλογοι, ιστορικοί και σλαβιστές, νομικοί και ερευνητές της σύγχρονης τέχνης.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθέσεων που παρουσιάστηκαν ομαδοποιήθηκαν γύρω από τρία οριζόντια θέματα:

Ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη της έννοιας της ελευθερίας,

Σημασιολογία της ελευθερίας στις γλώσσες του δικαίου και της ηθικής

Γλώσσες ανελευθερίας (προπαγάνδα, ιμπεριαλισμός, διπλή σκέψη) εναντίον γλωσσικής αντίστασης.

Είμαστε πεπεισμένοι για τη σημασία και την αναγκαιότητα της κατανόησης της τραγικής εμπειρίας που βιώνουν σήμερα τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία - φυσικά, τη βιώνουν διαφορετικά. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτήν την εμπειρία, ούτε να μιλήσουμε γι' αυτήν. Επομένως, σχεδόν κάθε ομιλία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετώπιζε τα τερατώδη γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πολιτική καταστολή εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ανεξέλεγκτη προπαγάνδα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι γλωσσικές πολιτικές και οι πρακτικές λόγου που υποστηρίζουν όλα αυτά πρέπει να αναλυθούν και να αξιολογηθούν ώστε αυτό που συμβαίνει να μην επαναληφθεί ποτέ.

Ένα από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του συνεδρίου είναι η απόφαση για ανάπτυξη επαφών με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (Βραζιλία), το Πανεπιστήμιο Northwestern (Νότια Αφρική) και το Κολλέγιο Dartmouth (ΗΠΑ).

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ευχαριστεί το Ίδρυμα Science at Risk (Γερμανία), τον πολιτιστικό σύλλογο ΜΕΣΚ, το δημαρχείο Τριφυλίας, καθώς και προσωπικά τη Σόνιας Τουρκολιά, Φωτεινή Στυλιανού, Άννα Ζουμπούλη, Μαρία Καπίρη, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Rula Fotena, Christina Fildisi, Giorgi Beloyani, και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό τον δήμαρχο της Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση του συνεδρίου μας.

Σας ευχαριστούμε για το γενναιόδωρο καλωσόρισμα, το ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα που καταφέραμε να χωρέσουμε στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε όλοι στην Ελλάδα (επίσκεψη στο μουσείο τοπικής ιστορίας Κυπαρισσίας, ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Περιστέρια, της Αρχαίας Μεσσηνίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages