Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το μείζον ζήτημα των εργατών γης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το μείζον ζήτημα των εργατών γης

 


Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Συνάδελφοι αγρότες …

Τα τελευταία χρόνια η γεωργία ταλανίζεται από πληθώρα προβλημάτων , στα οποία και δεν έχουμε το κράτος αρωγό, ώστε να τα ξεπεράσουμε. Αυξήσεις σε γεωργικά εφόδια και εμπάργκο των προϊόντων μας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αύξηση της τιμής του ρεύματος , του πετρελαίου, εισερχόμενες από το εξωτερικό ασθένειες κ.α., έχουν ρίξει στο καναβάτσο τον αγρότη. Τα τελευταία χρόνια ραγδαία επιδείνωση παρουσιάστηκε στο θέμα πρόσκλησης και απασχόλησης εργατών γης, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να μένουν ακαλλιέργητα, να μην υπάρχουν εργατικά χέρια να συλλέξουν την συγκομιδή μας και να μειώνεται σταδιακά η αγροτική παραγωγή. Οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσκλησης και έκδοσης visas εργατών γης από τρίτες χώρες, οι αργές διαδικασίες επεξεργασίας αιτημάτων για παραμονή παράτυπα διαμενόντων εργατών γης- μέχρι να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο κοντεύει να λήξει το δεύτερο και η υποστελέχωση των τμημάτων χορήγησης αδειών διαμονής σχεδόν ανά την επικράτεια μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι πολυδάπανες διαδικασίες εξασφάλισης νόμιμης παραμονής , «αφαιμάζουν» οικονομικά τον αγρότη και τον εργάτη γης. Νεαρά άτομα, από τρίτες χώρες , που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη χώρα μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, προτιμούν πλέον άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εργασία , καθώς τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ χορηγούν τα κατάλληλα ταξιδιωτικά και διαμονής έγγραφα, με τα οποία ο εργαζόμενος μπορεί να διαμένει μόνιμα σε ένα κράτος της ΕΕ , να επαναπατρίζεται και να διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής στον τόπο εργασίας του. Η χώρα μας όμως δεν χορηγεί τέτοιου είδους έγγραφα , οδηγώντας μας σε απόγνωση. Πρόσφατα ο βουλευτής της Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος έθιξε το πρόβλημα με ερώτημα στη Βουλή το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω αυτούσιο:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΚΚ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :

• ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

• ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, κάθε χρόνο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα, να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, η συγκομιδή και επεξεργασία των αγροτικών μας προϊόντων.

Εν όψει, μάλιστα, της έναρξης συγκομιδής του ελαιοκάρπου, τις προσεχείς εβδομάδες η αγωνία των αγροτών μας επιτείνεται, αφού αντί να έρχονται εργάτες γης, φεύγουν για Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες και αυτοί που εργάζονταν εδώ.

“Οι Συμφωνίες, που υπεγράφησαν τον περασμένο χρόνο με Τρίτες Χώρες, όπως την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές, δεν έχουν προχωρήσει”

Οι μετακλήσεις εργατών από Τρίτες Χώρες, είναι γραφειοκρατικές και οι Πρεσβείες μας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να εγκρίνουν τις αιτήσεις, για τις οποίες οι Έλληνες αγρότες, έχουν καταβάλει αρκετά χρήματα.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κκ Υπουργοί :

• Τι θα πράξουν άμεσα, για την εξασφάλιση και είσοδο στη Χώρα μας εργατών γης.

• Θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες, για να διευκολύνονται αυτοί που προσκαλούνται ή και επιθυμούν να έλθουν, για αγροτικές εργασίες στη Χώρα μας, από γειτονικές χώρες αλλά και άλλες Τρίτες, πιο μακρινές;

• Θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι Συμφωνίες, που υπεγράφησαν με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές;

Και γι πρώτη φορά αναδεικνύεται επίσης ένα επίσης πρόβλημα, ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές (;) τόσο καιρό… Γιατί; Έρχεται ελαιοκομική περίοδος , η τιμή του ελαιολάδου είναι στα ύψη, αλλά οι εργάτες από την Αίγυπτο που έχουν προσκαλέσει αγρότες δεν θα έρθουν;

Και σα να μην φτάνει αυτό την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν κάνει την εμφάνιση τους κλιμάκια της επιθεώρησης εργασίας, συνοδευόμενα από οχήματα της αστυνομίας , επισκεπτόμενα θερμοκήπια και χωράφια, δημιουργώντας ένταση στο ήδη ταλαιπωρημένο χώρο μας. Όλοι οι συνάδελφοι αγρότες επιθυμούμε τον κρατικό έλεγχο και συντασσόμαστε με αυτόν . Όμως οι ελάχιστοι εργάτες όταν διαπιστώσουν ότι διαβιώνουν σε μία χώρα που κάθε τρεις και λίγο, τους ζητά έγγραφα διαμονής και εάν δεν τα έχουν ή τους έχουν λήξει κινδυνεύουν με απέλαση και πρόστιμα και η χώρα αυτή , δεν τους διευκολύνει χορηγώντας τους άμεσα έγγραφα νόμιμης διαμονής, παρότι τηρούν τις προϋποθέσεις (εργοδότη, μόνιμη κατοικία, εγγραφή σε μητρώα κ.λ.π.), τότε θα φεύγουν από την Ελλάδα.

Απευθυνόμαστε στην κεντρική διοίκηση και εκπέμπουμε S.O.S. Πράξτε άμεσα, πράξτε τώρα! Ενεργοποιείστε άμεσα τις διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Στελεχώστε με επαρκές προσωπικό τα τμήματα αδειών διαμονής ανά νομούς και περιφέρειες. Εφαρμόστε τακτικούς ελέγχους σε συνεργασία με τους αγρότες και τους αγροτικούς συλλόγους και όχι παρουσία σωμάτων ασφαλείας. Τον Οκτώβριο αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.

Εκ του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών,

ο Πρόεδρος,

Ευάγγελος Κοροβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages