Μεσσηνία: Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στην Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Μεσσηνία: Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στην Μεσσηνία

 


Η τιμή του λαδιού θα είναι ανάλογη με την προσφορά λαδιού στην αγορά. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει συλλεχθεί ο καρπός και οι τιμές θα διαμορφωθούν πολύ αργότερα.

Ο παραγωγός πληρώνεται γύρω στα οκτώ ευρώ/κιλό και η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του λαδιού.

Το πως θα εξελιχθούν οι τιμές παραγωγού εξαρτάται από πολλά, τονίζει ο κ. Παπανικολάου. «Υπάρχει ακόμη ένα μεσοδιάστημα έως ότου υπογραφούν τα συμβόλαια με τους Τυνήσιους και τους Ιταλούς», που παίρνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Από πέρυσι οι ελαιοπαραγωγές χώρες του ευρωπαϊκού νότου είδαν τα καιρικά φαινόμενα να επελαύνουν και τις παραγωγές τους να μειώνονται από 40% έως και 60%. Σε σχέση με το παρελθόν η παγκόσμια παραγωγή έχει τριπλασιαστεί, τα τελευταία 50-60 χρόνια, αλλά παρά ταύτα η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Η Ελλάδα με παραγωγή περίπου 300.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά σε σχέση με την διάθεση του στην εσωτερική αγορά, καθώς οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στις εξαγωγές τους. Δεν θα είναι η τελευταία τέτοια χρονιά. Ωστόσο, θεωρητικά προέχει η κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι παραγωγές στο μέλλον θα είναι διαρκώς μικρότερες από τις συνήθεις, μένει στους ειδικούς επιστήμονες να αναζητήσουν βορειότερα παρεμφερή εδάφη και καιρικές συνθήκες για πειραματικές καλλιέργειες, που θα δείξουν εάν η ελιά ευδοκιμεί σε άλλες περιοχές, συνυπολογιζομένων των περιβαλλοντικών συνεπειών που μπορεί να έχει μια τέτοια καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages